SPEC I AL
DUURZAAMHE I D & I NNOVAT I ES
NBT
magazine
N
B
35
Capway een topprestatie neergezet. Het is
een hele investering en operatie geweest,
maar door deze toevoeging hebben we de
maximum in capaciteit en efficiëntie wel
bereikt.”
De deadline van oplevering was ambi-
tieus, maar ook daaraan heeft Capway
gehoor kunnen geven. “De lijn moest
6 juli operationeel zijn”, aldus Severien
Hulsman. “Doordat we in november het
hele traject zijn ingegaan met elkaar, was
het een gigantische uitdaging om alles
te realiseren. Er zijn veel sessies geweest
voordat we daadwerkelijk met elkaar in
zee zijn gegaan en het is dan ook mooi
dat het allemaal gelukt is in korte tijd.”
“De belangrijkste uitkomst van die sessies
was dat we besloten hebben de cyclustijd
te beperken. Er is gekozen om grote pla-
ten te gebruiken – die zijn gemaakt door
EverBake Capway – waardoor de cyclustij-
den zijn beperkt en er rust in de productie-
lijn is gekomen”, geeft de heer Borgesius
aanvullend aan.
Voor Capway was het hele project van
ontwerp tot realisatie van de hoge capaci-
teit kleinbroodlijn ook een primeur. “Het
is elke keer weer een uitdaging als je
akkoord krijgt voor het realiseren van
projecten van deze grootte, maar Capway
staat bekend om het bieden van oplos-
singen. Uiteindelijk hebben we het samen
mogen voltooien. Door samen te sparren
kom je tot de mooiste oplossingen. En als
je het eindresultaat ziet, dan kunnen wij
niet anders dan tevreden zijn, ook omdat
alles helemaal naar wens is verlopen. Dit
geeft ons heel veel voldoening”, zegt
Willem Schalkwijk.
Beste product aanbieden
Het mag duidelijk zijn dat dit geen normaal
project betrof. “Dit is dus puur neergezet
om de consument ook aan het einde van
de week een vers broodje moet kunnen
kopen. Er is genoeg gezegd en gebeurd
rondom brood de afgelopen jaren en dat
heeft niet bijgedragen aan de broodcon-
sumptie. Daar zijn we zelf ook deels debet
aan geweest doordat wij vonden dat het
zout percentage in brood gereduceerd
moest worden. Daardoor is het brood
niet lekkerder geworden. Er zijn daarnaast
schandalen geweest en iedereen mag wat
vinden van brood, zonder wetenschap-
pelijke onderbouwing. Het enige dat telt
is dat het boek maar verkoopt. Echter dit
draagt niet bij aan de consumptie. Brood is
een van de gezondste producten en waar
je het minste energie aan toe hoeft te voe-
gen als producent (corporate footprint).
Door een beetje water gaat de tarwe
groeien, dat is goedkoop in transport en
vermaling. Met de consumptie van brood
krijg je heel veel vitale vitaminen, voe-
dingsstoffen en vezels binnen. In vergelij-
king met bijvoorbeeld vlees is brood qua
kosten veel goedkoper. En van brood word
je niet dik. Veel mensen bewegen domweg
te weinig. Brood is gezond en mensen
moeten van brood houden. Dat willen wij
bereiken door het best mogelijke product
aan te bieden.”
Het verhaal is eigenlijk heel simpel: de
Borgesius Groep moet anticiperen op een
veranderende omgeving. “Mensen willen
puur en eerlijk. Grondstoffen zijn daar-
in heel belangrijk. Wij beantwoorden de
vraag met eerlijk en puur brood dat vers
is. We brengen het ambacht terug in het
product en dat is eerlijkheid en versheid.
Brood blijft wel gegeten worden, maar
hoeveel is de vraag. De slechte voorbeel-
den van hoe het kan gaan zijn er genoeg.
Kijk naar de industriële markt in Engeland
en Amerika. Dat brood moet je rooste-
ren om het enigszins eetbaar te maken.
Die kant willen wij niet op. In Nederland
eten wij nog vijftig tot zestig kilogram
brood per hoofd van de bevolking. Maar
in Frankrijk, Turkije en Arabische landen
eten ze meer en daar heeft het ambacht
het nog voor het zeggen. Dat moet ons
voorbeeld zijn en dus moeten wij als indu-
striële producent een ambachtelijk pro-
duct produceren. Het bakmoment zo dicht
mogelijk bij het consumptiemoment bren-
gen. Dit geldt niet alleen voor het dagvers
brood, maar ook ons gerezen deeg bakken
we op de winkelvloer. Hierdoor worden we
weer een stukje verser. Versheid wordt het
meest gewaardeerd, dan moet ik daar op
sturen en dat is wat wij doen”, aldus de
heer Borgesius tot slot.
Voor aanvullende informatie:
Capway Systems
Tel. +31 (0)30 7007810
www.capway.nlCAPWAY SYSTEMS
mensen moeten van brood houden.
bakkerij”