R
e t r o
NB T M
a g a z i n e
n r
2 2 0 1 7
40
Bij binnenkomst in de bakkerswinkel op de Mezenlaan 40 in Den Haag valt meteen op dat het lekker druk is voor een
donderdagochtend en dat er heel veel producten gestald liggen op een lange toonbank en in de schappen. We worden
onthaald door Victor en Timo en krijgen een rondleiding in de bakkerij. “Het is een kleurrijk geheel”, zo waarschuwt
Timo. De roze vloer springt meteen in het oog. “Ik heb ooit een documentaire gezien over een gevangenis met verschil-
lende gekleurde vloeren en van de roze vloer werden de gedetineerden het meest rustig en vrolijk”, zo vertelt Victor.
“Aangezien ik hier ’s nachts moet werken vind ik het wel belangrijk dat ik rustig word en dat het een beetje gezellig is.”
FAILLISSEMENT
Het gesprek komt al snel op het faillissement van twee jaar geleden. “Eind 2015 is onze bakkerij helaas failliet gegaan
door overmacht. Gelukkig hadden we een mogelijkheid om een doorstart te maken, omdat we konden rekenen op de
hulp van onze trouwe klanten. Om het laatste stukje geld bijeen te krijgen voor een doorstart, hadden zij € 135.000,-
bijeen gehaald. Dat heeft ons echt gesterkt om toch op kleinere schaal een doorstart te maken”, aldus Timo.
DOOR EEN ONLINE BERICHT OVER SPECIALE
‘BROOD AFHAALPUNTEN’ BIJ AMBACHTELIJKE
COLLEGA’S IN DEN HAAG WAS ONZE INTE-
RESSE IN BAKKERIJ VICTOR DRIESSEN GEWEKT.
EEN LEUKE AANLEIDING OM NAAR DEN HAAG
TE RIJDEN EN TE SPREKEN MET DE BAKKER ZELF
EN ZIJN BEDRIJFSVOERDER TIMO DE JONG. AL
SNEL BLIJKT DAT ER VEEL MEER TE VERTELLEN IS.
EEN FAILLISSEMENT, CREATIEF ONDERNEMEN,
EEN EIGEN NATUURLIJKE BROODVERBETERAAR
DIE OP DE MARKT IS GEKOMEN ONLANGS EN
EEN DEELNAME AAN BAKKERSVAK: HET IS DE
AANLEIDING VOOR EEN HEEL LEUK GESPREK.
GOOIT HET OVER EEN ANDERE BOEG
Bakkerij Victor Driessen
Voor Victor was het faillissement natuurlijk ook een klap.
Zijn opa richtte het bakkersbedrijf in 1928 op en zijn vader
opende in 1972 de winkel en bakkerij aan de Mezenlaan.
“Victor was alles kwijt en zat er wel even doorheen. Het feit
dat onze klanten ons zo hebben geholpen heeft hem ook
heel erg gesterkt in alles. Hij wilde koste wat kost blijven
bakken voor hen. We zijn ook niet failliet gegaan omdat het
product slecht was of mensen ons niet konden vinden. Het
is een samenloop van omstandigheden geweest.”
PUUR NATUUR
Het product dat Victor en zijn bakkers creëren is zeker niet
slecht. Sterker nog, in 2014 werd hij uitgeroepen tot beste
bakker van Den Haag. “Alles wat hier in de winkel gemaakt
wordt, wordt met liefde en aandacht vervaardigd. We willen
ons onderscheiden op smaak. Dat komt tot uiting in het zelf
samenstellen van onze grondstoffen. We gebruiken geen
kunstmatige broodverbetermiddelen en al onze producten
zijn E-nummer vrij. Dat we zelf de samenstelling van onze
producten regelen, heeft trouwens geleid tot de oprichting
van ons eigen grondstoffenbedrijf”, zo geeft Timo aan.
Victor Driessen en Timo de Jong