Previous Page  35 / 44 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 35 / 44 Next Page
Page Background

SPEC I AL

DUURZAAMHE I D & I NNOVAT I ES

NBT

magazine

N

B

35

Capway een topprestatie neergezet. Het is

een hele investering en operatie geweest,

maar door deze toevoeging hebben we de

maximum in capaciteit en efficiëntie wel

bereikt.”

De deadline van oplevering was ambi-

tieus, maar ook daaraan heeft Capway

gehoor kunnen geven. “De lijn moest

6 juli operationeel zijn”, aldus Severien

Hulsman. “Doordat we in november het

hele traject zijn ingegaan met elkaar, was

het een gigantische uitdaging om alles

te realiseren. Er zijn veel sessies geweest

voordat we daadwerkelijk met elkaar in

zee zijn gegaan en het is dan ook mooi

dat het allemaal gelukt is in korte tijd.”

“De belangrijkste uitkomst van die sessies

was dat we besloten hebben de cyclustijd

te beperken. Er is gekozen om grote pla-

ten te gebruiken – die zijn gemaakt door

EverBake Capway – waardoor de cyclustij-

den zijn beperkt en er rust in de productie-

lijn is gekomen”, geeft de heer Borgesius

aanvullend aan.

Voor Capway was het hele project van

ontwerp tot realisatie van de hoge capaci-

teit kleinbroodlijn ook een primeur. “Het

is elke keer weer een uitdaging als je

akkoord krijgt voor het realiseren van

projecten van deze grootte, maar Capway

staat bekend om het bieden van oplos-

singen. Uiteindelijk hebben we het samen

mogen voltooien. Door samen te sparren

kom je tot de mooiste oplossingen. En als

je het eindresultaat ziet, dan kunnen wij

niet anders dan tevreden zijn, ook omdat

alles helemaal naar wens is verlopen. Dit

geeft ons heel veel voldoening”, zegt

Willem Schalkwijk.

Beste product aanbieden

Het mag duidelijk zijn dat dit geen normaal

project betrof. “Dit is dus puur neergezet

om de consument ook aan het einde van

de week een vers broodje moet kunnen

kopen. Er is genoeg gezegd en gebeurd

rondom brood de afgelopen jaren en dat

heeft niet bijgedragen aan de broodcon-

sumptie. Daar zijn we zelf ook deels debet

aan geweest doordat wij vonden dat het

zout percentage in brood gereduceerd

moest worden. Daardoor is het brood

niet lekkerder geworden. Er zijn daarnaast

schandalen geweest en iedereen mag wat

vinden van brood, zonder wetenschap-

pelijke onderbouwing. Het enige dat telt

is dat het boek maar verkoopt. Echter dit

draagt niet bij aan de consumptie. Brood is

een van de gezondste producten en waar

je het minste energie aan toe hoeft te voe-

gen als producent (corporate footprint).

Door een beetje water gaat de tarwe

groeien, dat is goedkoop in transport en

vermaling. Met de consumptie van brood

krijg je heel veel vitale vitaminen, voe-

dingsstoffen en vezels binnen. In vergelij-

king met bijvoorbeeld vlees is brood qua

kosten veel goedkoper. En van brood word

je niet dik. Veel mensen bewegen domweg

te weinig. Brood is gezond en mensen

moeten van brood houden. Dat willen wij

bereiken door het best mogelijke product

aan te bieden.”

Het verhaal is eigenlijk heel simpel: de

Borgesius Groep moet anticiperen op een

veranderende omgeving. “Mensen willen

puur en eerlijk. Grondstoffen zijn daar-

in heel belangrijk. Wij beantwoorden de

vraag met eerlijk en puur brood dat vers

is. We brengen het ambacht terug in het

product en dat is eerlijkheid en versheid.

Brood blijft wel gegeten worden, maar

hoeveel is de vraag. De slechte voorbeel-

den van hoe het kan gaan zijn er genoeg.

Kijk naar de industriële markt in Engeland

en Amerika. Dat brood moet je rooste-

ren om het enigszins eetbaar te maken.

Die kant willen wij niet op. In Nederland

eten wij nog vijftig tot zestig kilogram

brood per hoofd van de bevolking. Maar

in Frankrijk, Turkije en Arabische landen

eten ze meer en daar heeft het ambacht

het nog voor het zeggen. Dat moet ons

voorbeeld zijn en dus moeten wij als indu-

striële producent een ambachtelijk pro-

duct produceren. Het bakmoment zo dicht

mogelijk bij het consumptiemoment bren-

gen. Dit geldt niet alleen voor het dagvers

brood, maar ook ons gerezen deeg bakken

we op de winkelvloer. Hierdoor worden we

weer een stukje verser. Versheid wordt het

meest gewaardeerd, dan moet ik daar op

sturen en dat is wat wij doen”, aldus de

heer Borgesius tot slot.

Voor aanvullende informatie:

Capway Systems

Tel. +31 (0)30 7007810

www.capway.nl

CAPWAY SYSTEMS

mensen moeten van brood houden.

bakkerij”