NB T M
A G A Z I N E
N R
5 2 0 1 5
40
R
E T R O
A
M B A C H T E L I J K E
B
A K K E R
T
H E O
E
N G E L E N
Elk jaar organiseert Coöperatieve Vereniging Beko
de landelijke speculaaskeuring tijdens de Beko
Najaarsdagen en steeds meer bakkers doen mee
aan de prestigieuze wedstrijd. Dit jaar waren er
maar liefst 309 deelnemers, maar er kan er maar
één de winnaar zijn. Dat werd dus Ambachtelijke
Bakker Theo Engelen uit Bemmel en Huissen. In het
Congrescentrum Nieuwegein werden de ambachte-
lijke speculaasproducten gekeurd door een vakjury
en een consumentenpanel. Deze kozen per provin-
cie een winnaar in de categorieën gevuld specu-
laas, amandelspeculaasjes en speculaasjes zonder
amandelen. De speculaasjes zonder amandelen
van Ambachtelijke Bakker Theo Engelen werden
als beste van de provincie Gelderland beoordeeld.
Daarmee behaalde hij ook het hoogste cijfer van alle
categorieën en dus mag hij zich het komend jaar ‘De
Lekkerste Speculaasbakker van Nederland’ noemen.
Winnen
Ze zijn er nog steeds een beetje beduusd van als de
redactie van NBT Magazine op bezoek is in Bemmel.
“Er is een hele boel gebeurd sinds we gehoord heb-
ben dat we ‘De Lekkerste Speculaasbakker van
Nederland’ zijn geworden. Natuurlijk doe je altijd
mee om te winnen, maar we hadden het gewoon
echt niet verwacht. Het is voor ons meer een graad-
meter. Waar staan we? Dat willen we weten. Theo
wilde graag zijn punt van vorig jaar overtreffen en
een 8,5 was het doel. Dat dat dan een 8.98 wordt
en je daardoor de beste van Nederland wordt is
prachtig. Maar inderdaad, het overviel ons com-
pleet”, zegt Ria.
Nieuwe aanpak
Het was de derde keer dat Theo en Ria hun specu-
laas lieten keuren. “Je probeert het gewoon elk jaar
beter te doen. Ik heb een vast recept dat ik dit jaar
besloot op eigen inzicht wat te veranderen. Ik heb
gekozen om terug te gaan naar de basis en met hele
goed ingrediënten te werken. Verder geen poespas.
Dat loont blijkbaar. Ook hebben we een nieuwe
hersluitbare verpakking waar vooral het consu-
mentenpanel goed op reageerde. Sowieso was het
consumentenpanel heel lovend en dat vinden we
eigenlijk het belangrijkste, want daar doe je het voor.
Dat geeft veel genoegdoening.”
Totaal verrast, overrompeld eigenlijk. Dat waren
Theo en Ria Engelen toen ze hoorden dat ze
‘De Lekkerste Speculaasbakker van Nederland’
waren geworden. De speculaasjes zonder aman-
delen van Theo Engelen werden tijdens een
vakwedstrijd voor ambachtelijke (banket)bak-
kers op 21 en 22 september gekeurd door een
consumentenpanel en vakjury en naar aanleiding
van hun mening uitgeroepen tot de lekkerste
speculaas van Nederland. Wij spraken met de
gelukkige winnaars. “We waren totaal overdon-
derd toen we het hoorden”, zegt Ria Engelen.
“We hadden niet eens speciaal gebakken voor
de keuring, maar op het laatste moment een
zakje speculaas meegenomen uit de winkel. Dat
je dan ook daadwerkelijk wint maakt het alleen
maar mooier.”
‘De Lekkerste
Speculaasbakker
van Nederland’
is trots op winst