NB T M
a g a z i n e
n r
5 2 0 1 6
13
UNIEKE LOCATIE
Al snel begon het ondernemersbloed bij Matthijs harder te stromen en
samen met zijn moeder begon hij een winkel in Hilversum waar hij zijn
eigengemaakte brood, dat gebakken werd bij Kruimer, verkocht. Deze
manier van ondernemen zorgde ervoor dat hij zijn investering klein kon
houden, totdat de mogelijkheid zich voordeed om op eigen benen te staan.
“Het oude media pand in Hilversum was op zoek naar ondernemers om er
een creatieve plek op te zetten”, vertelt Matthijs. “Het leek mij een mooie
kans en het ondernemersplan was dan ook snel geschreven. Voor mij was
het duidelijk dat hier een bakkerij in moest komen waar mensen iets kunnen
eten, drinken of kunnen werken, maar ook een lekker brood kunnen kopen.
Deze locatie is uniek en het pand is gelegen tegenover het station, wat zorgt
voor een goede stroom aan mensen.”
TOTAAL CONCEPT
Met de opgedane ervaring en kennis van de afgelopen jaren heeft Matthijs
gekozen voor een concept waar hij voor de ogen van de consument brood
en banket maakt en meerdere malen per dag brood kan bakken zodat het
echt vers is. “De keuze van bakkerijmachines was niet eenvoudig. Iedere
leverancier kan wel iets bieden, een oven of een mixer, maar er zijn weinig
leveranciers die een totaal ambachtelijk concept kunnen aanbieden. Dat
was voor mij een reden om met Everbake Ovens en Bakkerijtechniek in zee
te gaan.”
“Everbake Ovens en Bakkerijtechniek kan bakkers voorzien van een com-
plete bakkerij-inrichting”, zo vult Sander van Gastel aan. “Wij hebben
in Dronten een productiebedrijf in staal waar werkbanken, bakplaten en
broodkoppels worden gemaakt en een ovendivisie in Pijnacker van waar-
uit we onderhoud plegen aan bakkerij-ovens en de verkoop doen van het
Franse ovenmerk Bongard. Bongard is gevestigd in Frankrijk waar lekker
brood bakken de grootste vanzelfsprekendheid is. Bongard weet als geen
ander aan welke eisen een machine en een oven moeten voldoen om een
ambachtelijke, kwalitatief hoogwaardig brood te maken.”
ORION
Daarbij kwam dat Bongard en zodoende dus ook Everbake Ovens &
Bakkerijtechniek de beschikking hebben over de Orion. “De Orion is de
opvolger van de alom bekende Omega2, een 100% elektrische oven voor
het bakken van alle soorten brood, ontwikkeld met respect voor het bakken
op basis van traditie. Dat is ook precies wat Matthijs doet met zijn productie.
Hij verstaat zijn vak en weet wat de klant wil”, vertelt Sander.
OPTIMALE BAKKWALITEIT
Bongard kent de wensen en verwachtingen van de ambachtelijk bakker en heeft
zodoende aan de wensen van Matthijs kunnen voldoen met Orion. Sander: “De
succesfactoren uit de voorgaande Omega2 etageovens zijn doorontwikkeld of
behouden. Door de 20mm dikke vuurvaste vloerplaat en door het plaatsen van
de verhittingselementen onder en boven is er sprake van gelijkmatige warmte-
verspreiding in de vernieuwde Orion. Door deze gelijkmatige warmteverdeling
binnen de etages bereik je een optimale bakkwaliteit en een mooie bakaard
van het brood. Daarnaast is de kracht van het element hoger aan de voorkant
van de ovenkamer, zodat hitteverlies wordt geminimaliseerd bij het openen
van de etagedeur. De elementen worden beschermd, waardoor er makkelij-
ker schoongemaakt kan worden, zonder dat de elementen beschadigen. Alle
Orion elektrische inschietovens zijn daarnaast uitgerust met de nieuwe Hexa-
stoomgenerator. Deze vernieuwde stoomgenerator waarborgt een consequente
hoeveelheid stoom, geleidelijk verdeeld over de gehele diepte van de etages,
op elk gewenst moment. Zo sluit de vernieuwde stoomgenerator perfect aan bij
de wens van nu; op een moderne manier traditioneel bakken.”
ROC-BAKKAMER
Voor bakkers die werken met zwaardere broodsoorten bestaat de mogelijk-
heid om één etage uit te voeren met een zogeheten ROC-level (Rayonnement
Optimisé pour la Cuisson). Simpelweg betekent dit: de bovenste bakkamer is
aan alle zijden van steen voorzien. “De inspiratie van deze ROC-bakkamer is
ontstaan uit de vraag naar brood dat bereid is zoals vroeger gedaan werd in
een traditionele houtoven. De werking binnen de ROC-etage is identiek aan
de werking in een houtoven. Zo wordt de korst van het brood in de ROC-etage
minder snel gevormd dan in andere vloerovens. De warmtestraling is zacht en
de stoom wordt verdeeld binnen de etage als een mist, waardoor de ontwik-
keling van het fermenteren wordt bevorderd. Het resultaat is een explosie aan
smaak en geur en de korstvorming is goudbruin.”
Terug naar het verhaal van Matthijs Boon. “Everbake Oven en Bakkerijtechniek
heeft vanaf het allereerste begin goed geadviseerd en ons ondersteund met de
invulling van de ideeën. We hebben een inspiratie tour langs verschillende
bakkers in het land gedaan en daarnaast hebben we gekeken naar hoe ik wilde
gaan bakken en hoe de oven daarop aangepast kon worden. Ze hebben echt
goed meegedacht. Het is een fijne samenwerking en het hele traject is helemaal
naar wens verlopen”, zegt Matthijs tot slot.
Meer informatie:
EverBake Ovens & Bakkerijtechniek
Tel. + 31(0)88 73 000 10
www.everbake.nl