NBT
magazine
37
Horecava
Half januari jongstleden een dagje
Horecava met als hoofddoel het bezoe-
ken van de bakkerij van de (v)oorsprong.
De toegangsprijs en parkeergeld aan de
Horecava zijn fors te noemen, maar de hele
dag proeven in het bijzijn van het juiste
gezelschap, is het dubbel en dwars waard.
De aanwezige dames per stand geven in
de meeste gevallen de juiste koopsigna-
len af. De aanwezige heren laten dit in
grote meerderheid achterwege. Heren ver-
tegenwoordigers, verkopers of adviseurs:
jullie trouwpak van 30 jaar geleden kan
op marktplaats, jullie schoenen mogen
gepoetst en beter luisteren in plaats van
erg veel praten. Uitstraling en er verzorgd
uitzien is het begin van een goed gesprek.
De wijninkopers en koffie branders zijn
goed vertegenwoordigd; Peeze, Illy,
Segafreddo ze staan er allemaal; zoals ook
een aantal bakkerijen met name als leve-
rancier aan de horeca.
De hal met machines en fastfood geeft mij
weinig opwinding. Dit in tegenstelling tot
de verzorgde stand van de bakkerij van
de (v)oorsprong. Het ambachtelijk bakken
springt je met veel enthousiasme tege-
moet. Zij bakken met desem; uiteraard
zal ik als kantoorklerk u niet uitleggen
wat desem is. Voorlichting op dit terrein
richting de consument is wat mij betreft
wel dringend gewenst, want kreten als
desem en spelt vliegen je om de oren.
Sommige desems schijnen jaren oud te zijn
en weer andere desems blijken een in de
fabriek geproduceerd gist. Wordt het niet
de hoogste tijd voor een soort beschermd
keurmerk? Een desembrood waarin 10%
desem is verwerkt is toch geen desem-
brood? Schoenmaker houd je bij je leest;
dus ik ga u niet vertellen hoe ons brood
te bakken, maar ik proef wel duidelijk de
verschillen en koop het brood daar waar
het smaakt en goed is.
De filosofie van de bakkerij van de(v)oor-
sprong is om een voorsprong te nemen
vanuit je oorsprong. Met andere woorden
terug naar de basis en werken met eerlijke
grondstoffen en processen en je onder-
scheiden in ondernemerschap door dicht
bij jezelf te blijven. Dat laatste klinkt nogal
soft, maar zij houden oog voor de com-
merciële mogelijkheden die deze filosofie
te bieden heeft. Het brood smaakt daad-
werkelijk voortreffelijk, maar dient wel in
klinkende munt te worden omgeslagen
en dat is zeer wel mogelijk. Dit bewijzen
meerdere gespecialiseerde bakkerijen, die
deze zienswijze ondertussen omarmen.
Door de wijze van produceren hoeven er
ook minder nachturen gemaakt te wor-
den, waardoor het beroep bakker socialer
wordt en daarnaast staat de bakker voor
het oog van de consument te bakken en is
hij als vakman weer aanspreekbaar in de
winkel. En of we het nu over koffie of over
ons dagelijks brood hebben uiteindelijk
wint kwaliteit altijd. Mits kwaliteit op de
juiste wijze gecombineerd wordt met goed
ondernemerschap.
Op Bakkersvak 2015 te Rosmalen heeft
elke standhouder weer een nieuwe kans
om zich te profileren. Dat geldt dagelijks
voor elke bakker. Maar wie durft er kritisch
naar zichzelf te kijken en naar het vak dat
hij of zij uitoefent?
Meer informatie:
Eskes & Partners Assurantie Adviseurs
Tel. + 31 (0)24 397 38 37
www.eskespartners.nlMarius Eskes van Eskes & Partners Assurantie Adviseurs gaat dieper in op prangende onder-
werpen op het gebied van verzekeringen en thema’s die hemzelf en de bakkersindustrie
bezighouden. Dit keer bespreekt Marius zijn bezoek aan Horecava en wat hem daar vooral
opviel.
COLUMN MAR I US ESKES