Previous Page  19 / 44 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 19 / 44 Next Page
Page Background

NBT

magazine

N

19

Twin Divider van

Technisch Buro Kortlever

dan ik met mijn vrouw”

Techniek

Dat is ook precies de reden dat Ko heeft

gekozen voor Rheon. “Het deeg komt

er bijna mooier uit, dan dat het in de

machine gaat. Dat is natuurlijk geweldig,

maar op voorhand hielden we dit niet

voor mogelijk. Er zit heel veel techniek in

de Rheon Twin Divider. Zo is de machine

uitgerust met een gravimetrisch weegsy-

steem. Dit wil zeggen dat de deegstukken

op gewicht door middel van een guil-

lotine worden afgehakt. Dat garandeert

een hoge gewichtsnauwkeurigheid, zelfs

bij gerezen degen. Het is eigenlijk wel

raar dat een dergelijke machine uit Japan

moet komen, maar het werkt echt top. Het

deeg wordt gekieteld en met alle egards

behandeld. De Rheon Twin Divider gaat

voorzichtiger om met het deeg, dan ik met

mijn vrouw”, zo is Ko complimenteus.

Kostenbesparing

Na de constatering dat er een machine

moest komen, was Ko er eigenlijk snel uit

wie hij moest inschakelen “We kwamen

voor de keus; of een bakker extra aanne-

men, of automatiseren. Ik had al eerder in

Duitsland de Rheon Twin Divider in actie

gezien en was destijds gelijk heel enthou-

siast. Het is geen goedkope machine, dus

we hebben een goede afweging moeten

maken of we het wel wilden. Het is een

hoop geld voor een ambachtelijke bak-

ker, maar we zijn sinds dag één enorm

tevreden. Onze pure degen kunnen heel

gemakkelijk verwerkt worden en de gere-

zen degen worden uiterst nauwkeurig

afgewogen. Dat heeft als bijkomend voor-

deel dat we ook nog kosten besparen

op grondstoffen, omdat we efficiënter

werken.”

Degen met vulling

In de bakkerij in Bodegraven wordt sinds

december 2014 gewerkt met de Rheon

Twin Divider. “Net voor de Kerst zijn we

gaan draaien met de Twin Divider. Het

vergt toch een nieuwe manier van werken

van onze bakkers en zodoende is er twee

dagen lang vanuit Rheon ondersteuning

geweest bij het opstarten. Alles is meteen

goed gegaan. We zouden zelfs ons ongere-

zen deeg met de Rheon kunnen afwegen,

maar zo ver zijn we nog niet gekomen.

Zoals gezegd had ik eerst wel mijn beden-

kingen bij het afwegen van gerezen deeg

via een machine. Ik dacht ook; dat kan de

kwaliteit toch niet ten goede komen? Het

antwoord is echter volmondig ja. Zelfs de

degen met een heel hoog vochtgehalte

kunnen heel eenvoudig verwerkt worden.

Er is gewoon heel veel mogelijk met deze

machine. Er kunnen zelfs degen met vul-

ling op de Twin Divider verwerkt worden.”

Efficiënter

In zijn winkel ziet Ko ook de vraag naar de

authentieke broden nog steeds groeien.

“De groep fijnproevers, die veel waar-

de hechten aan smaakvol brood, groeit

gelukkig. Er wordt dan ook meer kwali-

teit gevraagd. We moeten ambachtelijker

produceren, maar daarentegen moeten

we ook naar een efficiënter niveau van

werken gaan. Daarom is het zo mooi dat

Rheon daar uitkomst in biedt met de Twin

Divider. Naar mijn weten is dit ook de

enige machine die dergelijke degen zo

mooi kan behandelen. We zijn heel tevre-

den zoals je merkt. Het hele traject is ook

geweldig begeleid door Kortlever. Niets

dan lof.”

Voor meer informatie:

Technisch Buro Kortlever,

Tel. +31 (0)183 352955

www.kortlever.nl

BAKKERSVAK 2015

SPEC I AL

BAKKER I J - I NR I CHT I NG