hebben we drie jaar geleden ook al een
eigen broodlijn onder de naam Handrie’s
ontwikkeld, vernoemd naar onze over-
grootvader die ooit de bakkerij is begon-
nen. Op die manier creëer je toch een
eigen identiteit.”
Gilde-lid
Die eigen identiteit heeft Gommans De
Echte Bakker ontegenzeggelijk. Neem een
kijkje op de website van de bakkers (www.
versbrood.nl) en je ziet een keur aan
activiteiten, producten en algemene infor-
matie over de bakkerij, maar alles op de
Gommans-manier, maar natuurlijk wel bin-
nen de ‘regels’ van het Echte Bakkersgilde.
“We zijn alweer 25 jaar lid van het Gilde
en we vinden het heel fijn om onderdeel
te zijn van deze groep vakmensen. Echte
Bakkers zijn vaklieden in hart en nieren
die hun ambacht met liefde uitvoeren.
We komen regelmatig bij elkaar om ons
vakmanschap nog verder te verbeteren,
recepturen met elkaar te delen en kennis
te maken met de nieuwe technologieën
op het gebied van productie. Door de jaren
is er wel veel veranderd. Er is steeds meer
vrijheid binnen de grenzen van het Echte
Bakkersgilde. Je kunt een eigen identiteit
creëren, maar nog wel onderdeel zijn van
het Gilde en daar hebben wij ook gebruik
van gemaakt. Het is daarnaast gewoon
heel goed om samen te sparren en elkaar
naar een hoger niveau te tillen. Dat doet
Thijs Koolen bijvoorbeeld door een hoge
standaard neer te zetten, waar andere
collega-bakkers weer graag naartoe wil-
len groeien en zelfs willen verbeteren. Je
maakt elkaar sterker door de kennis te
vergroten en te delen.”
Toekomst
Kijkend naar de toekomst heeft Joep wel
een duidelijke visie voor ogen. Dat kan
ook niet anders als afgestudeerd bedrijfs-
kundige natuurlijk. “Ik denk dat in de
toekomst het onderscheidend vermogen
belangrijker wordt dan puur en alleen kij-
ken naar de kwaliteit van het product. De
verschillen in kwaliteit worden steeds klei-
ner, zeker als je kijkt naar standaard bak-
kersproducten. Onze producten zijn nog
steeds beter dan de producten die te koop
zijn in de supermarkt, maar de verschillen
worden kleiner. In de ogen van de consu-
ment is er zelfs al bijna geen verschil. Wij
hebben dan ook al in 2011 ervoor gekozen
om ons assortiment drastisch te gaan seg-
menteren. Het verhaal is simpel natuurlijk:
je hebt de 80/20 regel. 20% van je assorti-
ment vormt 80% van je omzet. Daar naar
kijkend hebben we afscheid genomen van
een deel van ons assortiment. Als je mij nu
vraagt of dat naar wens verloopt, moet ik
ontkennend antwoorden. Het is nog niet
succesvol genoeg. Hebben we een ver-
keerde keuze gemaakt? Nee, de keuze is
wel goed, want je verkleint je menukaart
en specialiseert je. Waar je minder goed
in bent, laat je weg. Maar we hebben het
eigenlijk nog niet ver genoeg doorgevoerd
voor mijn gevoel. Je zou het assortiment
nog verder kunnen versmallen, maar dat
botst met onze gevoel als ambachtelijke
bakker in een kleiner dorp. We zitten
niet in Amsterdam, maar in Sevenum en
we moeten een veel bredere doelgroep
bedienen. Onze grootste opgave voor de
toekomst is het beter invullen van de iden-
titeit die we gekozen hebben. We hebben
een duidelijke visie neergelegd en voor
75% zijn we erin geslaagd om aan die visie
te voldoen, maar de ontbrekende 25% is
de sleutel tot een groter succes. Er is dus
nog een slag te maken, maar kansen zijn
er genoeg.”
In 2015 zullen de wegen gaan
scheiden
De laatst genoemde slag is er eentje die
Bas zelfstandig zal gaan maken later in
2015. Joep heeft namelijk het grote besluit
genomen om in de tweede helft van dit
jaar het familiebedrijf te gaan verlaten.
“Voor mij zijn er twee belangrijke rede-
nen om weg te gaan. Allereerst ben ik na
zestien jaar heel erg toe aan een nieuwe
uitdaging, aan nieuwe prikkels. In kan in
mijn huidige functie binnen dit bedrijf
mijn passie, opleiding, en ervaring binnen
de marketing en bedrijfskunde slechts op
een beperkte mate gebruiken en ik merk
dat de koek simpelweg op is. Daarnaast
lijkt het me heerlijk om in de toekomst een
broer en moeder te hebben waarmee ik
geen zakelijke belangen heb”, aldus Joep.
De beslissing van Joep valt in een jaar
waarin het bedrijf van Gommans het
grootste financiële resultaat heeft weten
te realiseren van de afgelopen elf jaar.
“Stoppen op het hoogtepunt noemen ze
dat wel eens. Maar zonder gekheid, het
geeft natuurlijk ook veel rust om te weten
dat zowel mijn broer als ik verder kunnen
gaan zonder financiële druk of schulden.”
Op de vraag wat Joep voor zijn eigen
toekomst voor ogen heeft is hij kort maar
krachtig: “De bakkerswereld is nog lang
niet van mij af, daarvoor heb ik veel te veel
passie voor dit vak. Ik ga mijn brede ken-
nis die ik in de afgelopen zestien jaar heb
opgedaan beschikbaar stellen voor andere
bakkers en ga daar een eigen bedrijf voor
oprichten, maar het fijne daarover kan ik
nog niet vertellen”, zegt Joep tot slot.
NBT
magazine
42
De Handries-broden
RETRO RETRO RETRO