SPEC I AL
DUURZAAMHE I D & I NNOVAT I ES
NBT
magazine
N
41
RETRO RETR RETRO
vertellen. Je moet het commerciële doel
ervan inzien. Natuurlijk valt of staat alles
met kwalitatief goede producten en dat
heeft Bas heel goed voor elkaar.”
Winnaars
Dat laatste blijkt wel, want vorig jaar werd
de weihnachtsstol van Gommans De Echte
Bakker voor het derde jaar op rij als lekker-
ste beoordeeld en ook de oliebollen kwa-
men als beste uit de tests van het Gilde. Het
concept ‘De Echte Oliebol’ is samen met de
Echte Bakker Marc Fleuren, met winkels in
Roermond en Baarlo, ontwikkeld en eerste
geworden in de landelijke oliebollenkeu-
ring van het Echte Bakkersgilde. “Daar
hebben we veel publiciteit uit gehaald en
dat resulteerde in een ongelooflijk drukke
periode in december. De lekkerste oliebol
van Nederland bakken is één, maar dan
moet je de kwaliteit ook in je productie
hebben. Tussen 30 en 31 december heb-
ben we 35.000 oliebollen gebakken en dan
moeten die ook de kwaliteit hebben die je
voor ogen hebt. Dat vergt een hele andere
discipline en daar slaagt Bas altijd goed in,
samen met onze andere bakkers. Een wed-
strijd winnen is ook niet vanzelfsprekend.
Er gaat een hele lange voorbereiding aan
vooraf, zoals bakkers zelf ook wel weten.
Als de mussen van het dak vallen van de
warmte ben je als bakker al bezig het lek-
kerste kerstbrood te maken of de mooiste
samenstelling voor je oliebol te vinden.
Het gaat dan echt om details.”
Zelf vindt Joep de behaalde tweede plaats
in de verkiezing Beste Echte Bakker 2015
nóg mooier dan de eerste plaats voor de
oliebollen en de weihnachtsstol. “Dat is
mijn persoonlijke mening, maar daar zal
Bas het niet mee eens zijn. Ik vind dat een
mooiere prijs aangezien het weergeeft dat
je een jaar lang goed gepresteerd hebt
met je winkel en de bakkerij, samen met al
je medewerkers. We hebben een jaar lang
gepiekt om dezelfde hoge standaard te
waarborgen. Dit is een enorm compliment
voor de hele organisatie.”
Kwaliteitsverbetering
Sinds Bas en Joep de bakkerij in Sevenum
in 2004 overnamen, is er een bewustwor-
ding gekomen als het gaat om kwaliteit
van de producten en de exposure van het
bedrijf zelf. “Het hele jaar door komen
keurmeesters van het Nederlands Bakkerij
Centrum onze producten ophalen om ze
in het laboratorium te keuren. Daarnaast
worden onze winkels regelmatig beoor-
deeld op bediening, hygiëne, presentatie
en uitstraling. Dat we ons ook echt zijn
gaan meten met de andere Echte Bakkers
is eigenlijk begonnen in 2004. Bas was
destijds onderdeel van de productcommis-
sie van het Echte Bakkersgilde, maar zelf
stonden we op plek 85 van Nederland.
Ruim boven het gemiddelde, maar niet
meer dan de middenmoot. Destijds heeft
Bas heel bewust gekozen om een kwali-
teitsverbetering in het assortiment door te
voeren, omdat hij vond dat je als lid van
de productcommissie ook zelf een hoge
standaard moest nastreven. Het is dan ook
onderdeel van het beleid geworden om
jaarlijks in de top 10 te staan van de verkie-
zing Beste Echte Bakker van het Jaar. Daar
hebben we de afgelopen jaren ook al aan
kunnen voldoen en we groeien nog steeds
gestaag door.”
Gommans De Echte Bakker beschikt over
vier locaties (Sevenum, Venray, Swalmen
en Boxmeer) met daarnaast een eigen bak-
kerij in Sevenum. “Daarbij leveren we onze
producten ook nog aan drie supermarkten
en bakken wij voor twee collega-bakkers
het grootbrood. Die werkzaamheden vor-
men 99% van onze omzet. Dat wij super-
markten beleveren is een bewuste keuze.
We denken mee met onze klanten met het
ter beschikking stellen van onze produc-
ten bij een supermarkt. Wij vergroten ons
bereik op deze manier. De supermarkten
hebben ook ruimere openingstijden, waar-
door onze producten beter beschikbaar
worden voor consumenten. Dit is geen
bedreiging, maar een aanvulling op onze
activiteiten.”
Wij vragen Joep of er nog de wens is om
het aantal vestigingen uit te breiden. “We
hebben in het begin wel groeiplannen
gehad, met de gedachte dat ons nettore-
sultaat mee zou groeien, maar we weten
inmiddels dat het nettoresultaat veel meer
afhankelijk is van de kostenbeheersing
binnen het bedrijf en niet zozeer met de
omzetgrootte. Onze uitdaging zit hem
dus veel meer in het verhogen van het
nettoresultaat, dan in groei in volume.
Als je kijkt naar vergelijkbare bakkers-
bedrijven die een zelfde grootte hebben
als wij, zijn we van mening dat we nog
50% meer omzetgroei kunnen realiseren.
Omzetgroei is geen opzichzelfstaand doel,
maar de mogelijkheden zijn dus wel aan-
wezig.”
Honderd jaar Gommans
2014 markeerde het jaar van het hon-
derdjarig bestaan van Gommans en uiter-
aard werd dit jubileum groots gevierd.
“We hebben onder meer een open dag
georganiseerd waar we ruim tweeduizend
bezoekers mochten verwelkomen. We kre-
gen zeer veel leuke reacties daarop. Dat
was de kick off voor de viering van het
jubileum. Daarnaast hebben we ook een
speciaal jubileum-logo ontwikkeld, dat we
nu ook blijven voeren. Ook hebben we
geheel in eigen beheer een jubileumkrant
gemaakt op tabloid formaat vol met histo-
rie, actie en weetjes. Uiteraard hebben we
daarnaast nog veel extra acties opgezet
voor klanten en stond het hele jaar 2014
in het teken van het honderdjarig bestaan.
Eigenlijk zijn we een paar jaar geleden al
begonnen met het brengen van historie.
Het pand hebben we destijds voorzien van
historische beelden, evenals onze bedrijfs-
wagens. Dat hebben we met het oog
op het honderdjarig bestaan gedaan. Het
traject is dus al langer geleden ingezet. Zo
Vervolg zie pagina 42
▶