NB T M
A G A Z I N E
N R
3 2 0 1 5 37
De ‘procesbegeleiding’, zoals Gert het noemt, stopt
niet bij de realisatie van een verpakking. “Na het
vaststellen van de juiste verpakking zorgen wij ook
voor de administratieve en logistieke afwikkeling
van het verhaal. Dat wil zeggen dat wij – om onze
klanten zo efficiënt mogelijk te laten werken – op
bestelling zeer nauwkeurig ervoor kunnen zorgen
dat de bakkerij de juiste hoeveelheid zakken krijgt
geleverd en dat er niet te veel hoeveelheden op
voorraad liggen. Wij beheren de voorraad. We leve-
ren 800 miljoen zakken per jaar aan onze klanten.
We beheersen het hele proces voor onze klanten en
daardoor zijn we zeer flexibel.”
Bij de ontwikkeling van een broodzak komt heel
wat kijken. Een retailer heeft een bepaalde wens, dat
moet uitgewerkt en in productie genomen worden,
door naar de verpakkingslijn van de bakkerij en
weer naar de winkel. Bunzl is al achttien jaar betrok-
ken in dit proces en werkt als een belangrijke spil in
de hele keten bij de ontwikkeling van bijvoorbeeld
broodzakken. Met haar expertise weet het bedrijf
precies wat er nodig is als men een nieuwe verpak-
king wil hebben. De afgelopen jaren zijn er zo heel
wat innovatieve broodzakken op de markt gekomen.
Denk aan de geperforeerde zakken met koordjes
voor vers kleinbrood en de (door)ontwikkeling van
broodzakken die steeds dunner, maar sterker wor-
den en in de diepvries bewaard kunnen worden.
Dat laatste heeft alles te maken met de speciale
KPP-folie die Bunzl in 1996 samen met AFP heeft
ontwikkeld. “Broodzakken gemaakt van KPP zijn
glashelder en diepvriesbestendig. Door de samen-
stelling van de folie kan KPP tot wel 30% dunner
worden geproduceerd zonder aan stevigheid in te
leveren. In het prille begin waren de zakken 33
micron dik, maar tegenwoordig maken we zakken
voor industriële bakkerijen van 22 micron dik. Dat
draagt bij aan het milieu, want dat wordt minder
belast op deze manier. Daarnaast heeft KPP het
voordeel dat er minder dan twee procent restafval
is, in tegenstelling tot andere oplossingen waarbij
er vijf tot tien procent afval is. KPP-broodzakken
zijn geheel naar wens te bedrukken. Dit kan zelfs
worden uitgevoerd met een speciale bodemvouw
met afgeschuinde hoeken waardoor de zak zich
nog mooier naar de inhoud vormt en de bedrukking
optimaal tot zijn recht komt. Bij ons kan nagenoeg
alles op het gebied van verpakkingen”, aldus Gert.
Voor Bunzl is de sector industriële bakkerijen zeer
belangrijk. Dat blijkt wel, want Bunzl heeft een
groot marktaandeel als het gaat om het verzorgen
van verpakkingen in deze industrie. “We hebben
een marktaandeel van tachtig tot vijfentachtig pro-
cent. Dat is inderdaad zeer veel, maar dat heeft ook
te maken met onze manier van werken. De kracht
van Bunzl is dat we het hele proces, van idee tot rea-
lisatie, voor onze klanten verzorgen”, besluit Gert.
Op het gebied van verpakkingen is Bunzl Retail
& Industry één van de vooraanstaande verpak-
kingsleveranciers, zeker ook binnen de food-
sector. Vooral voor industriële bakkerijen heeft
Bunzl op maat aangepaste oplossingen en mag
zich met recht specialist noemen. Deze toon-
aangevende rol heeft het bedrijf vooral te dan-
ken aan een ontwikkeling die al in 1996 werd
gerealiseerd, vertelt Gert Buisman van Bunzl.
“In 1996 hebben wij samen met onze partner
AFP een nieuw soort folie ontwikkeld voor de
bakkerij-industrie die het mogelijk maakt om
alle goede eigenschappen die nodig zijn voor het
verpakken van brood in één zak te verzamelen.”
Dat klinkt veelbelovend. Wij spreken met Gert
om meer te weten te komen over deze zoge-
noemde KPP-folie en natuurlijk ook de trends op
het gebied van verpakkingen.
Bunzl
vertelt over ontwikkeling van broodzakken en
verpakkingstrends in de bakkerijsector
S
P E C I A L
:
V
E R P A K K I N G E N