Previous Page  40 / 44 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 40 / 44 Next Page
Page Background

NB T M

A G A Z I N E

N R

5 2 0 1 5

40

R

E T R O

A

M B A C H T E L I J K E

B

A K K E R

T

H E O

E

N G E L E N

Elk jaar organiseert Coöperatieve Vereniging Beko

de landelijke speculaaskeuring tijdens de Beko

Najaarsdagen en steeds meer bakkers doen mee

aan de prestigieuze wedstrijd. Dit jaar waren er

maar liefst 309 deelnemers, maar er kan er maar

één de winnaar zijn. Dat werd dus Ambachtelijke

Bakker Theo Engelen uit Bemmel en Huissen. In het

Congrescentrum Nieuwegein werden de ambachte-

lijke speculaasproducten gekeurd door een vakjury

en een consumentenpanel. Deze kozen per provin-

cie een winnaar in de categorieën gevuld specu-

laas, amandelspeculaasjes en speculaasjes zonder

amandelen. De speculaasjes zonder amandelen

van Ambachtelijke Bakker Theo Engelen werden

als beste van de provincie Gelderland beoordeeld.

Daarmee behaalde hij ook het hoogste cijfer van alle

categorieën en dus mag hij zich het komend jaar ‘De

Lekkerste Speculaasbakker van Nederland’ noemen.

Winnen

Ze zijn er nog steeds een beetje beduusd van als de

redactie van NBT Magazine op bezoek is in Bemmel.

“Er is een hele boel gebeurd sinds we gehoord heb-

ben dat we ‘De Lekkerste Speculaasbakker van

Nederland’ zijn geworden. Natuurlijk doe je altijd

mee om te winnen, maar we hadden het gewoon

echt niet verwacht. Het is voor ons meer een graad-

meter. Waar staan we? Dat willen we weten. Theo

wilde graag zijn punt van vorig jaar overtreffen en

een 8,5 was het doel. Dat dat dan een 8.98 wordt

en je daardoor de beste van Nederland wordt is

prachtig. Maar inderdaad, het overviel ons com-

pleet”, zegt Ria.

Nieuwe aanpak

Het was de derde keer dat Theo en Ria hun specu-

laas lieten keuren. “Je probeert het gewoon elk jaar

beter te doen. Ik heb een vast recept dat ik dit jaar

besloot op eigen inzicht wat te veranderen. Ik heb

gekozen om terug te gaan naar de basis en met hele

goed ingrediënten te werken. Verder geen poespas.

Dat loont blijkbaar. Ook hebben we een nieuwe

hersluitbare verpakking waar vooral het consu-

mentenpanel goed op reageerde. Sowieso was het

consumentenpanel heel lovend en dat vinden we

eigenlijk het belangrijkste, want daar doe je het voor.

Dat geeft veel genoegdoening.”

Totaal verrast, overrompeld eigenlijk. Dat waren

Theo en Ria Engelen toen ze hoorden dat ze

‘De Lekkerste Speculaasbakker van Nederland’

waren geworden. De speculaasjes zonder aman-

delen van Theo Engelen werden tijdens een

vakwedstrijd voor ambachtelijke (banket)bak-

kers op 21 en 22 september gekeurd door een

consumentenpanel en vakjury en naar aanleiding

van hun mening uitgeroepen tot de lekkerste

speculaas van Nederland. Wij spraken met de

gelukkige winnaars. “We waren totaal overdon-

derd toen we het hoorden”, zegt Ria Engelen.

“We hadden niet eens speciaal gebakken voor

de keuring, maar op het laatste moment een

zakje speculaas meegenomen uit de winkel. Dat

je dan ook daadwerkelijk wint maakt het alleen

maar mooier.”

‘De Lekkerste

Speculaasbakker

van Nederland’

is trots op winst