Previous Page  41 / 44 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 41 / 44 Next Page
Page Background

SPEC I AL

DUURZAAMHE I D & I NNOVAT I ES

NBT

magazine

N

41

RETRO RETR RETRO

vertellen. Je moet het commerciële doel

ervan inzien. Natuurlijk valt of staat alles

met kwalitatief goede producten en dat

heeft Bas heel goed voor elkaar.”

Winnaars

Dat laatste blijkt wel, want vorig jaar werd

de weihnachtsstol van Gommans De Echte

Bakker voor het derde jaar op rij als lekker-

ste beoordeeld en ook de oliebollen kwa-

men als beste uit de tests van het Gilde. Het

concept ‘De Echte Oliebol’ is samen met de

Echte Bakker Marc Fleuren, met winkels in

Roermond en Baarlo, ontwikkeld en eerste

geworden in de landelijke oliebollenkeu-

ring van het Echte Bakkersgilde. “Daar

hebben we veel publiciteit uit gehaald en

dat resulteerde in een ongelooflijk drukke

periode in december. De lekkerste oliebol

van Nederland bakken is één, maar dan

moet je de kwaliteit ook in je productie

hebben. Tussen 30 en 31 december heb-

ben we 35.000 oliebollen gebakken en dan

moeten die ook de kwaliteit hebben die je

voor ogen hebt. Dat vergt een hele andere

discipline en daar slaagt Bas altijd goed in,

samen met onze andere bakkers. Een wed-

strijd winnen is ook niet vanzelfsprekend.

Er gaat een hele lange voorbereiding aan

vooraf, zoals bakkers zelf ook wel weten.

Als de mussen van het dak vallen van de

warmte ben je als bakker al bezig het lek-

kerste kerstbrood te maken of de mooiste

samenstelling voor je oliebol te vinden.

Het gaat dan echt om details.”

Zelf vindt Joep de behaalde tweede plaats

in de verkiezing Beste Echte Bakker 2015

nóg mooier dan de eerste plaats voor de

oliebollen en de weihnachtsstol. “Dat is

mijn persoonlijke mening, maar daar zal

Bas het niet mee eens zijn. Ik vind dat een

mooiere prijs aangezien het weergeeft dat

je een jaar lang goed gepresteerd hebt

met je winkel en de bakkerij, samen met al

je medewerkers. We hebben een jaar lang

gepiekt om dezelfde hoge standaard te

waarborgen. Dit is een enorm compliment

voor de hele organisatie.”

Kwaliteitsverbetering

Sinds Bas en Joep de bakkerij in Sevenum

in 2004 overnamen, is er een bewustwor-

ding gekomen als het gaat om kwaliteit

van de producten en de exposure van het

bedrijf zelf. “Het hele jaar door komen

keurmeesters van het Nederlands Bakkerij

Centrum onze producten ophalen om ze

in het laboratorium te keuren. Daarnaast

worden onze winkels regelmatig beoor-

deeld op bediening, hygiëne, presentatie

en uitstraling. Dat we ons ook echt zijn

gaan meten met de andere Echte Bakkers

is eigenlijk begonnen in 2004. Bas was

destijds onderdeel van de productcommis-

sie van het Echte Bakkersgilde, maar zelf

stonden we op plek 85 van Nederland.

Ruim boven het gemiddelde, maar niet

meer dan de middenmoot. Destijds heeft

Bas heel bewust gekozen om een kwali-

teitsverbetering in het assortiment door te

voeren, omdat hij vond dat je als lid van

de productcommissie ook zelf een hoge

standaard moest nastreven. Het is dan ook

onderdeel van het beleid geworden om

jaarlijks in de top 10 te staan van de verkie-

zing Beste Echte Bakker van het Jaar. Daar

hebben we de afgelopen jaren ook al aan

kunnen voldoen en we groeien nog steeds

gestaag door.”

Gommans De Echte Bakker beschikt over

vier locaties (Sevenum, Venray, Swalmen

en Boxmeer) met daarnaast een eigen bak-

kerij in Sevenum. “Daarbij leveren we onze

producten ook nog aan drie supermarkten

en bakken wij voor twee collega-bakkers

het grootbrood. Die werkzaamheden vor-

men 99% van onze omzet. Dat wij super-

markten beleveren is een bewuste keuze.

We denken mee met onze klanten met het

ter beschikking stellen van onze produc-

ten bij een supermarkt. Wij vergroten ons

bereik op deze manier. De supermarkten

hebben ook ruimere openingstijden, waar-

door onze producten beter beschikbaar

worden voor consumenten. Dit is geen

bedreiging, maar een aanvulling op onze

activiteiten.”

Wij vragen Joep of er nog de wens is om

het aantal vestigingen uit te breiden. “We

hebben in het begin wel groeiplannen

gehad, met de gedachte dat ons nettore-

sultaat mee zou groeien, maar we weten

inmiddels dat het nettoresultaat veel meer

afhankelijk is van de kostenbeheersing

binnen het bedrijf en niet zozeer met de

omzetgrootte. Onze uitdaging zit hem

dus veel meer in het verhogen van het

nettoresultaat, dan in groei in volume.

Als je kijkt naar vergelijkbare bakkers-

bedrijven die een zelfde grootte hebben

als wij, zijn we van mening dat we nog

50% meer omzetgroei kunnen realiseren.

Omzetgroei is geen opzichzelfstaand doel,

maar de mogelijkheden zijn dus wel aan-

wezig.”

Honderd jaar Gommans

2014 markeerde het jaar van het hon-

derdjarig bestaan van Gommans en uiter-

aard werd dit jubileum groots gevierd.

“We hebben onder meer een open dag

georganiseerd waar we ruim tweeduizend

bezoekers mochten verwelkomen. We kre-

gen zeer veel leuke reacties daarop. Dat

was de kick off voor de viering van het

jubileum. Daarnaast hebben we ook een

speciaal jubileum-logo ontwikkeld, dat we

nu ook blijven voeren. Ook hebben we

geheel in eigen beheer een jubileumkrant

gemaakt op tabloid formaat vol met histo-

rie, actie en weetjes. Uiteraard hebben we

daarnaast nog veel extra acties opgezet

voor klanten en stond het hele jaar 2014

in het teken van het honderdjarig bestaan.

Eigenlijk zijn we een paar jaar geleden al

begonnen met het brengen van historie.

Het pand hebben we destijds voorzien van

historische beelden, evenals onze bedrijfs-

wagens. Dat hebben we met het oog

op het honderdjarig bestaan gedaan. Het

traject is dus al langer geleden ingezet. Zo

Vervolg zie pagina 42