N
i e u w s
NB T M
a g a z i n e
n r
5 2 0 1 6
39
WINNAARS PRIJSVRAAG
BLIJ MET STOFVRIJ
BEKEND
OP 4 OKTOBER 2016 ZIJN DE
8 WINNAARS BEKEND GEMAAKT
VAN DE DOOR BLIJ MET STOFVRIJ
UITGESCHREVEN PRIJSVRAAG
‘WAT WEET JIJ VAN MEELSTOF?’.
DE PRIJSVRAAG IS ONDERDEEL
VAN DE BREDERE CAMPAGNE ‘EEN
COOLE BAKKER IS EEN SCHONE
BAKKER!’, WAARMEE DE BAKKERIJ-
SECTOR WERKGEVERS EN WERK-
NEMERS BEWUST WIL MAKEN
VAN DE RISICO’S VAN HET INADE-
MEN VAN MEELSTOF EN GROND-
STOFALLERGIE WIL VOORKOMEN.
DE PRIJSVRAAG
De prijsvraag luidde: ‘Bij het bereiden van deeg wordt de blootstelling aan stof flink verlaagd door een
afsluitend deksel. Met hoeveel procent wordt de blootstelling verlaagd?’ Het juiste antwoord op de vraag
is 30%. De acht winnaars zullen in februari inspiratie opdoen en nieuwe technieken leren tijdens de
workshop voorjaars- en paasproducten, gegeven door Meester Boulanger Hiljo Hillebrand en Meester
Boulanger Wilfred Haafs. De winnaars en overige deelnemers hebben bericht ontvangen.
VOORKOMEN GRONDSTOFALLERGIE
Een afsluitend deksel bij deegbereiding is een van de drie verplichte maatregelen om grondstofallergie te
voorkomen. De andere twee door de Bakkerijsector verplicht gestelde maatregelen zijn ‘het vervangen
van strooibloem door alternatieven of stuifarme bloem’ en ‘het schoonmaken met een stofzuiger (geen
perslucht)’. Deze maatregelen zijn vrij eenvoudig en met beperkte kosten in te voeren en onderzoek heeft
de effectiviteit van deze maatregelen aangetoond. Informatie over grondstofallergie, de risico’s en de
maatregelen is beschikbaar op de website
blijmetstofvrij.nl.‘EEN COOLE BAKKER IS EEN SCHONE BAKKER!’
Via de campagne ‘Een coole bakker is een schone bakker!’ wil de bakkerijsector benadrukken dat de
traditionele, wellicht stoerdere, manier van werken niet opweegt tegen de hierbij horende blootstellingni-
veaus aan meelstof en de gevolgen daarvan op de lange termijn. Met de maatregelen wordt een schone
manier van werken de nieuwe standaard.
Meer informatie vindt u op
www.blijmetstofvrij.nl/preventie