RETRO RETRO RETRO
dagen inderdaad te klein om alle drukte
aan te kunnen. “We hebben de beschikbare
ruimte maximaal bebouwd. We zijn dan
ook gebonden aan deze capaciteit, maar
het gaat gewoon goed hoor. Het geeft
weliswaar wat beperkingen, maar daar kan
ik heel goed mee leven, net zoals mijn bak-
kers. We bestaan dit jaar 121 jaar en zijn
ook zo lang op deze locatie gevestigd. Het
doel is altijd geweest om ambachtelijke
producten te bieden met een hoge kwa-
liteit, zoals dat het doel is van alle andere
ambachtelijke bakkers in Nederland. We
hebben bijvoorbeeld ook een eigen graan-
veld. Daarmee maken we ook ons eigen
desembrood. Alles om een hoge kwaliteit
te kunnen waarborgen.”
Heel Cuijk bakt… speculaas!
Harrie-Jan probeert ook de lokale bevol-
king van Cuijk aan het speculaasbakken
te krijgen. Harrie-Jan Loeffen legt uit wat
de bedoeling is. “De deelnemers van ‘Heel
Cuijk bakt… speculaas!’ dienen vijf specu-
laasjes te maken van gelijke grootte. Of
je nu kiest voor grootmoedersrecept of
zelf varieert met verrassende ingrediënten;
dat maakt niet uit. Een vakkundige jury
beoordeelt al het lekkers. We beoordelen
niet alleen de smaak, maar bekijken het
ook vaktechnisch. Wie op beide gebieden
het beste scoort, mag zich de winnaar noe-
men van ‘Heel Cuijk bakt… speculaas!’. De
winnaar ontvangt niet alleen een lekkere
prijs. Hij of zij krijgt ook een cursus specu-
laas bakken in de bakkerij, waar hem of
haar de fijne kneepjes van het vak worden
geleerd.”
Samenwerking
Naast zijn winkel in de Grotestraat, had
Harrie-Jan jarenlang een tweede filiaal in
Cuijk. Daar is hij een paar jaar geleden
mee gestopt. “We kregen de mogelijkheid
om een intensieve samenwerking met een
nieuwe Jumbo aan te gaan en hebben daar-
voor gekozen. Ons brood en banket wordt
verkocht in de supermarkt en dat loopt heel
goed moet ik zeggen. Vooral het brood
wordt goed verkocht, maar onze gevulde
speculaas is daar ook niet aan te slepen. We
gaan de gevulde speculaas ook in Wijchen
verkopen, een mooie kans voor ons. Door
deze afzet komt de verhouding van brood-
en banketverkoop op 60/40 te liggen. Het is
mooi meegenomen voor ons en daarnaast
hebben we nog een deel verkoop via het
derde kanaal. Nagenoeg alle horeca in de
buurt voorzien wij van onze producten en
bedrijven weten ons ook goed te vinden,
vooral voor ons logogebak.”
Toekomst
Ondanks het succes heeft Harrie-Jan zeker
nog wat wensen over. “We willen heel
graag moderniseren. De winkel is zeker aan
een update toe. De huidige trend van een
retro-inrichting spreekt mij heel erg aan.
We zijn ons dan ook aan het oriënteren op
wat we willen en hoe we dat gaan doen.
We laten ons daarbij niet haasten en gaan
zoals gezegd voor kwaliteit en dat geldt
ook voor de winkel. Mijn ouders zijn allebei
nog regelmatig in de winkel of de bakkerij
te vinden en zijn nauw betrokken bij alle
zaken, dus dat bepalen we samen. Ik wil
nog niet te ver naar de toekomst kijken,
want je weet nooit hoe het kan lopen. We
zien wel hoe het gaat, maar we gaan vol
goede moed door”, aldus Harrie-Jan tot
slot.
NBT
magazine
41
Henk Minten besteedt veel aandacht aan het snijden van de gevulde speculaas