NB T M
A G A Z I N E
N R
5 2 0 1 5
42
C
O L U M N
:
M
A R I U S
E
S K E S
Marius Eskes van Eskes & Partners Assurantie
Adviseurs gaat dieper in op prangende onderwer-
pen op het gebied van verzekeringen en thema’s
die hemzelf en de bakkersindustrie bezighouden.
Dit keer komt onder meer het belangrijke thema
klantvriendelijk ter sprake…
Marius Eskes
Succes
Het streven naar geluk is de zin van ons bestaan.
Maar wat is geluk nu eigenlijk en kan je dit
afdwingen of zit pech tussen je oren? Het blad
‘Quest’ stelt dat je geluk voor 60% kunt afdwin-
gen en dat is een hoog percentage. Natuurlijk
bestaat domme pech, maar uit onderzoek blijkt
dat de persoonlijkheid van iemand met geluk
anders is dan die van de pechvogel. Een geluks-
vogel is optimistischer, extraverter en opener voor
nieuwe ervaringen. Geluk komt niet vanzelf; het
is op te zoeken en te trainen. En wanneer iemand
met geluk door pech wordt overvallen dan is
hij eerder en beter in staat om te relativeren en
hetgeen hem overkomen is om te draaien. Is het
pech wanneer je auto total loss raakt door een
omgevallen boom of is het geluk dat je er niet
in zat?
Geluk is niet te verwarren met genot of met suc-
ces. Maar er zijn wel raakvlakken.
Succes en nu doel ik op het ondernemerschap
heeft veel te maken met je persoonlijkheid en
wanneer je een optimistisch, extravert en open
figuur bent, dan is de kans op succes vele malen
groter. Ook deze eigenschappen zijn deels te
trainen. Wat mij zo langzamerhand stoort in
ons Nederland, en ik besef nu te generaliseren,
is dat wij een hufterig volkje aan het worden
zijn. En dan niet alleen in het verkeer, maar ook
in winkels, horeca en bakkerijen. De ‘ik’ is zo
belangrijk geworden dat wij niet meer in staat
zijn om een dienst te verlenen of een product te
verkopen. Want iets aan de man of vrouw bren-
gen begint nog altijd met vriendelijkheid en het
doorgeven van enthousiasme.
Te vaak word ik geconfronteerd met onvriende-
lijk personeel. Ik zal u ter illustratie een niet ver-
zonnen voorbeeld geven. Ik ben liefhebber van
het racefietsen en regelmatig bezoek ik een terras
om even uit te blazen met een goeie kop koffie
en een appeltaartje. De appeltaart is vaak niet te
pruimen en de koffie van zeer matige kwaliteit,
maar dat even terzijde. Ik fietste onlangs richting
Bergen (L) en bezocht aldaar een plaatselijk ter-
ras. De uitbater zag mij naderen, kwam op mij
af en zijn eerste zin in plaats van goedemorgen
was: “Geen fiets op mijn terras”. De terrasstoe-
len waren nog vastgeketend met een ketting en
ik vroeg de ober (zeer ouderwets woord) of hij
misschien een kopje koffie met een appeltaartje
heeft. Zijn antwoord was kort en onduidelijk.
“Heb ik niet.” Wat heeft u niet? De appeltaart of
de koffie? “De appeltaart!”.
Zo anders ging het afgelopen zomer in Italië.
Daar komt eveneens de uitbater op mij af en ik
dacht bij mijzelf ‘daar gaan we weer’. Maar nee
hoor hij vroeg aan mij of ik misschien mijn race-
fiets binnen wilde zetten aan de bar en de koffie
was van uitstekende kwaliteit. Wat een wereld
van verschil. U zult misschien nu denken dat ik
overdrijf en iedereen over één kam scheer. Het
laatste is waar. Natuurlijk zijn er nog vriendelijke
en enthousiaste medewerkers in de horeca en
bakkerijen, maar ze worden schaarser en het is
aan de werkgever om te waken over dit feno-
meen, omdat het een o zo belangrijk onderdeel
uitmaakt van succes.
Meer informatie:
Eskes & Partners Assurantie Adviseurs
Tel. + 31 (0)24 397 38 37
www.eskespartners.nl