NBT
magazine
N
19
Twin Divider van
Technisch Buro Kortlever
dan ik met mijn vrouw”
Techniek
Dat is ook precies de reden dat Ko heeft
gekozen voor Rheon. “Het deeg komt
er bijna mooier uit, dan dat het in de
machine gaat. Dat is natuurlijk geweldig,
maar op voorhand hielden we dit niet
voor mogelijk. Er zit heel veel techniek in
de Rheon Twin Divider. Zo is de machine
uitgerust met een gravimetrisch weegsy-
steem. Dit wil zeggen dat de deegstukken
op gewicht door middel van een guil-
lotine worden afgehakt. Dat garandeert
een hoge gewichtsnauwkeurigheid, zelfs
bij gerezen degen. Het is eigenlijk wel
raar dat een dergelijke machine uit Japan
moet komen, maar het werkt echt top. Het
deeg wordt gekieteld en met alle egards
behandeld. De Rheon Twin Divider gaat
voorzichtiger om met het deeg, dan ik met
mijn vrouw”, zo is Ko complimenteus.
Kostenbesparing
Na de constatering dat er een machine
moest komen, was Ko er eigenlijk snel uit
wie hij moest inschakelen “We kwamen
voor de keus; of een bakker extra aanne-
men, of automatiseren. Ik had al eerder in
Duitsland de Rheon Twin Divider in actie
gezien en was destijds gelijk heel enthou-
siast. Het is geen goedkope machine, dus
we hebben een goede afweging moeten
maken of we het wel wilden. Het is een
hoop geld voor een ambachtelijke bak-
ker, maar we zijn sinds dag één enorm
tevreden. Onze pure degen kunnen heel
gemakkelijk verwerkt worden en de gere-
zen degen worden uiterst nauwkeurig
afgewogen. Dat heeft als bijkomend voor-
deel dat we ook nog kosten besparen
op grondstoffen, omdat we efficiënter
werken.”
Degen met vulling
In de bakkerij in Bodegraven wordt sinds
december 2014 gewerkt met de Rheon
Twin Divider. “Net voor de Kerst zijn we
gaan draaien met de Twin Divider. Het
vergt toch een nieuwe manier van werken
van onze bakkers en zodoende is er twee
dagen lang vanuit Rheon ondersteuning
geweest bij het opstarten. Alles is meteen
goed gegaan. We zouden zelfs ons ongere-
zen deeg met de Rheon kunnen afwegen,
maar zo ver zijn we nog niet gekomen.
Zoals gezegd had ik eerst wel mijn beden-
kingen bij het afwegen van gerezen deeg
via een machine. Ik dacht ook; dat kan de
kwaliteit toch niet ten goede komen? Het
antwoord is echter volmondig ja. Zelfs de
degen met een heel hoog vochtgehalte
kunnen heel eenvoudig verwerkt worden.
Er is gewoon heel veel mogelijk met deze
machine. Er kunnen zelfs degen met vul-
ling op de Twin Divider verwerkt worden.”
Efficiënter
In zijn winkel ziet Ko ook de vraag naar de
authentieke broden nog steeds groeien.
“De groep fijnproevers, die veel waar-
de hechten aan smaakvol brood, groeit
gelukkig. Er wordt dan ook meer kwali-
teit gevraagd. We moeten ambachtelijker
produceren, maar daarentegen moeten
we ook naar een efficiënter niveau van
werken gaan. Daarom is het zo mooi dat
Rheon daar uitkomst in biedt met de Twin
Divider. Naar mijn weten is dit ook de
enige machine die dergelijke degen zo
mooi kan behandelen. We zijn heel tevre-
den zoals je merkt. Het hele traject is ook
geweldig begeleid door Kortlever. Niets
dan lof.”
Voor meer informatie:
Technisch Buro Kortlever,
Tel. +31 (0)183 352955
www.kortlever.nlBAKKERSVAK 2015
SPEC I AL
BAKKER I J - I NR I CHT I NG