NBT Magazine nr. 3 2014 - page 40

NBT
magazine
40
in het oog te houden. We zijn allemaal
heel perfectionistisch, maar dat moet ook.
We houden onze mensen scherp en zij
houden ons scherp. Niks menselijks is ons
vreemd en wij maken ook heus wel eens
een fout, maar we doen ons best om alles zo
goed mogelijk te laten verlopen.”
Doelgroep
Maasdijk is een kleine plaats in het Westland
en telt 4.500 inwoners. Het verzorgingsge-
bied van Bakkerij Vreugdenhil rijkt echter
veel verder dan Maasdijk zelf, zo blijkt uit
de woorden van Christiaan. “Het Westland
telt 110.000 inwoners en wij hebben klanten
van Hoek van Holland tot aan Den Haag en
van Wassenaar tot aan Rotterdam. Er zijn
echt klanten die elke week dertig tot veertig
kilometer rijden om bij ons hun inkopen te
doen. Daarin voelen wij ons gesterkt, want
daaruit blijkt dat we het goed doen. Ik denk
persoonlijk ook dat mensen weer bereid
zijn om extra te betalen voor kwaliteit.
Mensen die genieten van lekker eten, dat
zijn de klanten van de ambachtelijke bakker.
Wij proberen daarop in te spelen door het
creëren van beleving in onze winkel.”
Beleving
Nu Christiaan en Gerard aan het roer van
de bakkerij staan, mogen ze hun eigen
visie realiseren. Beleving staat dus hoog in
het vaandel bij de broers en dat is zonder
meer terug te zien in de winkel. De ban-
ketbakkerij is vanuit de winkel te zien en
er is een heus baktheater gecreëerd. Daar
wordt onder andere het Franse assortiment
speciaalbroden gebakken, voor het oog van
de klanten. “Dat is beleving anno 2013-
2014. We hebben noodgedwongen het
baktheater gecreëerd, maar daarvan wel
optimaal gebruik gemaakt. We hadden te
weinig ovencapaciteit en te weinig winkel-
oppervlak. Met het plaatsen van een vloer-
oven in de winkel en daarbij het realiseren
van het baktheater hebben we dus meer
ovencapaciteit en meer beleving gecreëerd.
We hebben ons voor dit concept laten
inspireren, bijvoorbeeld door bakkerijen in
Oost-Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk
en verder kijken we ook naar winkelcon-
cepten buiten de bakkersbranche. Dat
helpt, want je blikveld wordt verruimd.
Daarbij hebben we goed in ogenschouw
gehouden wat bij ons past en wat de klant
van ons verwacht. Ook onderscheiden we
ons op deze manier, want we waren de
eerste in deze regio met een Frans brood-
assortiment. In eerste instantie wilden we
ook niet heel extreem gaan in de broods-
oorten, maar als snel bleek dat bijvoorbeeld
onze geitenkaas en bieten-variant en het
oude kaas met zonnebloempitten-brood
heel populair waren. Daar hebben we op
voortgeborduurd.”
Sparringpartners
Met het opkomen van ideeën weten Gerard
en Christiaan zich gesteund door hun
ouders. “Natuurlijk zijn ze het niet altijd
met ons eens, maar ze laten ons wel onze
eigen weg gaan. Ze belemmeren ons zeker
niet, maar we hebben juist goede spar-
ringpartners aan hen. Ze hebben alles al
meegemaakt en geholpen dit bedrijf zo suc-
cesvol te maken. We krijgen veel wijsheid,
input en advies van ze, maar dat houdt ook
niet in dat we alles klakkeloos aannemen.
De zelfbediening in de winkel is wel een
discussiepunt geweest bijvoorbeeld. Gerard
en ik waren heel enthousiast, onze ouders
iets minder. We hebben er veel over gepraat
en uiteindelijk besloten het toch te doen.
Als het dan goed blijkt te werken zeggen
ze ook dat we gelijk hadden. Andersom zijn
er ook genoeg voorbeelden dat ze ons op
onze bek lieten gaan. We hebben gewoon
een hele goede leerschool gekregen, de
beste leerschool eigenlijk wel. Dat we nu
staan waar we staan, hebben we echt aan
hun te danken.”
Aan wie Christiaan ook veel te danken heeft
in zijn vrouw Linda. Zij gaf haar carrière
als stewardess op om hem in zijn droom te
volgen. Ze is bij het plaatsvinden van het
gesprek net bevallen van hun zoon Ben en
De familie
Vreugdenhil
RETRO RETRO RETRO
1...,30,31,32,33,34,35,36,37,38,39 41,42,43,44
Powered by FlippingBook