Previous Page  31 / 44 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 31 / 44 Next Page
Page Background

De Oliebollen Experience stond dus in het teken van

‘de perfecte oliebol’ en hoe die te maken. Speciaal

voor de aanwezigen werden korte ‘workshops’ gege-

ven over bijvoorbeeld wat de beste ingrediënten zijn

voor de oliebol, hoe je tot het beste beslag komt en

hoe je de oliebol het beste bakt. Maar eerst kwam

Paul Hovius (journalist van het AD en bedenker

van de AD oliebollentest) aan het woord om uit te

leggen hoe zij te werk gaan bij het bepalen van de

lekkerste oliebol. Op uitnodiging van de organi-

satoren beantwoordde Hovius vragen over de AD

Oliebollentest. Zowel vermaard als verguisd kan de

jaarlijks terugkerende AD Oliebollentest (oliebollen)

bakkers maken of kraken. Elk inzicht en elke tip van

de man die al 20 jaar oliebollen recenseert is dus

welkom. “Luister naar je klant, vergelijk jezelf met

een ander en durf jezelf te verbeteren”, zo luidde het

advies van Hovius.

Ingrediënten

De Oliebollen Experience ging vooral om het

bieden van handvatten. Hoe men tot de beste

oliebol komt valt niet voor te doen of te zeggen,

dat moet ieder voor zich bepalen, maar kennis is

macht. Zo toonde Cees de Haan (Senior Bakkerij &

Procestechnoloog bij Koopmans) welke ingrediënten

je het beste kunt gebruiken om je beslag te opti-

maliseren. Meester Boulanger Wietse Schiere was

aanwezig. Hij maakt net als tachtig procent van de

bakkers waaronder verschillende winnaars van de

AD oliebollentest, gebruik van Super Patent Kristal

van Koopmans. Speciaal voor Koopmans Meel liet

hij zien welke beslagen je kunt gebruiken voor het

creëren van een perfecte oliebol. Even verderop was

Ivo Vliegendehond volop bezig de oliebollenbesla-

gen om te vormen tot prachtig gebakken oliebollen.

NBC

Ook het NBC liet zich van haar beste kant zien wat

betreft de inlichting over oliebollen. Kees Holtzer

liet zijn licht schijnen op de theoretische kant van

het maken van oliebollen. De keurmeesters van het

NBC zorgen voor een deskundig oordeel wat betreft

de oliebollen en daar waar nodig geven ze een

persoonlijk verbeteradvies. De beoordeling vindt

plaats aan de hand van vaste punten, procedures en

criteria. Daarover gaf Henri Elders verdere uitleg.

Meer informatie:

Koopmans Meel

Tel. +31 (0)58 2948494

www.koopmansmeel.nl

Het einde van het jaar is in zicht en veel (banket)

bakkers zijn al volop bezig met de receptuur

van de beste oliebol. Een oliebol is geen pro-

duct meer dat je even simpel ‘erbij verkoopt’.

Maandenlange voorbereiding is nodig om tot

het perfecte resultaat te komen. Maar hoe kom

je tot de beste oliebol? En waar wordt op gelet

bij de keuring van bijvoorbeeld het Nederlands

Bakkerij Centrum (NBC)? Om bakkers zo goed

mogelijk van deze kennis te voorzien organiseer-

de Koopmans de Oliebollen Experience 2015 in

samenwerking met het NBC in Wageningen.

Koopmans en NBC leggen focus op oliebollen tijdens

Oliebollen Experience

NB T M

A G A Z I N E

N R

5 2 0 1 5 31

S

P E C I A L

:

O

L I E B O L L E N B E N O D I G D H E D E N