NB T M
a g a z i n e
n r
6 2 0 1 6
41
bakkers gekocht, maar dat is tegenwoordig min-
der dan 25%. De wereld is heel erg veranderd,
maar het werk blijft geweldig om te doen. Het
werk is wel makkelijker geworden, mede door
de ontwikkelingen op machinegebied. Ik beleef
nu bijvoorbeeld heel veel plezier aan de compu-
tergestuurde oven die we hebben, waarmee je
niet meer helemaal op gevoel bakt, maar waar
alles voorgeprogrammeerd is. Ook is er veel
veranderd op productgebied, vooral de laatste
tijd. Witbrood is nagenoeg uit de gratie en vooral
volkoren en donkere broden zijn in trek. Alles
heeft natuurlijk te maken met de voedselhypes,
die heel veel invloed hebben op het eetpatroon
van consumenten. Ik moet ook zeggen dat er
veel onduidelijkheid is over grondstoffen, ook bij
ons. Je wordt daardoor gedwongen om anders te
werken, terug te gaan naar de basis. Dat past ook
beter bij onze filosofie om een ze hoog mogelijke
kwaliteit na te streven en je brengt het ambacht
weer terug.”
IN DE LEER
Fabiënne is als bakkersdochter niet, zoals je
wellicht wel zou verwachten, in haar jeugd al
besmet met het bakkersvirus. “Ik heb natuurlijk
van mijn vader wel wat meegekregen, maar niet
heel bewust. Ik was ook nooit bezig met het overnemen van de bakkerij. Ik
heb mijn handelsdiploma behaald en daarna economie gestudeerd. Na mijn
opleiding ben ik mijn vader gaan helpen waar ik nodig was. Zo heb ik alle
geledingen van het bedrijf leren kennen én waarderen. De afwisseling vind ik
heel leuk, zoals het helpen in de winkel. Daarnaast heb ik natuurlijk de fijne
kneepjes van het bakkersvak van mijn vader geleerd. Ik ben nog lang niet uit-
geleerd en daarom is het ook maar goed dat mijn vader nog zo betrokken is bij
de bakkerij. Ik kan echt nog niet zonder hem. Ik moet er ook niet aan denken
dat zijn ervaring wegvalt. Ervaring kun je helaas niet kopen.” “Ik spring ook
regelmatig bij in de bakkerij en verder doe ik de administratie en dergelijke.
Daar zal voorlopig geen verandering in komen. Ik vind het ook veel te leuk om
te doen, waarom zou ik dan stoppen?”, vraagt Willem zich hardop af.
VERANDERINGEN
Als Fabiënne het stokje overneemt van Willem, zal er niet heel veel veranderen.
“We hebben dezelfde kijk op de bakkerij, op de uitstraling van de winkels en
denken hetzelfde over de kwaliteit van de producten. Ik ga dan ook niet rigou-
reuze veranderingen doorvoeren als ik het bedrijf in de toekomst kan overne-
men. Waar ik wel mijn twijfels over heb is het personeelsbeleid. De mensen
die hier werken, werken hier al lang en zijn eigenlijk een beetje verwend door
mijn vader. Hij te coulant geweest misschien, maar we zijn wel heel gelukkig
met de mensen die hier werken. Ze brengen ook een vracht aan ervaring mee,
die je niet makkelijk opvangt mocht het wegvallen.”
VEERTIG JAAR
Het veertigjarig jubileum was voor Willem en Fabiënne reden om oude tijden
te laten herleven. Om stil te staan bij veertig jaar Bakkerij Elderkamp bedacht
Willem de ludieke actie om prijzen van vroeger te hanteren. “Maar dan wel
guldens voor euro’s”, lacht Willem. “Krentenbollen, volkorenbrood, maar
natuurlijk ook gebakjes waren een week lang verkrijgbaar tegen de oude prij-
zen”, vult Fabiënne aan. “We hebben in de bakkerij flink moeten doorwerken
om op alles voorbereid te zijn en gelukkig was het uiteindelijk ook heel druk
in de twee winkels. We zijn echt van
alle kanten bedolven onder bloemstukken,
kaartjes en andere attenties. Dat was zo
leuk om mee te maken. Daarbij was het
natuurlijk een hele mooie mijlpaal.”
TOEKOMST
Tot slot vragen we Willem en Fabiënne
wat de plannen zijn voor de toekomst.
“De Bahama’s”, zo geeft Willem lachend
aan. “Ik blijf voorlopig wel in de bakkerij
werken, want dat is wat ik leuk vind.”
Fabiënne: “Ik ga hard werken en vooral
genieten. Ik heb al wel gemerkt dat je het
niet voor het geld moet doen. Je moet dit
doen omdat het je passie is en je er ple-
zier in hebt. Tot nog toe is dat zeker het
geval. Er kunnen wat mij betreft nog wel
veertig jaar toegevoegd worden aan onze
geschiedenis.”