Previous Page  37 / 44 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 37 / 44 Next Page
Page Background

NBT

magazine

37

Horecava

Half januari jongstleden een dagje

Horecava met als hoofddoel het bezoe-

ken van de bakkerij van de (v)oorsprong.

De toegangsprijs en parkeergeld aan de

Horecava zijn fors te noemen, maar de hele

dag proeven in het bijzijn van het juiste

gezelschap, is het dubbel en dwars waard.

De aanwezige dames per stand geven in

de meeste gevallen de juiste koopsigna-

len af. De aanwezige heren laten dit in

grote meerderheid achterwege. Heren ver-

tegenwoordigers, verkopers of adviseurs:

jullie trouwpak van 30 jaar geleden kan

op marktplaats, jullie schoenen mogen

gepoetst en beter luisteren in plaats van

erg veel praten. Uitstraling en er verzorgd

uitzien is het begin van een goed gesprek.

De wijninkopers en koffie branders zijn

goed vertegenwoordigd; Peeze, Illy,

Segafreddo ze staan er allemaal; zoals ook

een aantal bakkerijen met name als leve-

rancier aan de horeca.

De hal met machines en fastfood geeft mij

weinig opwinding. Dit in tegenstelling tot

de verzorgde stand van de bakkerij van

de (v)oorsprong. Het ambachtelijk bakken

springt je met veel enthousiasme tege-

moet. Zij bakken met desem; uiteraard

zal ik als kantoorklerk u niet uitleggen

wat desem is. Voorlichting op dit terrein

richting de consument is wat mij betreft

wel dringend gewenst, want kreten als

desem en spelt vliegen je om de oren.

Sommige desems schijnen jaren oud te zijn

en weer andere desems blijken een in de

fabriek geproduceerd gist. Wordt het niet

de hoogste tijd voor een soort beschermd

keurmerk? Een desembrood waarin 10%

desem is verwerkt is toch geen desem-

brood? Schoenmaker houd je bij je leest;

dus ik ga u niet vertellen hoe ons brood

te bakken, maar ik proef wel duidelijk de

verschillen en koop het brood daar waar

het smaakt en goed is.

De filosofie van de bakkerij van de(v)oor-

sprong is om een voorsprong te nemen

vanuit je oorsprong. Met andere woorden

terug naar de basis en werken met eerlijke

grondstoffen en processen en je onder-

scheiden in ondernemerschap door dicht

bij jezelf te blijven. Dat laatste klinkt nogal

soft, maar zij houden oog voor de com-

merciële mogelijkheden die deze filosofie

te bieden heeft. Het brood smaakt daad-

werkelijk voortreffelijk, maar dient wel in

klinkende munt te worden omgeslagen

en dat is zeer wel mogelijk. Dit bewijzen

meerdere gespecialiseerde bakkerijen, die

deze zienswijze ondertussen omarmen.

Door de wijze van produceren hoeven er

ook minder nachturen gemaakt te wor-

den, waardoor het beroep bakker socialer

wordt en daarnaast staat de bakker voor

het oog van de consument te bakken en is

hij als vakman weer aanspreekbaar in de

winkel. En of we het nu over koffie of over

ons dagelijks brood hebben uiteindelijk

wint kwaliteit altijd. Mits kwaliteit op de

juiste wijze gecombineerd wordt met goed

ondernemerschap.

Op Bakkersvak 2015 te Rosmalen heeft

elke standhouder weer een nieuwe kans

om zich te profileren. Dat geldt dagelijks

voor elke bakker. Maar wie durft er kritisch

naar zichzelf te kijken en naar het vak dat

hij of zij uitoefent?

Meer informatie:

Eskes & Partners Assurantie Adviseurs

Tel. + 31 (0)24 397 38 37

www.eskespartners.nl

Marius Eskes van Eskes & Partners Assurantie Adviseurs gaat dieper in op prangende onder-

werpen op het gebied van verzekeringen en thema’s die hemzelf en de bakkersindustrie

bezighouden. Dit keer bespreekt Marius zijn bezoek aan Horecava en wat hem daar vooral

opviel.

COLUMN MAR I US ESKES