Previous Page  40 / 44 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 40 / 44 Next Page
Page Background

Bakkerij Loeffen – Cuijk

In de bakkerij in Cuijk is het een bedrij-

vigheid van jewelste. De Sint is weer in

het land en dat brengt natuurlijk extra

werk met zich mee, maar de vraag naar

de prijswinnende gevulde speculaas neemt

ook grootse vormen aan. “We verkopen

momenteel 90 kg gevulde speculaas per

week”, aldus Harrie-Jan Loeffen. “Dat is

echt ongekend. Mensen komen van heinde

en verre om de gevulde speculaas te kopen.

We leggen momenteel dus inderdaad de

nadruk op onze speculaas, maar dat heb-

ben we altijd wel gedaan. Het is zeker een

specialiteit van ons.”

Henk Minten en eigenlijk het gehele team

van Bakkerij Loeffen zijn vanaf september

bezig om de gevulde speculaas te produ-

ceren en waar nodig te fine tunen, om tot

het beste resultaat te komen. “Ik maak de

gevulde speculaas al 45 jaar, dus zo lang

als ik hier werk”, zegt Henk. “Het recept

is door de jaren heen wel wat veranderd,

maar in grote lijnen blijft het hetzelfde. We

hebben een eigen manier van bakken en

dat blijkt goed te werken. Daar zeg ik lie-

ver niks over, want we willen anderen niet

wijzer maken dan dat ze al zijn.”

Trots

De kwaliteit van de speculaas die dit jaar – in

zeer grote getalen – werd ingezonden voor

de Beko Speculaaskeuring 2014, was zeer

hoog. Maar liefst 286 ambachtelijke bakker-

sproducten werden gekeurd door een vak-

jury en een consumentenpanel. Deze kozen

per provincie een winnaar in de categorieën

gevuld speculaas, speculaas met amandelen

en speculaas zonder amandelen. De gevul-

de speculaas van Harrie-Jan Loeffen werd

als beste van de provincie Noord-Brabant

beoordeeld. Daarmee behaalde hij ook het

hoogste cijfer (9,1) van alle categorieën

en dus mag hij zich het komende jaar ‘De

Lekkerste Speculaasbakker van Nederland’

noemen. “Meedoen aan wedstrijden is

altijd spannend. Van de vakjury weet je

ongeveer waar ze op letten, dat zijn net

zulke vakmensen als wij. Van een consu-

mentenpanel weet je minder goed wat je

kan verwachten. Plus dat er natuurlijk nog

een groot aantal collega-bakkers hun best

doen om een winnend product in te leve-

ren. Het niveau was dit jaar erg hoog heb

ik begrepen. Wij zijn dan ook enorm trots

op deze titel”, aldus Harrie-Jan al eerder in

een reactie op het behalen van de prestigi-

euze titel.

Pushen

Door de winst met de gevulde speculaas

worden ook de reclame-uitingen en marke-

tingcampagnes van Bakkerij Loeffen afge-

stemd op de speculaas. “We pushen ons

succes. Dat is logisch. De lichtbak wordt

aangepast en ook de bus krijgt nieuwe

belettering om in te spelen op de lekkere

gevulde speculaas. De exposure wordt gro-

ter en de productie draait overuren. We

hebben door gebrek aan ruimte ook geen

keus, want dit is een specialiteit en daar-

door kunnen we ons moeilijk op andere

zaken richten.”

Bakkerij

Eigenlijk is de kleine bakkerij achter de

winkel in de Grotestraat in Cuijk deze

De titel van Lekkerste Speculaasbakker

van Nederland ging dit jaar naar Harrie-

Jan Loeffen. Door de jaren heen heeft

Bakkerij Loeffen zich vaker bewezen

als specialist van speculaasproducten en

vooral de gevulde speculaas is heer-

lijk. Dat kunnen wij zeggen, want wij

waren eind november op bezoek in

Cuijk. Wij zagen daar met eigen ogen

hoe veel aandacht er wordt besteed aan

het maken van de gevulde speculaas

en mochten het winnende product ook

proeven. Henk Minten is druk in de weer

als wij samen met Harrie-Jan Loeffen de

bakkerij in Cuijk betreden. We krijgen

een kijkje in de keuken van de beste

Speculaasbakker van Nederland! “Het

geheim zit hem in de spijs”, zo verklapt

Henk aan ons. “Een geheim ingrediënt

maakt het zo lekker. Nee, dat ga ik je niet

vertellen. Maar verder is de aandacht die

we besteden aan het speculaasdeeg en

het bakproces ook heel belangrijk voor

een goed resultaat. Het is leuk dat we de

beste zijn geworden dit jaar.”

De Lekkerste Speculaasbakker van Nederland

profiteert volop van succes

NBT

magazine

40

RETRO RETRO RETRO

Harrie-Jan Loeffen