NBT Magazine nr. 3 2014 - page 41

NBT
magazine
41
dus even uit de running, maar nu al mist
Christiaan zijn ‘maatje’. “Linda is echt een
klankbord voor mij en kijkt met een hele
frisse blik naar de zaak. Ik ben heel blij dat
ze mij gevolgd is in mijn droom, maar ik
heb altijd gezegd dat ze het alleen moet
doen als ze ook echt met liefde en passie
erin stapt. Dat heeft ze zeker en we kunnen
privé en zakelijk ook heel goed gescheiden
houden. Er is werk en er is tijd voor ont-
spanning en zo hebben wij dat thuis ook
altijd gehad. Je moet het af en toe ook los
kunnen laten, want niet alles draait om de
zaak.”
Marketing
Gevraagd naar reclame-uitingen is
Christiaan stellig. “Wij adverteren nage-
noeg niet, want wij zien onze klanten
als onze ambassadeurs. Mond-tot-
mondreclame is nu eenmaal de beste recla-
me die we kunnen krijgen. We probe-
ren dus onze klanten te blijven prikkelen,
zodat ze gaan praten over onze producten.
Ook Facebook, Twitter enzovoorts gebrui-
ken wij, maar vooral Linda, als medium
om met onze klanten te communiceren.
Dat blijkt ook een ambassadeursplatform
te zijn, want als mensen goede berichten
over je plaatsen verspreidt dat zich als een
lopend vuurtje. Het heeft dus absoluut toe-
gevoegde waarde voor ons bedrijf.”
Als het gaat om marketing is Christiaan
in zijn element. Hij weet wat er gevraagd
wordt om in de picture te komen en maakt
gebruik van zijn netwerk. “Een voorbeeld
is ons eigen speltveld, waar ons eigen
Maasdijkse spelt geoogst wordt. Na het
oogsten hebben we alle regionale media
opgetrommeld en zodoende veel rucht-
baarheid gegeven aan deze mooie stap.
Zo werken we met een echt streekproduct,
zoals we met al onze andere producten ook
proberen te doen.” Dat merkt de redactie
van NBT Magazine eigenhandig als wij een
heerlijk aardbeienschelp bij de koffie krij-
gen met prachtige Westlandse aardbeien.
Bakker met Ster
Kwaliteit, passie, vakmanschap, beleving,
klantvriendelijkheid, allemaal aspecten
waar Christiaan over spreekt, maar ook
aspecten waar Bakkerij Vreugdenhil vaak
op getoetst is. De afgelopen jaren reeg
Bakkerij Vreugdenhil de successen aaneen
tijdens de Bakker met Ster-wedstrijden.
In 2010 kreeg de bakkerij twee sterren
toebedeeld, de twee opvolgende jaren
werd zelfs de hoogste score behaald met
drie sterren, waarmee indirect geïmpli-
ceerd werd dat Bakkerij Vreugdenhil de
beste bakker van Nederland was. Vorig
jaar werd een stapje terug gedaan om de
focus om andere zaken te leggen, zoals
het baktheater en het eigen speltveld.
“Bakker met Ster is de zwaarste wedstrijd
binnen de bakkersbranche en het vraagt
heel veel van je onderneming. We hebben
prachtige resultaten geboekt waar we heel
trots op zijn, maar als we iets doen willen
we het goed en onze focus er helemaal op
leggen. Vorig jaar hebben we dan ook niet
deelgenomen. Het is goed om af en toe
van buitenaf een spiegel voorgehouden te
krijgen. Dat houdt je scherp.”
Visie en toekomst
Christiaan heeft samen met Gerard een
duidelijke visie voor hun winkel, waar – zo
denken wij – veel andere ondernemers uit
de branche wat van kunnen leren. “Maar
wij leren ook heel veel van onze collega’s.
Er zijn gelukkig heel veel goede onderne-
mers in Nederland die snappen hoe het
werkt en dus heel veel mooie bakkerijen.
Ik denk wel dat wij als branche een goed
voorbeeld moeten nemen aan de beleving
die in de horeca gecreëerd wordt en hoe
er naar een kok gekeken wordt. Hij is
een createur, iemand die de meest mooie
gerechten op tafel zet, een vakman. De
bakker moet die status ook ambiëren en
nastreven. Daarvoor moeten we pioniers
in de branche hebben die hun nek uitste-
ken. Dan til je de branche naar een hoger
platform.”
Kijkend naar hun eigen toekomst is
Christiaan voorzichtig. “We zijn realistisch:
groei is moeilijk te realiseren, omdat we
in deze omvang aan ons plafond zitten.
We hebben niet de ambitie om uit te brei-
den qua winkels, want we vinden dat we
met één winkel ook onze klanten kunnen
bedienen. In plaats van zelf naar onze
klanten te gaan, halen we ze liever hier
naartoe. Zeg nooit, nooit, maar het is niet
onze insteek. We geloven wel in autonome
groei, want dat is een stabiele groei. Wat
wij willen is het huidige niveau vasthou-
den. Dat houdt niet in dat we stil blijven
staan, want het zit in onze natuur om altijd
verbetering te zoeken.”
RETRO RETRO RETRO
1...,31,32,33,34,35,36,37,38,39,40 42,43,44
Powered by FlippingBook