NBT Magazine nr. 3 2014 - page 34

Het is een heftig verhaal: op 6 decem-
ber brandt de bakkerij van Tiny en Anjo
Schalkx – eigenaren van Bakker Jan de
Leijer in Boxtel – volledig af. In het naast-
gelegen gebouw ontstaat een enorme
vlammenzee, veroorzaakt door een brand-
bom, en de bakkerij staat binnen de kort-
ste keren in lichterlaaie. Nog net op tijd
kunnen de werkzame bakkers ontkomen,
maar de bakkerij is niet meer te redden
en Tiny Schalkx zit in de drukke decem-
berperiode met een groot probleem.
Nog geen zes maanden later gloort er
echter weer licht aan de horizon, want
de bakkerij is weer geopend, met name
door de adequate hulp van Fons van
den Heuvel van HTI Bakkerijtechniek.
“Zonder de hulp van Fons hadden we dit
nooit op deze manier voor elkaar gekre-
gen”, vertelt Anjo Schalkx.
De redactie van NBT Magazine is op
woensdag 28 mei erbij als de ovens in de
volledig gerenoveerde bakkerij geplaatst
worden. Met een grote hijskraan wordt
de nieuwe apparatuur door het dak naar
binnen getakeld. Tiny en Anjo Schalkx
kijken goedkeurend toe hoe onder leiding
van Fons van den Heuvel de Daub-ovens
op hun plek worden gezet. Hiermee komt
een einde aan een vervelende periode
en kan de blik weer naar voren worden
gericht. “We hebben ons portie onge-
luk wel gehad”, aldus Anjo. “Dit is niet
de eerste keer dat we brand meemaken.
Toen was er alleen rookschade, maar toch,
het gaat je niet in de koude kleren zitten.
Vorig jaar heb ik ook nog een gewapende
overval meegemaakt. Gelukkig zijn er nog
bedrijven zoals HTI, die zich volledig inzet-
ten voor hun klanten.”
Rapport
Kort na die bewuste nacht van 6 op 7
december neemt Tiny contact op met Fons.
“We kenden elkaar al van de bestaande
ovens en ik wilde Anjo en Tiny graag
helpen in die moeilijke periode. Ik heb
ervaring met dergelijke situaties en weet
wat er allemaal op je af kan komen.
Ik heb een rapport opgesteld wat er alle-
maal verloren is gegaan in de brand, hele-
maal tot in het kleinste detail. Je vergeet
toch al snel wat. Denk bijvoorbeeld aan
stootlijsten. Die zijn ook verloren gegaan.
Je moet toch verder en er moet een geheel
nieuwe bakkerij komen. Dan wil je goed
in kaart hebben wat er verloren is gegaan
en wat er nodig is om weer operationeel
te worden.”
Projectleider
Fons wierp zich al snel op als een soort pro-
jectleider van de renovatie van Bakkerij Jan
de Leijer, tot groot genoegen van Tiny en
“We kunnen weer naar de
toekomst
HTI Bakkerijtechniek
HTI Bakkerijtechniek helpt Bakkerij Jan de Leijer aan
nieuwe bakkerij
Fons van den Heuvel (links) ziet dat
het goed gaat
NBT
magazine
34
SPEC I AL : BAKKER I JMACH I NES
1...,24,25,26,27,28,29,30,31,32,33 35,36,37,38,39,40,41,42,43,...44
Powered by FlippingBook