D. van der Pol & Zonen is marktleider in blader-
deegproducten en produceert hiernaast ook een
grote verscheidenheid aan andere halffabricaten
voor bakkers. Binnenkort is het bedrijf te zien
op de IBA 2015 in München. In de aanloop
naar het belangrijkste beursevenement voor de
internationale bakkersbranche had de redactie
van NBT Magazine een gesprek met Rien Kos,
salesmanager voor de afdeling deeg bij Van der
Pol, om te vragen wat de plannen van het bedrijf
zijn, zowel op de IBA als voor de langere ter-
mijn. Ook deelt Kos zijn toekomstvisie voor de
bakkersbranche in Nederland en de rol die Van
der Pol hierin kan spelen.
D. van der Pol & Zonen
maakt zich op
voor IBA-deelname
NB T M
A G A Z I N E
N R
4 2 0 1 5
30
Waarom heeft D. van der Pol & Zonen ervoor geko-
zen om weer op de IBA te exposeren?
“De IBA is internationaal één van de meest toon-
aangevende bakkerijbeurzen. Van der Pol is in
Nederland marktleider bij de bladerdeegproduc-
ten, en daarom willen we graag ook verder uitbrei-
den naar het buitenland. In Nederland merken we
dat de markt een beetje aan het krimpen is, maar
in het buitenland zijn er nog veel groeimarkten. Zo
heeft Van der Pol bijvoorbeeld al een aantal klan-
ten in Japan, en ook in China zien we veel poten-
tieel. Veel Aziatische klanten komen naar de IBA,
dus is het voor ons erg interessant om hier te staan.
Overigens delen we onze stand met ons zusterbe-
drijf Royal VIV Buisman, die de boterproducten op
de beurs voor haar rekening neemt.”
Kunt u al iets zeggen over wat Van der Pol op de
IBA zal gaan tentoonstellen?
“Tijdens de IBA wordt de samenwerking en rol-
verdeling van Royal VIV Buisman en Van der Pol
goed in beeld gebracht. Onze producten hangen
nauw met elkaar samen. We zullen als Van der
Pol uiteraard de bladerdegen en croissantdegen
laten zien, en de koekjesdegen zullen ook in de
spotlight staan. Deze hebben we al een poosje in
het assortiment maar we hebben het assortiment
uitgebreid en concepten ontwikkeld voor het bak-
ken en presenteren in winkels. Daarnaast zijn er
allerlei andere deegsoorten te zien op onze stand
die voor Van der Pol redelijk nieuw zijn, zoals
deeg voor tortilla’s en wafels. Van der Pol & Zonen
wil graag producten leveren die gespecialiseerd
zijn op de wensen van iedereen die on-the-spot
moet bakken, ongeacht het product. Het toekom-
stideaal voor Van der Pol is dan ook, naast inter-
nationalisering, om een zo breed mogelijk aanbod
van deegproducten aan te kunnen bieden. Het
gaat dan natuurlijk uitsluitend om deegproducten
waarin onze eigen boter verwerkt is.”
Van der Pol zet dus in op deeg voor meer produc-
ten. Hoe kijkt u naar andere soorten deeg, zoals
biologisch en spelt? Hoe belangrijk zijn deze voor
Van der Pol?
“Wij zien dit niet als nieuwe deegproducten, maar
meer als varianten op de bestaande deegproduc-
ten. Zo is er bijvoorbeeld gewoon ontbijtkoekdeeg
en een biologische variant. De markt van de biolo-
gische producten groeit nog steeds en hiernaar zal
altijd vraag zijn. Dit is dus een belangrijke product-
variant voor ons. Van der Pol speelt in op trends en
ontwikkelingen. Momenteel is er veel vraag naar
spelt en wij gaan daar in mee. Zo hebben we op de
afgelopen Bakkersvak beurs spelt blader- en crois-
santdeeg geïntroduceerd. De toekomst zal uitwij-
zen hoe lang spelt populair blijft, maar ik verwacht
S
P E C I A L
:
I B A 2 0 1 5
“De industrie zal industriëler worden
en het ambacht ambachtelijker”