NB T M
A G A Z I N E
N R
4 2 0 1 5 11
Waarom is eerlijke informatie over brood zo
belangrijk? Bijna iedereen eet toch brood?
“Tot vrij recentelijk was brood onbesproken. Het
werd gezien als iets onmisbaars, zoals de lucht
die wij inademen. Toch is er de afgelopen tijd
enige verwarring over brood ontstaan, mede door
boeken zoals ‘De Voedselzandloper’. Hierdoor
hebben mensen deels een verkeerd beeld van
brood gekregen. Een typische misvatting is dat alle
koolhydraten slecht zijn. Er zijn veel verschillende
soorten koolhydraten. Het kunnen simpele sui-
kers zijn of complexere moleculen zoals zetmeel
en vezels. Van belang is ook de manier waarop
koolhydraten in de voeding zitten. In brood, met
name volkoren, zitten ze verpakt in een complexe
matrix. Daardoor worden ze langzamer afgebro-
ken en komt de glucose geleidelijk zonder al te
veel pieken in het bloed. Een ander belangrijk
verschil bestaat tussen vaste en vloeibare voe-
ding. Koolhydraten uit vaste voeding, zoals brood,
geven een verzadigend gevoel. Het lichaam geeft
daarmee een signaal dat het genoeg is. Dat is niet
zo met koolhydraten uit vloeistoffen, zoals bier en
frisdrank. Daarom krijgen mensen die hier veel
van drinken een bierbuik.”
Merkt u dat er door dit soort misvattingen tegen-
woordig steeds minder brood wordt gegeten?
“Hierover hebben we geen exacte cijfers, maar
vanuit de branche hoor ik dat de verkoop weer iets
aantrekt. Dit komt waarschijnlijk doordat er ook
weer meer positieve berichtgeving over brood ont-
staat. Zo heeft Harvard een onderzoek uitgevoerd
over de gezonde werking van volkorenbrood. Dit
soort berichten proberen wij ook te promoten.”
Hoe zit de campagne ‘Brood. Wat zit daarin?’ in
elkaar?
“Vooral bij vrouwen van 20 tot 45 jaar is er veel
twijfel over brood. Uit gesprekken met deze
doelgroep bleek dat er vooral interesse is in meer
informatie over brood. Dit proberen wij te bieden
door onafhankelijke professionals zoals diëtisten
hun verhaal te laten doen. Ook zij onderschrijven
de gezonde werking van brood. We maken het
publiek nieuwsgierig met opvallende commercials
en banners. Ook de naam ‘Brood. Wat zit daar
in?’ wekt interesse. Zo lokken we de mensen
naar
www.brood.net, waar antwoorden op veel
gestelde vragen en korte documentaires over brood
te zien zijn. Ook werken we met social media,
en met succes. We hebben al twee en een half
miljoen mensen bereikt, waarvan 850.000 mensen
deel één van de documentaire hebben bekeken.
De website trekt honderdduizend unieke bezoe-
kers per maand. Wel merken we dat veel mensen
niet de hele zeven minuten van de documentaire
hebben bekeken, dus die moeten we iets inkorten.
Dit zijn leermomenten die we meenemen.”
Wat is het doel van de campagne?
“Er is geen commercieel doel, wij willen gewoon
transparante, objectieve en eerlijke informatie
geven over onderwerpen waar veel vragen over
zijn, zoals gluten, het verschil tussen spelt en vol-
koren of het geven van een gevuld gevoel. Hierbij
geven wij bijvoorbeeld ook aan dat mensen die
de ziekte coeliakie hebben wél glutenvrij moeten
eten en dus voor glutenvrij brood moeten kiezen.
Uiteindelijk hopen wij er natuurlijk aan bij te
dragen dat brood weer positiever wordt gezien.
Dit zullen de bakkers dan ook in hun omzet terug-
zien.”
Meer informatie:
Nederlands Bakkerij Centrum
Tel. +31 (0)317 471212
www.nbc.nl www.brood.netIn de laatste editie van NBT Magazine werd er
kort aandacht besteed over het toen net gestar-
te initiatief ‘Brood. Wat zit daarin?’ van het
Nederlands Bakkerij Centrum (NBC). Het doel
van deze campagne is om objectief het eerlijke
verhaal over brood te vertellen. Intussen hebben
wij een interview afgenomen met projectleider
Flip van Straaten, zodat hij zijn verhaal kan ver-
tellen over het project.
Brood.
Wat zit daarin
?
I
N T E R V I E W
“Tot voor kort werd brood gezien als
iets onmisbaars, zoals de lucht die wij
elke dag inademen. Hele beschavin-
gen zijn gebouwd op brood; het is ons
oudste basisvoedsel en het is diep ver-
ankerd in onze cultuur”