NB T M
A G A Z I N E
N R
4 2 0 1 5 31
wel dat het een soort golfbeweging zal zijn. Nu is
spelt populair, over een jaar misschien iets anders.”
U had het over de krimpende Nederlandse markt.
Hoe ziet u de toekomst van de bakkersbranche in?
“Ik verwacht dat bakkers steeds intensiever zullen
moeten gaan samenwerken, ook internationaal.
De vraag naar brood en andere deegproducten
wordt niet kleiner, maar verschuift wel. Enerzijds
zal er steeds meer vraag zijn naar industrieel
brood, zoals dat bij supermarkten verkocht wordt.
Anderzijds zal er ook meer interesse komen in
écht ambachtelijk brood, dat steeds meer als iets
bijzonders zal worden gezien. Ik denk dus dat
de industrie industriëler wordt en het ambacht
ambachtelijker. Daarnaast zijn er nog bedrijven
met formules die hier tussenin zitten. De productie
gebeurt centraal, maar de afwerking en de laatste
ambachtelijke twist wordt gegeven in de winkel,
waar de klant het kan zien en beleven. Bij dit
soort formules liggen zeker ook kansen voor Van
der Pol.”
Wat zijn kansen voor de kleinere bakkers?
“Je ziet door heel Nederland dat er veel formules
zijn die goed werken: er zijn veel voorbeelden van
kleinere bakkers die erg succesvol zijn. Denk bij-
voorbeeld aan ‘Den Soeten Inval’ uit Goes. Deze
bakkerij specialiseert zich in ouderwets, ambach-
telijk brood met ‘de smaak van toen’. Andere bak-
kers kiezen ervoor om een kijkje in het proces te
geven. Het belangrijkste is het dat je als bakker een
bijzonder concept bedenkt dat past bij het dorp, de
stad of de regio waar je gevestigd bent. En het moet
natuurlijk iets zijn dat bij jezelf past. Als je zo’n
uniek concept hebt bedacht en dat slaat aan, dan
denk ik dat je veel kans hebt op succes.”
Is er hierbij dan nog een rol weggelegd voor Van
der Pol & Zonen?
“Zeker. Het wordt steeds belangrijker dat je als
bakker de sfeer in de zaak goed geregeld hebt.
Mensen gaan tegenwoordig niet meer alleen naar
de bakker voor brood, maar juist ook voor die spe-
ciale beleving. Dit gebeurt vooral voorin de zaak.
Als bakker ben je dus tegenwoordig veel meer dan
vroeger bezig met de beleving van de klant in de
winkel. Daarnaast is het van essentieel belang dat
de producten in de winkel van hoge en onder-
scheidende kwaliteit zijn. Onze halffabricaten
geven de bakker meer tijd om zich te concentreren
op onderscheidend vermogen en creativiteit. De
basis is altijd van een zeer hoge en constante kwa-
liteit. Met halffabricaten vereenvoudigen we het
productieproces zonder de creativiteit en de eigen-
heid van de bakker te beïnvloeden in het maken
van unieke eindproducten. Daarnaast blijft er voor
de bakker meer tijd over om zich te concentreren
op de beleving in de winkel en het opbouwen van
een relatie met klanten.”
Tijdens IBA 2015 is Van der Pol te vinden in hal A3,
op stand 131, gezamenlijk met zusterbedrijf Royal
VIV Buisman.
Meer informatie:
D. van der Pol & Zonen
Tel. +31 (0)416 692785
www.vdpol.nl