Previous Page  42 / 44 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 42 / 44 Next Page
Page Background

NB T M

A G A Z I N E

N R

5 2 0 1 5

42

C

O L U M N

:

M

A R I U S

E

S K E S

Marius Eskes van Eskes & Partners Assurantie

Adviseurs gaat dieper in op prangende onderwer-

pen op het gebied van verzekeringen en thema’s

die hemzelf en de bakkersindustrie bezighouden.

Dit keer komt onder meer het belangrijke thema

klantvriendelijk ter sprake…

Marius Eskes

Succes

Het streven naar geluk is de zin van ons bestaan.

Maar wat is geluk nu eigenlijk en kan je dit

afdwingen of zit pech tussen je oren? Het blad

‘Quest’ stelt dat je geluk voor 60% kunt afdwin-

gen en dat is een hoog percentage. Natuurlijk

bestaat domme pech, maar uit onderzoek blijkt

dat de persoonlijkheid van iemand met geluk

anders is dan die van de pechvogel. Een geluks-

vogel is optimistischer, extraverter en opener voor

nieuwe ervaringen. Geluk komt niet vanzelf; het

is op te zoeken en te trainen. En wanneer iemand

met geluk door pech wordt overvallen dan is

hij eerder en beter in staat om te relativeren en

hetgeen hem overkomen is om te draaien. Is het

pech wanneer je auto total loss raakt door een

omgevallen boom of is het geluk dat je er niet

in zat?

Geluk is niet te verwarren met genot of met suc-

ces. Maar er zijn wel raakvlakken.

Succes en nu doel ik op het ondernemerschap

heeft veel te maken met je persoonlijkheid en

wanneer je een optimistisch, extravert en open

figuur bent, dan is de kans op succes vele malen

groter. Ook deze eigenschappen zijn deels te

trainen. Wat mij zo langzamerhand stoort in

ons Nederland, en ik besef nu te generaliseren,

is dat wij een hufterig volkje aan het worden

zijn. En dan niet alleen in het verkeer, maar ook

in winkels, horeca en bakkerijen. De ‘ik’ is zo

belangrijk geworden dat wij niet meer in staat

zijn om een dienst te verlenen of een product te

verkopen. Want iets aan de man of vrouw bren-

gen begint nog altijd met vriendelijkheid en het

doorgeven van enthousiasme.

Te vaak word ik geconfronteerd met onvriende-

lijk personeel. Ik zal u ter illustratie een niet ver-

zonnen voorbeeld geven. Ik ben liefhebber van

het racefietsen en regelmatig bezoek ik een terras

om even uit te blazen met een goeie kop koffie

en een appeltaartje. De appeltaart is vaak niet te

pruimen en de koffie van zeer matige kwaliteit,

maar dat even terzijde. Ik fietste onlangs richting

Bergen (L) en bezocht aldaar een plaatselijk ter-

ras. De uitbater zag mij naderen, kwam op mij

af en zijn eerste zin in plaats van goedemorgen

was: “Geen fiets op mijn terras”. De terrasstoe-

len waren nog vastgeketend met een ketting en

ik vroeg de ober (zeer ouderwets woord) of hij

misschien een kopje koffie met een appeltaartje

heeft. Zijn antwoord was kort en onduidelijk.

“Heb ik niet.” Wat heeft u niet? De appeltaart of

de koffie? “De appeltaart!”.

Zo anders ging het afgelopen zomer in Italië.

Daar komt eveneens de uitbater op mij af en ik

dacht bij mijzelf ‘daar gaan we weer’. Maar nee

hoor hij vroeg aan mij of ik misschien mijn race-

fiets binnen wilde zetten aan de bar en de koffie

was van uitstekende kwaliteit. Wat een wereld

van verschil. U zult misschien nu denken dat ik

overdrijf en iedereen over één kam scheer. Het

laatste is waar. Natuurlijk zijn er nog vriendelijke

en enthousiaste medewerkers in de horeca en

bakkerijen, maar ze worden schaarser en het is

aan de werkgever om te waken over dit feno-

meen, omdat het een o zo belangrijk onderdeel

uitmaakt van succes.

Meer informatie:

Eskes & Partners Assurantie Adviseurs

Tel. + 31 (0)24 397 38 37

www.eskespartners.nl