Previous Page  18 / 44 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 18 / 44 Next Page
Page Background

P

a k k r a c h t

n r

6 2 0 1 6

18

k a n k e r v e r w e k k e n d e

s t o f f e n

NIEUW

ONDERZOEK

EN

WETGEVING

MIGRATIE KANKERVERWEKKENDE STOFFEN

“IK PLEIT VOOR EEN ONDERZOEK NAAR OPLOSSINGEN EN REKEN EIGENLIJK OP EEN VERBOD OP BEPAALDE

KANKERVERWEKKENDE STOFFEN IN VERPAKKINGSMATERIALEN. NU HET PARLEMENT HET STANDPUNT KEN-

BAAR HEEFT GEMAAKT, IS HET AAN DE EUROPESE COMMISSIE OM MET WETSVOORSTELLEN TE KOMEN”.

DAT ZEI EUROPARLEMENTARIËR ANNIE SCHREIJER-PIERIK (CDA/EPP GROUP) TIJDENS EEN DEBAT OVER DE

MIGRATIE VAN SCHADELIJKE STOFFEN IN VERPAKKINGSMATERIAAL. AANLEIDING WAS EEN RAPPORT VAN

EUROPARLEMENTSLID CHRISTEL SCHALDEMOSE.

Het debat vond plaats op 5 oktober en de dag erop stemde het parlement voor onderzoek en een eventuele

wetgeving. De stemmingsuitslag loog er niet om. Van de europarlementariërs stemden er 559 voor en 31

tegen.

Verpakkingen van hagelslag, rijst en andere voeding lekken soms kankerverwekkende stoffen. Verpakkingen

van kringloopkarton laten nu soms oude inkt los op het voedsel, stelt Annie Schreijer-Pierik op haar website.

“Niemand eet graag inkt uit zijn oude kranten, samen met zijn pasta of rijst“, vervolgt ze, “Recycling is nood-

zakelijk, maar mag niet de gezondheid schaden.”

Annie Schreijer-Pierik pleitte namens de grootste fractie, de christendemocratische EVP, met succes voor

aanvullend onderzoek. “We moeten voorkomen dat de inkten en minerale oliën in het voedsel komen.

Uiteindelijk moet dit leiden tot een verbod hierop in voedselverpakkingsmaterialen“. Supermarkten Lidl,

Jumbo en andere levensmiddelenbedrijven zijn in Nederland al bezig de schadelijke stoffen te weren. “Nu

moet hier EU-breed een slag gemaakt worden“, zegt ze.

POLITIEKE AGENDA

In het najaar van 2015 kwam het onderwerp hoog op de Nederlandse politieke en maatschappelijke

agenda na een publicatie van Foodwatch, dat opkomt voor het recht van consumenten op eerlijk, veilig

en gezond voedsel. Foodwatch stelde na een laboratoriumonderzoek van 120 producten vast dat 17 van

de 36 in Nederland gekochte producten (47%) besmet bleken te zijn met aromatische koolwaterstoffen.

Consumentenrubrieken op radio en tv pakten het met verve op. Dat was aanleiding tot Kamervragen, waarna

minister Schippers van Volksgezondheid het RIVM opdracht gaf om onderzoek uit te voeren.

VERDIEPINGSBIJEENKOMST

Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken hield eerder dit jaar een verdiepingsbijeenkomst over minerale oliën in verpak-

kingen van gerecycled papier en karton. Ulphard Thoden van Velzen, onderzoeker aan Wageningen UR Food & Biobased

Research, legde daar uit hóe ingewikkeld de materie is. Tijdens de bijeenkomst nam hij de deelnemers mee door de

uitkomsten van veertig wetenschappelijke publicaties. Het ging over lastige chemische analyses, bekende en onbekende

verontreinigingen en koolwaterstoffen waarvan de molecuulstructuur nooit is te achterhalen. “De techniek om ze te analy-

seren wordt wel steeds beter, maar het gaat over mengsels van duizend tot tienduizenden verbindingen - een potpourri aan

Sterk in

verbinden

A

d v e r t e n t i e