S
P E C I A L
: B
A K K E R I J M A C H I N E S
NB T M
A G A Z I N E
N R
6 2 0 1 5
20
Al 125 jaar komen uit de traditionele machinefa-
briek van Fortuna met een ‘Duitse Gründlichkeit’
de meest hoogwaardige machines. Rien: “Door de
aanwezigheid van jonge technische medewerkers
beschikt Fortuna echter over een fabriek van deze
tijd. Bij het produceren van de constructie van
de machines wordt rekening gehouden met de
huidige hoge hygiënische eisen. Daarnaast zijn
de Fortuna-machines onder meer uitgerust met
moderne elektronische besturing. De machines
zijn dus makkelijk te besturen en makkelijk schoon
te maken.”
Kopmachine
Als voorbeeld haalt Kees de Magnum kopmachine
aan. “Deze kopmachine is geschikt voor de mid-
delbakkerij, vijf-rijig met een capaciteit van onge-
veer 15.000 stuks per uur en 20-200 gr. gewichts-
bereik. Doordat de machine is uitgerust met spe-
ciale apparatuur, zoals een strooier rechtstreeks in
de opboltrommel, kan deze machine met extreem
slap en pikkerig deeg draaien. Deze machine is
inmiddels ook uitgebreid met een automatisch
centraal smeersysteem. Alle kopmachines kunnen
trouwens worden voorzien van een modem, waar-
door je bij eventuele storingen op afstand kunt zien
wat er gebeurt en waarmee je ook op afstand de
storing kunt verhelpen.”
Gehele installaties
Fortuna concentreert zich volledig op het ambacht
en de middelbakkerij. “Ze richten zich op een
capaciteit tussen de 4.000 stuks per uur en 16.000
stuks per uur. Fortuna produceert gehele installaties
met rijskasten, stempelstations en puntjesmachi-
nes. In een aparte hal worden de uit te leveren
installaties opgebouwd en uitgetest. Onze ervaring
is dat Fortuna één van de betere, en wellicht de
beste, producent van kleinbroodinstallaties is”,
zegt Rien tot slot.
Meer informatie:
Technisch Buro Rittershaus
Tel. +31 (0)30 231 23 92 & +31 (0)6 53 32 4560
www.rittershaus.euOnlangs mochten Kees Stuij en Rien Rittershaus
van Technisch Buro Rittershaus een kijkje in de
keuken nemen bij de Duitse producent Fortuna.
Samen met het Fortuna team hebben ze allerlei
typische producten zoals bijvoorbeeld krenten-
bollen en mueslibollen met de Fortuna Magnum
en de Primus gedraaid. “Deze installaties heb-
ben zich al bewezen in de markt, maar worden
natuurlijk voortdurend aangepast en verbeterd
met ervaringen uit de praktijk”, zo horen wij van
Kees en Rien.
“Onze ervaring is dat
Fortuna
één van de betere, en
wellicht de beste, producent van kleinbroodinstallaties is”