Previous Page  33 / 44 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 33 / 44 Next Page
Page Background

TIPS

Hoe langer we met Henk praten, hoe meer hij toch loslaat over het

proces dat ze bij Bakkerij Loeffen doorlopen om tot het beste resultaat

te komen. “Het gaat echt om kleine details. Bij bijvoorbeeld het maken

van het gevulde speculaas is het creëren van kussentjes heel lastig.

Dat draait allemaal om het gebruik van de juiste bloemsoort. Op de

platen moet je ook goed smeermiddel gebruiken. Roomboter is het

lekkerste om te gebruiken, maar je moet dan wel regelmatig met die

platen bakken, anders wordt het vies. Daarnaast heb ik ook mijn eigen

hulpmiddelen gemaakt om het speculaas te bereiden en te snijden.

Ook heel belangrijk is het bakproces van de speculaas zo kort mogelijk

te houden. Je wilt uiteindelijk een stevig speculaas dat smeuïg is aan

de binnenkant, maar toch goed snijdbaar is. Dat is de kunst”, zo geeft

Henk onbedoeld toch wat tips.

De dagen van Henk staan sinds het bekend worden dat Bakkerij

Loeffen de beste speculaas van Nederland verkoopt in het teken van

het maken van speculaas. “Ik ben echt de hele dag bezig. Ik had afge-

lopen zaterdag heel veel speculaas gebakken, maar het was toch op.

Ben ik op zondag teruggekomen om meer te maken. Daaraan merk

je dat mensen het toch wel heel leuk vinden dat we deze erkenning

hebben gekregen.”

EXTREEM HOOG

Met maar liefst een 10 van de vakjury en een 9,7 van de consumentenjury en dus een gemiddelde van 9,85 mag geconcludeerd worden

dat de kwaliteit van de speculaas van Bakkerij Loeffen enorm hoog is. “We hebben al eerder een 10 ontvangen voor ons speculaas van de

vakjury, maar een dergelijk punt is wel heel extreem. Ik weet ook niet of het reëel is, maar we krijgen hem graag. Je legt de lat wel heel hoog

voor andere bakkers. Een 8,5 is ook een heel mooi punt, maar als je wilt winnen moet je gewoon een 9,5 tot een 10 scoren. Het niveau is

gewoon heel hoog, maar dat is alleen maar goed en dat houdt ons ook scherp”, zegt Harrie-Jan.

DRUKTE

Dat er extra drukte komt door het winnen van de prestigieuze titel ‘Beste Speculaasbakker van Nederland’ verwacht je natuurlijk, maar toch

moeten alle zeilen bijgezet worden bij Bakkerij Loeffen. Harrie-Jan: “Zelfs mijn tante heb ik gevraagd om bij te springen en te helpen met

het inpakken van de speculaas. We verkopen altijd wel veel speculaas, want de mensen weten dat we goede speculaas verkopen. Maar

door een dergelijke erkenning komen mensen vanuit heel Nederland naar Cuijk. Zaterdag waren er al mensen uit Eindhoven en Berkel-

Enschot in de winkel en dan besteden ze veel geld. Dat is prachtig. Hoeveel speculaas we gaan verkopen durf ik echt niet te zeggen, maar

we verkopen ons specialiteitenassortiment ook bij de Jumbo in Cuijk en Wijchen, dus daar verwacht ik ook veel vraag. Het is gewoon heel

mooi om dit weer mee te maken.”

Henk is de komende tijd dus nog wel druk met het maken van speculaas.

“De echte drukte moet nog beginnen! We moeten zelf nog meer ruchtbaar-

heid geven aan onze winst. Maar ik ben eigenlijk het hele jaar bezig met het

produceren van speculaas. Vroeger hadden we alleen speculaas in de maan-

den waar een ‘r’ in voorkomt, maar we krijgen tegenwoordig alle maanden

vraag naar speculaas, dus dan hebben we het ook. Door het jaar heen pro-

beer ik wel eens wat te veranderen aan het recept, maar als iets goed is, moet

je het niet willen aanpassen. Ik ben constant bezig met kleine aanpassingen,

maar zoals gezegd gaat het echt om details. Vooral als het gaat om tiende

van punten. Het recht afsnijden van de speculaas kan al de doorslag geven.”

FANATIEK

En wat is de ambitie voor volgend jaar? “Als we niet de beste van Nederland

zijn, kan ik dat begrijpen, maar dan in ieder geval wel weer de beste van

Noord-Brabant. We zijn heel fanatiek en we willen wel in de top blijven

meedraaien. We gaan ook echt niet slapen nu, want je moet wel je best blij-

ven doen. Volgend jaar gaan we kijken wat er weer aangepast moet worden

om het resultaat nóg beter te krijgen. Voorlopig ga ik nog wel even door,

want ik vind het nog veel te leuk om te doen”, besluit Henk ons gesprek.

NB T M

a g a z i n e

n r

5 2 0 1 6

Henk Minten toont trots de beste speculaas en de prijs

Henk in actie met het spijs

33

Een week na ons gesprek met Harrie-Jan hebben wij het trieste

nieuws gekregen dat zijn vader Jan Loeffen is overleden. “We zijn

blij dat hij dit nog mee heeft mogen maken”, vertelt Harrie-Jan

in een reactie.