Previous Page  6 / 44 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 6 / 44 Next Page
Page Background

Nieuwe eisen

In de module staan drie nieuwe onderwer-

pen centraal:

Het beheersen van gevaren in grondstoffen

Aan grondstoffen kunnen verschillende

chemische en microbiologische gevaren

zitten. U dient aan te kunnen tonen of de

veiligheid van de grondstoffen aantoon-

baar is geborgd.

Het beheersen van microbiologische criteria

De veiligheid van levensmiddelen kan

getoetst worden aan de hand van microbi-

ologische waarden. Aan de toetsing wor-

den eisen gesteld. Deze eisen zijn een

invulling van de Verordening 2073/2005

inzake microbiologische criteria.

Eisen voor inkoop en verwerking van (pro-

ducten met) rauwe ingrediënten van dier-

lijke oorsprong (EG-erkenning)

Dit geldt voor alle bedrijven die vol-

gens de beslisboom van de NVWA een

EG-erkenning nodig hebben.

Op wie is de module van toepas-

sing?

De nieuwe module is van toepassing op

bedrijven die vallen onder de categorie

‘industrie’. Voor de hygiënecode geldt de

volgende definitie voor ‘industrie’: bedrij-

ven die meer dan 50% van hun producten

leveren aan derden, óf een erkenning

hebben voor de verwerking van (produc-

ten met) rauwe ingrediënten van dierlijke

oorsprong. Afhankelijk van de aard van

de activiteiten en producten moet een

bedrijf geheel of gedeeltelijk voldoen aan

de eisen uit de aanvullende module. Op

www.nbc.nl

staat een handige beslisboom

die ondernemers inzicht geeft wanneer de

module van toepassing is.

Inzien module

Elk bedrijf dat de Hygiënecode voor de

Brood- en Banketbakkerij afneemt bij het

Nederlands Bakkerij Centrum ontvangt de

aanvullende module. Bedrijven die het

Hygiënecodeboek hebben, ontvangen de

aanvulling op papier, bij de digitale code

is de module inmiddels toegevoegd. De

module is te vinden als paragraaf 4.7.

Bedrijven die de Hygiënecode voor de

Brood- en Banketbakkerij nog niet afne-

men, kunnen daarvoor terecht bij het

Nederlands Bakkerij Centrum.

Meer informatie? Heeft u vragen, dan

kunt u contact opnemen met het NBC

Kennisloket. Bel +31 (0)317 47 12 12 of

mail naar

kennis@nbc.nl

.

Om volledig te voldoen aan de wet-

telijke hygiëneregels, is er een aanvul-

lende module op de Hygiënecode voor

de Brood- en Banketbakkerij geschreven.

Het gaat om een module met eisen die

gelden voor bedrijven in de categorie

‘industrie’. Het ministerie van VWS heeft

de aanvullende module officieel goed-

gekeurd.

‘Industrie’ moet geheel of gedeeltelijk voldoen aan de eisen

Nieuwe aanvullende module

op

de Hygiënecode voor de

Brood- en

Banketbakkerij

NBC

NBC

NBC

NBT

magazine

6