In hartje Weesp zijn wij op bezoek bij Bakkerij
Abbekerk. Een paar jaar geleden sprak de redactie
van NBT Magazine al kort met Sander Abbekerk
naar aanleiding van een grootschalige verbouwing
van zijn winkel in Weesp. De volledig gerenoveer-
de zaak maakte Sander destijds al trots en dat is er
in de loop van de jaren niet minder om geworden
en waarom zou dat ook. Zijn winkel is een mooi
voorbeeld van een bakkerszaak zoals we er nu
velen zien: authentiek, ambachtelijk en waar het
product de boventoon voert. “Je moet beleving
creëren in de winkel en het beste is nog om zelf
als gezicht van de bakkerij in de winkel aanwezig
te zijn, je klanten te helpen en een praatje te
maken. Dat vind ik in ieder geval het leukste aan
het vak: bezig zijn met mooie producten maken
en met mensen werken.”
NB T M
A G A Z I N E
N R
3 2 0 1 5
40
Doordat zijn oom een bakkerij had in Bussum,
kwam Sander op jonge leeftijd al in aanraking
met het vak. “En ik was meteen enthousiast voor
het vak”, zo herinnert hij zich. “Ik heb de vak-
school in Wageningen afgerond en ben vervol-
gens werk gaan zoeken. Ik ben onder meer bij
een industriële bakker terecht gekomen, maar
daarnaast heb ik ook Pedagogisch Technische
Hogeschool in Wageningen gestudeerd. Dat
was een docentenopleiding, maar ik heb daar
uiteindelijk niet veel mee gedaan. Het bloed
ging toch kruipen waar het niet gaan kan, want
na wat omzwervingen, besloot ik op mijn 32ste
dat het tijd was om voor mezelf te beginnen als
bakker. Ik heb een advertentie geplaatst waarin
ik aangaf op zoek te zijn naar een bakkerij in
de buurt van Almere en pardoes kreeg ik reactie
van tien bakkers die hun bakkerij graag wilden
verkopen. Dat zette mij wel aan het denken.
‘Zou het wel goed gaan in de branche?’ Ik heb
ze allemaal bezocht, maar uiteindelijk had ik
het beste gevoel bij Bakkerij Klercq in Weesp.
Daar was in mijn ogen de meeste potentie om
te groeien.”
Winkel
De financiering rondkrijgen voor de overname
bleek heel lastig, maar gelukkig durfde ING het
uiteindelijk toch aan om Sander een lening te
geven. “We moesten verbouwen, maar ik heb
bewust gewacht, want meer geld kregen we toch
niet van de bank. Zodra de mogelijkheid er was,
hebben we de zaak rigoureus veranderd. We
hebben onze eigen geest in het bedrijf kunnen
stoppen en de geest van de oude ondernemer
eruit gehaald. Het interieur was enorm ver-
ouderd, oubollig en niet meer up-to-date. We
wilden graag een andere uitstraling, authentiek
en de winkel is echt prachtig. Ik ben nog steeds
gelukkig! Het heeft ons ook geen windeieren
gelegd, want de omzet zag je navenant stijgen.”
Assortiment
Naast een grootschalige verbouwing, heeft
Sander het assortiment ook naar zijn eigen hand
gezet. “Elke bakker heeft zijn eigen visie en
manier van bakken. Dan krijg je al snel andere
producten. We hebben een goede combinatie
tussen groot- en kleinbrood en banket uitgerold
en we hebben ons natuurlijk op de spelt- en
desemmarkt gestort. Dat vergt de nodige aan-
passingen, ook vanuit de consument. Ze zijn
wat onwetend als het op spelt of desem aankomt
en verwarren het een nogal eens met het ander.
Het is aan ons in de winkel om ze daar de juiste
uitleg over te geven en dat doe ik zelf dan ook.
R
E T R O
Sander Abbekerk
“We moeten ons
onderscheiden
en uitgaan
van onze
eigen kracht
”