De Oliebollen Experience stond dus in het teken van
‘de perfecte oliebol’ en hoe die te maken. Speciaal
voor de aanwezigen werden korte ‘workshops’ gege-
ven over bijvoorbeeld wat de beste ingrediënten zijn
voor de oliebol, hoe je tot het beste beslag komt en
hoe je de oliebol het beste bakt. Maar eerst kwam
Paul Hovius (journalist van het AD en bedenker
van de AD oliebollentest) aan het woord om uit te
leggen hoe zij te werk gaan bij het bepalen van de
lekkerste oliebol. Op uitnodiging van de organi-
satoren beantwoordde Hovius vragen over de AD
Oliebollentest. Zowel vermaard als verguisd kan de
jaarlijks terugkerende AD Oliebollentest (oliebollen)
bakkers maken of kraken. Elk inzicht en elke tip van
de man die al 20 jaar oliebollen recenseert is dus
welkom. “Luister naar je klant, vergelijk jezelf met
een ander en durf jezelf te verbeteren”, zo luidde het
advies van Hovius.
Ingrediënten
De Oliebollen Experience ging vooral om het
bieden van handvatten. Hoe men tot de beste
oliebol komt valt niet voor te doen of te zeggen,
dat moet ieder voor zich bepalen, maar kennis is
macht. Zo toonde Cees de Haan (Senior Bakkerij &
Procestechnoloog bij Koopmans) welke ingrediënten
je het beste kunt gebruiken om je beslag te opti-
maliseren. Meester Boulanger Wietse Schiere was
aanwezig. Hij maakt net als tachtig procent van de
bakkers waaronder verschillende winnaars van de
AD oliebollentest, gebruik van Super Patent Kristal
van Koopmans. Speciaal voor Koopmans Meel liet
hij zien welke beslagen je kunt gebruiken voor het
creëren van een perfecte oliebol. Even verderop was
Ivo Vliegendehond volop bezig de oliebollenbesla-
gen om te vormen tot prachtig gebakken oliebollen.
NBC
Ook het NBC liet zich van haar beste kant zien wat
betreft de inlichting over oliebollen. Kees Holtzer
liet zijn licht schijnen op de theoretische kant van
het maken van oliebollen. De keurmeesters van het
NBC zorgen voor een deskundig oordeel wat betreft
de oliebollen en daar waar nodig geven ze een
persoonlijk verbeteradvies. De beoordeling vindt
plaats aan de hand van vaste punten, procedures en
criteria. Daarover gaf Henri Elders verdere uitleg.
Meer informatie:
Koopmans Meel
Tel. +31 (0)58 2948494
www.koopmansmeel.nlHet einde van het jaar is in zicht en veel (banket)
bakkers zijn al volop bezig met de receptuur
van de beste oliebol. Een oliebol is geen pro-
duct meer dat je even simpel ‘erbij verkoopt’.
Maandenlange voorbereiding is nodig om tot
het perfecte resultaat te komen. Maar hoe kom
je tot de beste oliebol? En waar wordt op gelet
bij de keuring van bijvoorbeeld het Nederlands
Bakkerij Centrum (NBC)? Om bakkers zo goed
mogelijk van deze kennis te voorzien organiseer-
de Koopmans de Oliebollen Experience 2015 in
samenwerking met het NBC in Wageningen.
Koopmans en NBC leggen focus op oliebollen tijdens
Oliebollen Experience
NB T M
A G A Z I N E
N R
5 2 0 1 5 31
S
P E C I A L
:
O
L I E B O L L E N B E N O D I G D H E D E N