SPEC I AL
DUURZAAMHE I D & I NNOVAT I ES
Gommans De Echte Bakker
Het honderdjarig bestaan werd dus eind
vorig jaar gevierd. Wij vragen Joep dan
ook om een korte terugblik op de familie-
geschiedenis. “Het is dus allemaal begon-
nen in november 1914. De exacte datum
achterhalen had nogal wat voeten in
aarde, maar we zijn er uiteindelijk achter
gekomen dat er op 20 november 1914
vanuit de gemeente een vergunning is ver-
leend aan Handrie Gommans, onze over-
grootvader. Honderd jaar geleden werd
Bakkerij Gommans als kruidenierswinkel
met zelfgebakken broodwaren opgericht.
Mijn ouders kwamen in 1974 aan het roer
te staan en besloten om zich te specialise-
ren in brood en banket, mede ingegeven
door de opkomst van supermarkten. Bas is
in 1996 in de bakkerij komen werken toen
onze vader heel ziek werd. Uiteindelijk
is hij in 1998 overleden aan de gevolgen
van zijn ziekte en stond onze moeder er
alleen voor. Zij heeft de bakkerij draaiende
gehouden samen met ons, totdat wij in
staat waren de bakkerij over te nemen.
Ze is nog steeds werkzaam bij de bakkerij.
Ik was in 1998 klaar met mijn opleiding
in Wageningen en ben marketing gaan
studeren. Ik kon twee dagen in de bakkerij
werken en ben na mijn opleiding in 2000
full time gaan werken. Daarnaast heb ik
nog een studie Bedrijfskunde gevolgd in
die tijd, naast mijn werkzaamheden voor
de bakkerij. Bas en ik hebben uiteindelijk
in 2004 de bakkerij van onze moeder over-
genomen.”
Vakman vs. marketingspecialist
Het traject dat Bas en Joep hebben afge-
legd voorafgaand aan hun intrede in de
bakkerij van hun ouders toont al het ver-
schil in karakters aan. “Bas is eigenlijk de
vakman in hart en nieren, de productspe-
cialist die in de praktijk heel veel geleerd
heeft. Sinds zijn zestiende is hij terug te
vinden in de bakkerij en daar ligt ook zijn
passie. Mij trekt die kant van het bedrijf
veel minder. Ik heb mijn eigen passie en
dat is de marketing en de bedrijfsvoering
van de bakkerij. We hebben dus allebei
een hele andere taakverdeling, ingege-
ven door wat we leuk vinden en waar we
goed in zijn. We zijn zeer verschillend op
persoonlijk gebied, maar we vullen elkaar
eigenlijk perfect aan. Bas richt zich op het
maken van de mooiste producten en ik
stippel een duidelijk beleid en heldere visie
uit voor het bedrijf en zorg ervoor dat er
zoveel mogelijk geschreven wordt over ons
in de media. Daar haal ik mijn plezier uit.”
De aanwezigheid van een productspecialist
en een marketingspecialist is de kracht van
Gommans De Echte Bakker. “Het is echt
niet zo dat wij hele bijzondere dingen
doen, want het werken met regionale pro-
ducten is bijvoorbeeld iets dat meerdere
bakkers doen, maar door ons marketing-
beleid komen we wel veelvuldig terug in
de vakbladen en de regionale media. Je
moet een verhaal rondom je producten
2014 was voor Gommans De Echte
Bakker eigenlijk in nagenoeg alle opzich-
ten een geweldig succesjaar. Bas en Joep
Gommans vielen vorig jaar meermaals
in de prijzen, met als klap op de vuur-
pijl een prachtige tweede prijs achter
winnaar Thijs Koolen tijdens de Beste
Echte Bakker-verkiezing. Daarbij kwam
ook nog eens dat in november vorig
jaar het honderdjarig jubileum gevierd
werd. Genoeg reden voor de redactie
van NBT Magazine richting Sevenum te
reizen om in gesprek te gaan met Joep
Gommans. Samen met zijn broer Bas
is hij sinds 2004 helemaal verantwoor-
delijk voor het familiebedrijf, maar ze
hebben allebei een geheel eigen taak
binnen het bedrijf. “Bas is de vakman
met passie voor het maken van mooie
producten, ik ben de marketingspecialist
die de bedrijfsvoering voor zijn rekening
neemt. Dat botst nog wel eens. We zijn
als water en vuur, maar we bestrijden
elkaar niet, we versterken elkaar alleen
maar”, zo citeren wij Joep Gommans.
Toch zit er in 2015 een grote verandering
aan te komen voor het bedrijf van de
gebroeders Gommans!
‘De tweede plaats bij de Beste Echte Bakker 2015-
verkiezing is een compliment voor de hele organisatie’
NBT
magazine
40
RETRO RETR RETRO
Bas (links) en Joep met moeder Ine