SPEC I AL
BAKKER I J - I NR I CHT I NG
Project Techniek
helpt Danvo
Bakeries bij
realiseren megaproject
“De vereiste kennis en knowhow bij Project Techniek is in
de volledige breedte van de organisatie aanwezig”
In Riel wordt de productielocatie van
Danvo nagenoeg volledig op de schop
genomen. “Er komt een geheel nieuwe
productielijn”, vertelt Ralph. “Het dak
moet op diverse plaatsen verhoogd wor-
den tot negen meter en er komt een
nieuw grondstoffenmagazijn. Door deze
uitbreiding kunnen wij prima inspelen op
de veranderingen in de markt, waarbij
er steeds meer vraag is naar authentieke
broodproducten vanuit zowel de natio-
nale- als internationale markt. De focus zal
vooral liggen op nieuwe deegproducten
waarbij het ambacht teruggebracht wordt
naar de winkelvloer of naar de keuken van
het restaurant. Door deze vraag voelen wij
ons genoodzaakt te innoveren. Daarom
zullen er diverse nieuwe producten op
de markt gebracht gaan worden die zich
onderscheiden qua smaak, samenstelling
en uitstraling. Van groot belang bij de
ontwikkeling van nieuwe producten is dat
we vooral kijken naar nieuwe ingrediënten
en grondstoffen of vergeten grondstoffen
die weinig gebruikt worden binnen de
bestaande broodmarkt. Wij zien een grote
vraag naar nieuwe producten met toe-
gevoegde waarde op basis van originele
grondstoffen en verrassende smaken.”
Danvo 2.0
De nieuwe lijn is een volledig geautomati-
seerde, hoge capaciteit productielijn voor
voorgebakken en diepgevroren brood-
producten. Ralph: “De nieuwe lijn kan
vijfduizend kilo deeg per uur verwerken.
Dat betekent bijna een vervijfvoudiging
ten opzichte van de huidige lijn en komt
neer op 168 vrachtwagens aan producten
per week. Dit wordt Danvo 2.0. We heb-
ben gekozen om samen te werken met
A-leveranciers om ervoor te zorgen dat de
kwaliteit die wij nastreven in ons product
ook terug te vinden is onze productielijn.
We gaan de productie moduleren, waar-
door we alles van het kleinste broodje tot
het grootste brood kunnen produceren.
We hebben de keuze om het deeg direct
te ‘shock vriezen’, waardoor we met een
gerezen deegproduct de klant kunnen
verrassen. Dat houdt in dat zonder dat er
een rijskast aan te pas komt, het product
afgebakken kan worden. De versbeleving
wordt zo gestimuleerd in de bakkerij of op
de winkelvloer. Daarnaast kunnen we ook
gewoon het gebakken product aanbieden.
Je krijgt dus twee productgroepen; het
diepvriesdeeg (ready to bake red.) of het
diepvries gebakken product (ready to use
red.).”
Productinnovatie
“We zien dat brood gelukkig weer meer
gewaardeerd wordt en als gevolg daarvan
zijn consumenten bereid meer te betalen
voor een goed gebakken brood. Wij wil-
Halverwege de maand maart bereikte
ons het persbericht met de titel: ‘Danvo
Bakeries investeert in de toekomst’. Dit
is zonder meer waar, want bij Danvo
Bakeries in het Brabantse Riel staan zeer
grote veranderingen op stapel. Naast de
bestaande productielijn zal de productie
uitgebreid worden met een nieuwe pro-
ductielijn die qua capaciteit ruim vier-
maal zo groot is als de huidige lijn. Een
investering van maar liefst twaalf miljoen
euro, waarmee Danvo klaar is om door
te groeien. Een dergelijk project als deze
is ook voor Nederlandse begrippen groot
en zodoende konden Ralph van Iersel
(Algemeen Directeur) en zijn vader Joep
(Technisch Directeur) wel wat hulp gebrui-
ken. Ze schakelden Project Techniek in om
alles in goede banen te leiden en ondanks
dat het project nog steeds loopt, zijn zij
nu al zeer te spreken over de ondersteu-
ning. “Project Techniek heeft getoond over
de juiste kunde en kennis te beschikken
om ons optimaal te ondersteunen”, aldus
Ralph van Iersel.
NBT
magazine
14
Ralph en Joep van Iersel