NB T M
A G A Z I N E
N R
3 2 0 1 5 35
S
P E C I A L
:
K
O E L E N
& V
R I E Z E N
IceCool
Arthur somt de voordelen van IceCool voor ons op:
1. Als bakkers voor de eerste keer resultaten
zien van de deegkwaliteit van producten uit een
IceCool-installatie zijn ze vol bewondering. Veel
IceCool-features spelen hierbij een rol, maar de
belangrijkste drie zijn:
a. De Control Unit, met de unieke mogelijkheid
om te bevochtigen of te drogen al vanaf 0˚C (stan-
daard in de markt is vanaf 15˚C) en bovendien
aanpasbaar in elke fase, zodat geen of enkel een
minimum aan kostbaar vocht verloren gaat. Vocht
dat niet meer ‘teruggewonnen’ kan worden.
b. De SoftSteam-bevochtiging, afgekeken van
moeder natuur, waarbij een minimaal tempera-
tuurverschil tussen deegstuk en het (fractioneel
warmer) bevochtigingswater resulteert in mini-
male stress (en dus een optimale kwaliteit) voor
het deegstuk. Zeer gering energieverbruik en groot
verdampingsoppervlak (geen verwarmingsstaven).
c. De oversized verdampers zorgen voor een klein
temperatuurverschil tussen lucht en verdamper
zodat uitdroging van het deegstuk gewoonweg niet
plaats kan vinden.
2. Apparatuur moet gemakkelijk en goed te rei-
nigen zijn om een optimale hygiëne te kunnen
bewerkstelligen. IceCool-apparatuur is voorzien
van afgeronde hoeken uit een stuk, nagenoeg
onzichtbare paneelsluitingen, gladde deuren, geïn-
tegreerde grepen, magneetsluitingen, afdichtingen
van massief rubber, een speciaal trapprofiel bij
plaatsing op (in) vloer zodat er minimale vervui-
ling optreedt of invloed van water onmogelijk is.
Gladde oppervlakken zonder hoeken en richels
zorgen natuurlijk voor optimale reiniging. De ven-
tilatoren zijn zichtbaar zodat eventuele vervuiling
direct te signaleren en te verwijderen is. Vervuilde
ventilatoren gaan eerder kapot en het niet functio-
neren van de ventilatoren hebben een onmiddellijk
negatief resultaat op het deegproduct.
3. Bij de ontwikkeling en installatie van IceCool-
apparatuur worden alleen de kwalitatief meest
hoogwaardige materialen en componenten
gebruikt die perfect op elkaar aansluiten. Een
voorbeeld hiervan is de standaard geïnstalleerde
long life vloer, voorzien van een drukverdeelplaat
die ervoor zorgt dat de doorgaans zware wielbelas-
ting van karren en wagens geen blijvende sporen
veroorzaken.
4. IceCool ontwikkelt apparatuur die beter is
voor het milieu en gegarandeerd leidt tot lagere
energiekosten. IceCool-isolatiepanelen zijn 25%
dikker dan doorgaans in de markt geleverde pane-
len. Speciale LED-verlichting is geïnstalleerd met
onzichtbare deurcontacten die ervoor zorgen dat
de verlichting automatisch aan- en uitgaat bij het
openen en sluiten van de deur. De Control Unit
maakt het mogelijk om te
allen tijde het energiever-
bruik te monitoren en de
SoftSteam-bevochtiging
verbruikt minder energie
dan andere op de markt
aangeboden bevochtiging-
systemen. De speciale
configuratie van compres-
sor, oversized condensato-
ren en oversized verdam-
pers zorgt voor ongeveer
30% minder energiever-
bruik. Minder energiever-
bruik betekent ook minder CO2-uitstoot, dus beter
voor het milieu.
5. IceCool’s continu-onderzoek naar verbeterin-
gen op alle fronten zorgt voor technisch geavan-
ceerde installaties die voldoen aan alle eisen van
productkwaliteit, hygiëne, robuustheid, energie-
zuinigheid en gebruiksgemak. IceCool is het eerste
bedrijf in de wereld dat een milieuvriendelijk
industriële ‘cascade’ installatie voor koelen en
vriezen geïntroduceerd heeft, gebaseerd op koel-
middelen CO2 en R1234 (huidige standaard in de
automobielindustrie). Vrijgekomen warmte wordt
weer gebruikt voor verwarmingsdoeleinden.
Besturing op afstand
Standaard kan middels elk media-apparaat (smart-
phone, tablet, laptop of vaste pc), voorzien van
browser voor internet, de besturing vanaf elke
locatie gecontroleerd en geregeld worden. “Indien
er een storing optreedt wordt er een e-mail ver-
stuurd. Geen abonnementskosten, geen telefoon-
kosten. Naar temperatuur- en vochtregistratie
(HACCP) is ook geen omkijken meer, dit wordt
automatisch voor meer dan een jaar gelogd”, zegt
Arthur tot slot.
Meer informatie:
Beko Bakkerij Techniek
Tel. 024-6486288
www.beko-techniek.nl