Previous Page  40 / 44 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 40 / 44 Next Page
Page Background

In hartje Weesp zijn wij op bezoek bij Bakkerij

Abbekerk. Een paar jaar geleden sprak de redactie

van NBT Magazine al kort met Sander Abbekerk

naar aanleiding van een grootschalige verbouwing

van zijn winkel in Weesp. De volledig gerenoveer-

de zaak maakte Sander destijds al trots en dat is er

in de loop van de jaren niet minder om geworden

en waarom zou dat ook. Zijn winkel is een mooi

voorbeeld van een bakkerszaak zoals we er nu

velen zien: authentiek, ambachtelijk en waar het

product de boventoon voert. “Je moet beleving

creëren in de winkel en het beste is nog om zelf

als gezicht van de bakkerij in de winkel aanwezig

te zijn, je klanten te helpen en een praatje te

maken. Dat vind ik in ieder geval het leukste aan

het vak: bezig zijn met mooie producten maken

en met mensen werken.”

NB T M

A G A Z I N E

N R

3 2 0 1 5

40

Doordat zijn oom een bakkerij had in Bussum,

kwam Sander op jonge leeftijd al in aanraking

met het vak. “En ik was meteen enthousiast voor

het vak”, zo herinnert hij zich. “Ik heb de vak-

school in Wageningen afgerond en ben vervol-

gens werk gaan zoeken. Ik ben onder meer bij

een industriële bakker terecht gekomen, maar

daarnaast heb ik ook Pedagogisch Technische

Hogeschool in Wageningen gestudeerd. Dat

was een docentenopleiding, maar ik heb daar

uiteindelijk niet veel mee gedaan. Het bloed

ging toch kruipen waar het niet gaan kan, want

na wat omzwervingen, besloot ik op mijn 32ste

dat het tijd was om voor mezelf te beginnen als

bakker. Ik heb een advertentie geplaatst waarin

ik aangaf op zoek te zijn naar een bakkerij in

de buurt van Almere en pardoes kreeg ik reactie

van tien bakkers die hun bakkerij graag wilden

verkopen. Dat zette mij wel aan het denken.

‘Zou het wel goed gaan in de branche?’ Ik heb

ze allemaal bezocht, maar uiteindelijk had ik

het beste gevoel bij Bakkerij Klercq in Weesp.

Daar was in mijn ogen de meeste potentie om

te groeien.”

Winkel

De financiering rondkrijgen voor de overname

bleek heel lastig, maar gelukkig durfde ING het

uiteindelijk toch aan om Sander een lening te

geven. “We moesten verbouwen, maar ik heb

bewust gewacht, want meer geld kregen we toch

niet van de bank. Zodra de mogelijkheid er was,

hebben we de zaak rigoureus veranderd. We

hebben onze eigen geest in het bedrijf kunnen

stoppen en de geest van de oude ondernemer

eruit gehaald. Het interieur was enorm ver-

ouderd, oubollig en niet meer up-to-date. We

wilden graag een andere uitstraling, authentiek

en de winkel is echt prachtig. Ik ben nog steeds

gelukkig! Het heeft ons ook geen windeieren

gelegd, want de omzet zag je navenant stijgen.”

Assortiment

Naast een grootschalige verbouwing, heeft

Sander het assortiment ook naar zijn eigen hand

gezet. “Elke bakker heeft zijn eigen visie en

manier van bakken. Dan krijg je al snel andere

producten. We hebben een goede combinatie

tussen groot- en kleinbrood en banket uitgerold

en we hebben ons natuurlijk op de spelt- en

desemmarkt gestort. Dat vergt de nodige aan-

passingen, ook vanuit de consument. Ze zijn

wat onwetend als het op spelt of desem aankomt

en verwarren het een nogal eens met het ander.

Het is aan ons in de winkel om ze daar de juiste

uitleg over te geven en dat doe ik zelf dan ook.

R

E T R O

Sander Abbekerk

“We moeten ons

onderscheiden

en uitgaan

van onze

eigen kracht