Bakkerij Loeffen – Cuijk
In de bakkerij in Cuijk is het een bedrij-
vigheid van jewelste. De Sint is weer in
het land en dat brengt natuurlijk extra
werk met zich mee, maar de vraag naar
de prijswinnende gevulde speculaas neemt
ook grootse vormen aan. “We verkopen
momenteel 90 kg gevulde speculaas per
week”, aldus Harrie-Jan Loeffen. “Dat is
echt ongekend. Mensen komen van heinde
en verre om de gevulde speculaas te kopen.
We leggen momenteel dus inderdaad de
nadruk op onze speculaas, maar dat heb-
ben we altijd wel gedaan. Het is zeker een
specialiteit van ons.”
Henk Minten en eigenlijk het gehele team
van Bakkerij Loeffen zijn vanaf september
bezig om de gevulde speculaas te produ-
ceren en waar nodig te fine tunen, om tot
het beste resultaat te komen. “Ik maak de
gevulde speculaas al 45 jaar, dus zo lang
als ik hier werk”, zegt Henk. “Het recept
is door de jaren heen wel wat veranderd,
maar in grote lijnen blijft het hetzelfde. We
hebben een eigen manier van bakken en
dat blijkt goed te werken. Daar zeg ik lie-
ver niks over, want we willen anderen niet
wijzer maken dan dat ze al zijn.”
Trots
De kwaliteit van de speculaas die dit jaar – in
zeer grote getalen – werd ingezonden voor
de Beko Speculaaskeuring 2014, was zeer
hoog. Maar liefst 286 ambachtelijke bakker-
sproducten werden gekeurd door een vak-
jury en een consumentenpanel. Deze kozen
per provincie een winnaar in de categorieën
gevuld speculaas, speculaas met amandelen
en speculaas zonder amandelen. De gevul-
de speculaas van Harrie-Jan Loeffen werd
als beste van de provincie Noord-Brabant
beoordeeld. Daarmee behaalde hij ook het
hoogste cijfer (9,1) van alle categorieën
en dus mag hij zich het komende jaar ‘De
Lekkerste Speculaasbakker van Nederland’
noemen. “Meedoen aan wedstrijden is
altijd spannend. Van de vakjury weet je
ongeveer waar ze op letten, dat zijn net
zulke vakmensen als wij. Van een consu-
mentenpanel weet je minder goed wat je
kan verwachten. Plus dat er natuurlijk nog
een groot aantal collega-bakkers hun best
doen om een winnend product in te leve-
ren. Het niveau was dit jaar erg hoog heb
ik begrepen. Wij zijn dan ook enorm trots
op deze titel”, aldus Harrie-Jan al eerder in
een reactie op het behalen van de prestigi-
euze titel.
Pushen
Door de winst met de gevulde speculaas
worden ook de reclame-uitingen en marke-
tingcampagnes van Bakkerij Loeffen afge-
stemd op de speculaas. “We pushen ons
succes. Dat is logisch. De lichtbak wordt
aangepast en ook de bus krijgt nieuwe
belettering om in te spelen op de lekkere
gevulde speculaas. De exposure wordt gro-
ter en de productie draait overuren. We
hebben door gebrek aan ruimte ook geen
keus, want dit is een specialiteit en daar-
door kunnen we ons moeilijk op andere
zaken richten.”
Bakkerij
Eigenlijk is de kleine bakkerij achter de
winkel in de Grotestraat in Cuijk deze
De titel van Lekkerste Speculaasbakker
van Nederland ging dit jaar naar Harrie-
Jan Loeffen. Door de jaren heen heeft
Bakkerij Loeffen zich vaker bewezen
als specialist van speculaasproducten en
vooral de gevulde speculaas is heer-
lijk. Dat kunnen wij zeggen, want wij
waren eind november op bezoek in
Cuijk. Wij zagen daar met eigen ogen
hoe veel aandacht er wordt besteed aan
het maken van de gevulde speculaas
en mochten het winnende product ook
proeven. Henk Minten is druk in de weer
als wij samen met Harrie-Jan Loeffen de
bakkerij in Cuijk betreden. We krijgen
een kijkje in de keuken van de beste
Speculaasbakker van Nederland! “Het
geheim zit hem in de spijs”, zo verklapt
Henk aan ons. “Een geheim ingrediënt
maakt het zo lekker. Nee, dat ga ik je niet
vertellen. Maar verder is de aandacht die
we besteden aan het speculaasdeeg en
het bakproces ook heel belangrijk voor
een goed resultaat. Het is leuk dat we de
beste zijn geworden dit jaar.”
De Lekkerste Speculaasbakker van Nederland
profiteert volop van succes
NBT
magazine
40
RETRO RETRO RETRO
Harrie-Jan Loeffen