Ik sta zelf veel in de winkel om bijvoorbeeld
daarover te praten, maar ik praat eigenlijk over
van alles. Je bent bijna een psycholoog, maar het
is ook goed om je klanten te leren kennen. Ze
waarderen het ook dat ik als bakker zijnde in de
winkel sta. Dat is leuk om te merken.”
Inspiratie
Om zichzelf niet blind te staren op zijn eigen
winkel en zijn eigen manier van werken, zoekt
Sander regelmatig een aantal collega’s op om
allerlei zaken te bespreken. “Ik kom graag bij
collega’s over de vloer, want daar leer je heel
veel van. Ik nodig ook iedere bakker die bij mij
wil komen kijken van harte uit. Ik ben trots op
mijn zaak, dus dat laat ik graag zien. Ik ben echt
niet zo eigenwijs dat ik denk dat ik alles zelf
weet, want dat is gewoon niet zo. Als je kunt
profiteren van de expertise van anderen, moet je
het niet nalaten om daar gebruik van te maken.
Wat voor de één werkt, werkt niet altijd voor de
ander, maar je kan er wel ideeën van opdoen.”
Marketing
Zelf waakt Sander ervoor dat hij de kwaliteit van
zijn producten strikt in de gaten houdt. “Ik ben
mijn eigen kwaliteitsdienst. Ik moet het zelf wil-
len kopen, anders verkoop ik het niet. Het moet
er wel mooi uitzien en goed smaken. Anders
gooi ik het liever weg. Ik wil geen botoxbakker
worden. Wat ik daarmee bedoel? Dat je mindere
kwaliteit voorziet van een beter ogend geheel
om het smakelijker eruit te laten zien. Dat hoort
niet bij een bakker, maar dat zie je wel terug in
de supermarkt. We moeten ons onderscheiden
en uitgaan van onze eigen kracht. Daar moet ik
ook meer mee doen op marketinggebied. Ik doe
eigenlijk helemaal niets aan marketing, zoals
veel andere kleinere bakkers, maar daarin zijn
bakkers in mijn ogen ook te bescheiden. Als je
trots bent op hetgeen je maakt, dan moet je dat
ook laten weten aan je doelgroep. Kijk naar de
Stadsbakker in Zwolle. Hij is het voorbeeld hoe
je op een goede manier je winkel in de spotlight
kan zetten. Marketingtechnisch bouwt hij zijn
eigen merk en dat doet hij heel goed. Ik kan zelf
nog een grote stap zetten op dit gebied, bijvoor-
beeld om mij te wapenen tegen concurrentie,
maar het kost ook tijd en geld. Het is nog een
uitdaging voor ons om hier wat mee te doen.”
Toekomst
Ondanks zijn opleiding richting het onderwijs,
heeft Sander zijn passie gevonden in de bak-
kerij. “De bakkerij is mijn leven geworden. Dit
is gewoon een heel mooi vak. In de toekomst
wil ik nog wel uitbreiden met een tweede
locatie. Dat is het ideaal, maar dan moet ik op
een andere locatie gaan bakken en dan verlies
ik misschien wel mijn ambachtelijke karakter.
Nu is overzichtelijk, we draaien lekker en het
gaat goed, dus waarom zou ik daar verande-
ring in brengen? En ik kan in Weesp nog voor
meer omzet zorgen, bijvoorbeeld door belegde
broodjes te gaan verkopen. Daar wordt veel om
gevraagd. Dat wil ik ook, maar de eerste stap
zetten is altijd lastig. Als ik ergens voor ga, ga ik
er vol overtuiging voor. Ik moet dan ook de juiste
afwegingen maken. Het gaat erom dat de omzet
stijgt en dat hebben we elk jaar nog gerealiseerd.
Dat is de bevestiging dat we goed bezig zijn.”
Sociaal
Sander springt bij waar nodig. “Ik heb vijf bak-
kers in dienst, maar als ik ergens nodig ben, kan
ik helpen. Ik weet hoe ik deeg moet draaien,
banket moet maken en bij wijze van spreken
pak ik broodjes in. Ik ben met alles bezig. Ik rij
naar klanten om de producten te brengen en zo
werk ik bijvoorbeeld weer aan de klantenbin-
ding. Weer het met mensen bezig zijn, het soci-
ale contact. Misschien is dat toch mijn grootste
kwaliteit”, zo besluit Sander.
B
A K K E R I J
A
B B E K E R K
– W
E E S P
NB T M
A G A Z I N E
N R
3 2 0 1 5 41