Previous Page  41 / 44 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 41 / 44 Next Page
Page Background

NB T M

a g a z i n e

n r

6 2 0 1 6

41

bakkers gekocht, maar dat is tegenwoordig min-

der dan 25%. De wereld is heel erg veranderd,

maar het werk blijft geweldig om te doen. Het

werk is wel makkelijker geworden, mede door

de ontwikkelingen op machinegebied. Ik beleef

nu bijvoorbeeld heel veel plezier aan de compu-

tergestuurde oven die we hebben, waarmee je

niet meer helemaal op gevoel bakt, maar waar

alles voorgeprogrammeerd is. Ook is er veel

veranderd op productgebied, vooral de laatste

tijd. Witbrood is nagenoeg uit de gratie en vooral

volkoren en donkere broden zijn in trek. Alles

heeft natuurlijk te maken met de voedselhypes,

die heel veel invloed hebben op het eetpatroon

van consumenten. Ik moet ook zeggen dat er

veel onduidelijkheid is over grondstoffen, ook bij

ons. Je wordt daardoor gedwongen om anders te

werken, terug te gaan naar de basis. Dat past ook

beter bij onze filosofie om een ze hoog mogelijke

kwaliteit na te streven en je brengt het ambacht

weer terug.”

IN DE LEER

Fabiënne is als bakkersdochter niet, zoals je

wellicht wel zou verwachten, in haar jeugd al

besmet met het bakkersvirus. “Ik heb natuurlijk

van mijn vader wel wat meegekregen, maar niet

heel bewust. Ik was ook nooit bezig met het overnemen van de bakkerij. Ik

heb mijn handelsdiploma behaald en daarna economie gestudeerd. Na mijn

opleiding ben ik mijn vader gaan helpen waar ik nodig was. Zo heb ik alle

geledingen van het bedrijf leren kennen én waarderen. De afwisseling vind ik

heel leuk, zoals het helpen in de winkel. Daarnaast heb ik natuurlijk de fijne

kneepjes van het bakkersvak van mijn vader geleerd. Ik ben nog lang niet uit-

geleerd en daarom is het ook maar goed dat mijn vader nog zo betrokken is bij

de bakkerij. Ik kan echt nog niet zonder hem. Ik moet er ook niet aan denken

dat zijn ervaring wegvalt. Ervaring kun je helaas niet kopen.” “Ik spring ook

regelmatig bij in de bakkerij en verder doe ik de administratie en dergelijke.

Daar zal voorlopig geen verandering in komen. Ik vind het ook veel te leuk om

te doen, waarom zou ik dan stoppen?”, vraagt Willem zich hardop af.

VERANDERINGEN

Als Fabiënne het stokje overneemt van Willem, zal er niet heel veel veranderen.

“We hebben dezelfde kijk op de bakkerij, op de uitstraling van de winkels en

denken hetzelfde over de kwaliteit van de producten. Ik ga dan ook niet rigou-

reuze veranderingen doorvoeren als ik het bedrijf in de toekomst kan overne-

men. Waar ik wel mijn twijfels over heb is het personeelsbeleid. De mensen

die hier werken, werken hier al lang en zijn eigenlijk een beetje verwend door

mijn vader. Hij te coulant geweest misschien, maar we zijn wel heel gelukkig

met de mensen die hier werken. Ze brengen ook een vracht aan ervaring mee,

die je niet makkelijk opvangt mocht het wegvallen.”

VEERTIG JAAR

Het veertigjarig jubileum was voor Willem en Fabiënne reden om oude tijden

te laten herleven. Om stil te staan bij veertig jaar Bakkerij Elderkamp bedacht

Willem de ludieke actie om prijzen van vroeger te hanteren. “Maar dan wel

guldens voor euro’s”, lacht Willem. “Krentenbollen, volkorenbrood, maar

natuurlijk ook gebakjes waren een week lang verkrijgbaar tegen de oude prij-

zen”, vult Fabiënne aan. “We hebben in de bakkerij flink moeten doorwerken

om op alles voorbereid te zijn en gelukkig was het uiteindelijk ook heel druk

in de twee winkels. We zijn echt van

alle kanten bedolven onder bloemstukken,

kaartjes en andere attenties. Dat was zo

leuk om mee te maken. Daarbij was het

natuurlijk een hele mooie mijlpaal.”

TOEKOMST

Tot slot vragen we Willem en Fabiënne

wat de plannen zijn voor de toekomst.

“De Bahama’s”, zo geeft Willem lachend

aan. “Ik blijf voorlopig wel in de bakkerij

werken, want dat is wat ik leuk vind.”

Fabiënne: “Ik ga hard werken en vooral

genieten. Ik heb al wel gemerkt dat je het

niet voor het geld moet doen. Je moet dit

doen omdat het je passie is en je er ple-

zier in hebt. Tot nog toe is dat zeker het

geval. Er kunnen wat mij betreft nog wel

veertig jaar toegevoegd worden aan onze

geschiedenis.”