Previous Page  41 / 44 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 41 / 44 Next Page
Page Background

Ik sta zelf veel in de winkel om bijvoorbeeld

daarover te praten, maar ik praat eigenlijk over

van alles. Je bent bijna een psycholoog, maar het

is ook goed om je klanten te leren kennen. Ze

waarderen het ook dat ik als bakker zijnde in de

winkel sta. Dat is leuk om te merken.”

Inspiratie

Om zichzelf niet blind te staren op zijn eigen

winkel en zijn eigen manier van werken, zoekt

Sander regelmatig een aantal collega’s op om

allerlei zaken te bespreken. “Ik kom graag bij

collega’s over de vloer, want daar leer je heel

veel van. Ik nodig ook iedere bakker die bij mij

wil komen kijken van harte uit. Ik ben trots op

mijn zaak, dus dat laat ik graag zien. Ik ben echt

niet zo eigenwijs dat ik denk dat ik alles zelf

weet, want dat is gewoon niet zo. Als je kunt

profiteren van de expertise van anderen, moet je

het niet nalaten om daar gebruik van te maken.

Wat voor de één werkt, werkt niet altijd voor de

ander, maar je kan er wel ideeën van opdoen.”

Marketing

Zelf waakt Sander ervoor dat hij de kwaliteit van

zijn producten strikt in de gaten houdt. “Ik ben

mijn eigen kwaliteitsdienst. Ik moet het zelf wil-

len kopen, anders verkoop ik het niet. Het moet

er wel mooi uitzien en goed smaken. Anders

gooi ik het liever weg. Ik wil geen botoxbakker

worden. Wat ik daarmee bedoel? Dat je mindere

kwaliteit voorziet van een beter ogend geheel

om het smakelijker eruit te laten zien. Dat hoort

niet bij een bakker, maar dat zie je wel terug in

de supermarkt. We moeten ons onderscheiden

en uitgaan van onze eigen kracht. Daar moet ik

ook meer mee doen op marketinggebied. Ik doe

eigenlijk helemaal niets aan marketing, zoals

veel andere kleinere bakkers, maar daarin zijn

bakkers in mijn ogen ook te bescheiden. Als je

trots bent op hetgeen je maakt, dan moet je dat

ook laten weten aan je doelgroep. Kijk naar de

Stadsbakker in Zwolle. Hij is het voorbeeld hoe

je op een goede manier je winkel in de spotlight

kan zetten. Marketingtechnisch bouwt hij zijn

eigen merk en dat doet hij heel goed. Ik kan zelf

nog een grote stap zetten op dit gebied, bijvoor-

beeld om mij te wapenen tegen concurrentie,

maar het kost ook tijd en geld. Het is nog een

uitdaging voor ons om hier wat mee te doen.”

Toekomst

Ondanks zijn opleiding richting het onderwijs,

heeft Sander zijn passie gevonden in de bak-

kerij. “De bakkerij is mijn leven geworden. Dit

is gewoon een heel mooi vak. In de toekomst

wil ik nog wel uitbreiden met een tweede

locatie. Dat is het ideaal, maar dan moet ik op

een andere locatie gaan bakken en dan verlies

ik misschien wel mijn ambachtelijke karakter.

Nu is overzichtelijk, we draaien lekker en het

gaat goed, dus waarom zou ik daar verande-

ring in brengen? En ik kan in Weesp nog voor

meer omzet zorgen, bijvoorbeeld door belegde

broodjes te gaan verkopen. Daar wordt veel om

gevraagd. Dat wil ik ook, maar de eerste stap

zetten is altijd lastig. Als ik ergens voor ga, ga ik

er vol overtuiging voor. Ik moet dan ook de juiste

afwegingen maken. Het gaat erom dat de omzet

stijgt en dat hebben we elk jaar nog gerealiseerd.

Dat is de bevestiging dat we goed bezig zijn.”

Sociaal

Sander springt bij waar nodig. “Ik heb vijf bak-

kers in dienst, maar als ik ergens nodig ben, kan

ik helpen. Ik weet hoe ik deeg moet draaien,

banket moet maken en bij wijze van spreken

pak ik broodjes in. Ik ben met alles bezig. Ik rij

naar klanten om de producten te brengen en zo

werk ik bijvoorbeeld weer aan de klantenbin-

ding. Weer het met mensen bezig zijn, het soci-

ale contact. Misschien is dat toch mijn grootste

kwaliteit”, zo besluit Sander.

B

A K K E R I J

A

B B E K E R K

– W

E E S P

NB T M

A G A Z I N E

N R

3 2 0 1 5 41