Previous Page  42 / 44 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 42 / 44 Next Page
Page Background

hebben we drie jaar geleden ook al een

eigen broodlijn onder de naam Handrie’s

ontwikkeld, vernoemd naar onze over-

grootvader die ooit de bakkerij is begon-

nen. Op die manier creëer je toch een

eigen identiteit.”

Gilde-lid

Die eigen identiteit heeft Gommans De

Echte Bakker ontegenzeggelijk. Neem een

kijkje op de website van de bakkers (www.

versbrood.nl) en je ziet een keur aan

activiteiten, producten en algemene infor-

matie over de bakkerij, maar alles op de

Gommans-manier, maar natuurlijk wel bin-

nen de ‘regels’ van het Echte Bakkersgilde.

“We zijn alweer 25 jaar lid van het Gilde

en we vinden het heel fijn om onderdeel

te zijn van deze groep vakmensen. Echte

Bakkers zijn vaklieden in hart en nieren

die hun ambacht met liefde uitvoeren.

We komen regelmatig bij elkaar om ons

vakmanschap nog verder te verbeteren,

recepturen met elkaar te delen en kennis

te maken met de nieuwe technologieën

op het gebied van productie. Door de jaren

is er wel veel veranderd. Er is steeds meer

vrijheid binnen de grenzen van het Echte

Bakkersgilde. Je kunt een eigen identiteit

creëren, maar nog wel onderdeel zijn van

het Gilde en daar hebben wij ook gebruik

van gemaakt. Het is daarnaast gewoon

heel goed om samen te sparren en elkaar

naar een hoger niveau te tillen. Dat doet

Thijs Koolen bijvoorbeeld door een hoge

standaard neer te zetten, waar andere

collega-bakkers weer graag naartoe wil-

len groeien en zelfs willen verbeteren. Je

maakt elkaar sterker door de kennis te

vergroten en te delen.”

Toekomst

Kijkend naar de toekomst heeft Joep wel

een duidelijke visie voor ogen. Dat kan

ook niet anders als afgestudeerd bedrijfs-

kundige natuurlijk. “Ik denk dat in de

toekomst het onderscheidend vermogen

belangrijker wordt dan puur en alleen kij-

ken naar de kwaliteit van het product. De

verschillen in kwaliteit worden steeds klei-

ner, zeker als je kijkt naar standaard bak-

kersproducten. Onze producten zijn nog

steeds beter dan de producten die te koop

zijn in de supermarkt, maar de verschillen

worden kleiner. In de ogen van de consu-

ment is er zelfs al bijna geen verschil. Wij

hebben dan ook al in 2011 ervoor gekozen

om ons assortiment drastisch te gaan seg-

menteren. Het verhaal is simpel natuurlijk:

je hebt de 80/20 regel. 20% van je assorti-

ment vormt 80% van je omzet. Daar naar

kijkend hebben we afscheid genomen van

een deel van ons assortiment. Als je mij nu

vraagt of dat naar wens verloopt, moet ik

ontkennend antwoorden. Het is nog niet

succesvol genoeg. Hebben we een ver-

keerde keuze gemaakt? Nee, de keuze is

wel goed, want je verkleint je menukaart

en specialiseert je. Waar je minder goed

in bent, laat je weg. Maar we hebben het

eigenlijk nog niet ver genoeg doorgevoerd

voor mijn gevoel. Je zou het assortiment

nog verder kunnen versmallen, maar dat

botst met onze gevoel als ambachtelijke

bakker in een kleiner dorp. We zitten

niet in Amsterdam, maar in Sevenum en

we moeten een veel bredere doelgroep

bedienen. Onze grootste opgave voor de

toekomst is het beter invullen van de iden-

titeit die we gekozen hebben. We hebben

een duidelijke visie neergelegd en voor

75% zijn we erin geslaagd om aan die visie

te voldoen, maar de ontbrekende 25% is

de sleutel tot een groter succes. Er is dus

nog een slag te maken, maar kansen zijn

er genoeg.”

In 2015 zullen de wegen gaan

scheiden

De laatst genoemde slag is er eentje die

Bas zelfstandig zal gaan maken later in

2015. Joep heeft namelijk het grote besluit

genomen om in de tweede helft van dit

jaar het familiebedrijf te gaan verlaten.

“Voor mij zijn er twee belangrijke rede-

nen om weg te gaan. Allereerst ben ik na

zestien jaar heel erg toe aan een nieuwe

uitdaging, aan nieuwe prikkels. In kan in

mijn huidige functie binnen dit bedrijf

mijn passie, opleiding, en ervaring binnen

de marketing en bedrijfskunde slechts op

een beperkte mate gebruiken en ik merk

dat de koek simpelweg op is. Daarnaast

lijkt het me heerlijk om in de toekomst een

broer en moeder te hebben waarmee ik

geen zakelijke belangen heb”, aldus Joep.

De beslissing van Joep valt in een jaar

waarin het bedrijf van Gommans het

grootste financiële resultaat heeft weten

te realiseren van de afgelopen elf jaar.

“Stoppen op het hoogtepunt noemen ze

dat wel eens. Maar zonder gekheid, het

geeft natuurlijk ook veel rust om te weten

dat zowel mijn broer als ik verder kunnen

gaan zonder financiële druk of schulden.”

Op de vraag wat Joep voor zijn eigen

toekomst voor ogen heeft is hij kort maar

krachtig: “De bakkerswereld is nog lang

niet van mij af, daarvoor heb ik veel te veel

passie voor dit vak. Ik ga mijn brede ken-

nis die ik in de afgelopen zestien jaar heb

opgedaan beschikbaar stellen voor andere

bakkers en ga daar een eigen bedrijf voor

oprichten, maar het fijne daarover kan ik

nog niet vertellen”, zegt Joep tot slot.

NBT

magazine

42

De Handries-broden

RETRO RETRO RETRO