NB T M
A G A Z I N E
N R
5 2 0 1 5 41
Marketing
Nu ze ook daadwerkelijk gewonnen hebben, komt
er veel op Ria en Theo af. “Het is een leuke ver-
rassing, maar je moet van alles regelen. Eigenlijk
kwam het ook niet zo goed uit, dus we hebben
het eerst een weekje stil gehouden alvorens we
ruchtbaarheid hebben gegeven aan onze winst.
Daarna hebben we de lokale media ingelicht en
promotiemateriaal laten maken. We moesten onze
voorraad ook goed op peil brengen, want die was
gewoon bijna op. Nu sta ik elke dag speculaas te
bakken, maar dat is zeker niet erg. Het is gewoon
ook een mooie kans, want dit is voor ons een extra
omzetmogelijkheid”, vertelt Theo.
Lastige jaren
Na een aantal moeilijke jaren komt deze winst als
een mooie beloning, zo horen we. “In 2010 zijn
we met onze bakkerij verhuisd vanuit Huissen
naar Bemmel. Ons bedrijf stagneerde op de andere
locatie in Huissen en dus zijn we helemaal
opnieuw begonnen. Het zijn lastige jaren geweest,
mede door de crisis, maar voor ons gevoel hebben
we alles weer goed op de rit. We zitten weer in een
opwaartse spiraal en daar draagt dit alleen maar
aan bij. We zijn heel trots op wat we bereikt heb-
ben, maar dit is een bevestiging dat we het goed
doen”, aldus Ria.
Snel schakelen
Nu ze zichzelf ‘De Lekkerste Speculaasbakker van
Nederland’ mogen noemen, komen de verzoe-
ken om hun product te verkopen al binnen. Ria:
“Grotere lokale afnemers hebben al aangeklopt
om ons speculaas te verkopen. Dat is nieuw voor
ons en dus moeten we snel schakelen om dat
mogelijk te maken. Sowieso komt er heel veel op
ons af momenteel waar we voorheen niet over na
hoefden te denken. Maar als je iets wil, moet je
mee gaan. Al doende leert men. We moeten al het
werk ‘extra’ naast onze andere werkzaamheden
doen. Dus ik zit zelf ook wel eens ’s avonds thuis
speculaas te verpakken, maar dat is zeker niet erg.
Het moet gewoon gedaan worden, anders moet
je straks zeggen dat je de lekkerste speculaas van
Nederland niet hebt. Dat kan niet.”
Reacties
De omzet in speculaas is natuurlijk wel toege-
nomen. “Je verwacht in eerste instantie niet dat
mensen echt naar je toekomen, omdat je ‘De
Lekkerste Speculaasbakker van Nederland’ bent
geworden. Maar het is toch echt zo. Mensen
rijden ervoor om. En we krijgen ook heel veel
leuke reacties. Op Facebook zijn we natuurlijk
een actie gestart en daar komen dan reacties op
als ‘ik vond ze altijd al de lekkerste’ en derge-
lijke. Dat is bijzonder en maakt ons nog trotser
op hetgeen we bereikt hebben.”
Verbetering
Theo ziet zichzelf na het winnen van de prestigi-
euze prijs niet veranderen. “We zijn geen wed-
strijdbakker, maar af en toe doen we wel mee
aan wedstrijden. Het is mooi dat we een keer
gewonnen hebben, maar we gaan nu niet gek
doen ofzo. We blijven onszelf. Het is natuurlijk
wel een mooi persoonlijk succes en dat geeft
voldoening. Volgend jaar doen we natuurlijk
weer mee, want dat zijn we wel aan onze adel
verplicht vind ik. Dan probeer ik gewoon weer
een hoger punt te halen als dat mogelijk is. Er
is altijd ruimte voor verbetering”, zo klinkt het
tot slot.