Nieuwe eisen
In de module staan drie nieuwe onderwer-
pen centraal:
Het beheersen van gevaren in grondstoffen
Aan grondstoffen kunnen verschillende
chemische en microbiologische gevaren
zitten. U dient aan te kunnen tonen of de
veiligheid van de grondstoffen aantoon-
baar is geborgd.
Het beheersen van microbiologische criteria
De veiligheid van levensmiddelen kan
getoetst worden aan de hand van microbi-
ologische waarden. Aan de toetsing wor-
den eisen gesteld. Deze eisen zijn een
invulling van de Verordening 2073/2005
inzake microbiologische criteria.
Eisen voor inkoop en verwerking van (pro-
ducten met) rauwe ingrediënten van dier-
lijke oorsprong (EG-erkenning)
Dit geldt voor alle bedrijven die vol-
gens de beslisboom van de NVWA een
EG-erkenning nodig hebben.
Op wie is de module van toepas-
sing?
De nieuwe module is van toepassing op
bedrijven die vallen onder de categorie
‘industrie’. Voor de hygiënecode geldt de
volgende definitie voor ‘industrie’: bedrij-
ven die meer dan 50% van hun producten
leveren aan derden, óf een erkenning
hebben voor de verwerking van (produc-
ten met) rauwe ingrediënten van dierlijke
oorsprong. Afhankelijk van de aard van
de activiteiten en producten moet een
bedrijf geheel of gedeeltelijk voldoen aan
de eisen uit de aanvullende module. Op
www.nbc.nlstaat een handige beslisboom
die ondernemers inzicht geeft wanneer de
module van toepassing is.
Inzien module
Elk bedrijf dat de Hygiënecode voor de
Brood- en Banketbakkerij afneemt bij het
Nederlands Bakkerij Centrum ontvangt de
aanvullende module. Bedrijven die het
Hygiënecodeboek hebben, ontvangen de
aanvulling op papier, bij de digitale code
is de module inmiddels toegevoegd. De
module is te vinden als paragraaf 4.7.
Bedrijven die de Hygiënecode voor de
Brood- en Banketbakkerij nog niet afne-
men, kunnen daarvoor terecht bij het
Nederlands Bakkerij Centrum.
Meer informatie? Heeft u vragen, dan
kunt u contact opnemen met het NBC
Kennisloket. Bel +31 (0)317 47 12 12 of
mail naar
kennis@nbc.nl.
Om volledig te voldoen aan de wet-
telijke hygiëneregels, is er een aanvul-
lende module op de Hygiënecode voor
de Brood- en Banketbakkerij geschreven.
Het gaat om een module met eisen die
gelden voor bedrijven in de categorie
‘industrie’. Het ministerie van VWS heeft
de aanvullende module officieel goed-
gekeurd.
‘Industrie’ moet geheel of gedeeltelijk voldoen aan de eisen
Nieuwe aanvullende module
op
de Hygiënecode voor de
Brood- en
Banketbakkerij
NBC
NBC
NBC
NBT
magazine
6