SPEC I AL
DUURZAAMHE I D & I NNOVAT I ES
In Arnhem is een nieuwe productielijn
voor kleinbrood gerealiseerd, waardoor
de beschikbare vierkante meters optimaal
benut worden. De ware reden voor het
overgaan tot het aanschaffen van een
nieuwe productielijn is niet gemaakt –
zoals je zou verwachten – op bedrijfs-
economische gronden, maar heeft alles
te maken met de filosofie van de familie
Borgesius: passie voor het vak. “Op zakelijk
gebied is dit de slechtste deal die ik ooit
heb gemaakt”, aldus Jan Borgesius. “Je
zou me eigenlijk zakelijk moeten afschie-
ten, want ik heb nog nooit zoiets doms
gedaan als dit. We hebben ons laten leiden
door onze liefde voor het vak en het feit
dat ik wil dat mijn kleinkinderen ook nog
het prachtige vak van bakker moeten kun-
nen uitoefenen.”
Efficiëntie
“Het belangrijkste ingrediënt van brood is
versheid”, vervolgt Borgesius. “Echter deze
staat in geen enkel receptuur, maar we zijn
wel allemaal bezig om een zo goed moge-
lijk product te maken. Dat begint met de
beste grondstoffen. De inkoper moet je
daarvoor wel de ruimte geven, zodat je
niet met plofkiptarwe hoeft te werken.
We zijn in een economie terecht gekomen
waarin efficiëntie de boventoon voert.
Deze ontwikkeling is zo erg dat de bak-
kerijbranche afglijdt naar zo veel mogelijk
produceren per uur. Daarin moeten wij
mee om onze klanten tevreden te stellen.
Warme bakkers spelen echter een positieve
rol in de broodconsumptie, want zij zijn
het broodgeweten. Doordat de warme
bakker de slag verliest, is het toetsmo-
ment van versheid ook aan het verdwijnen.
Wij willen dat toetsmoment tastbaarder
maken door verse producten de hele week
door aan te bieden. Dat is de enige reden
dat wij deze hoge capaciteit kleinbroodlijn
hebben geplaatst.”
Piekmoment
Ondanks de grootte van de investering
voor de Borgesius Groep, heeft passie dus
de doorslag gegeven. “We mogen het
niet van het gemak gaan verliezen, zoals
het drinkontbijt, de muesli, de cruesli en
wat al niet meer. Dat zijn producten die
lang houdbaar zijn, maar brood moet vers
zijn. De nieuwe lijn die is ontwikkeld door
Capway Systems draait drie dagen, alleen
aan het einde van de week, om de versheid
van onze producten ook op een piekmo-
ment in het weekend te kunnen garan-
deren. Brood moet gewoon vers zijn en
mensen moeten van brood houden, zodat
ook de volgende generatie Borgesius bak-
ker kan zijn. Dat is onze ultieme taak en
die van de Nederlandse bakkerij.”
Voorafgaand aan de samenwerking met
Capway voor dit project is een brainstorm
fase geweest waar alle wensen kenbaar
werden gemaakt. “Om dergelijke projec-
ten als deze te realiseren kun je niet kiezen
uit heel veel partijen. We hebben gekeken
naar de juiste techniek en de juiste prijs en
naar aanleiding van deze punten hebben
wij gekozen voor Capway. Ik ben tevreden
met de realisatie van dit project. We heb-
ben een verlanglijstje opgesteld en daar
heeft Capway goed gehoor aangegeven.”
Trots
Van Capway werd voor dit project de
nodige innovatie gevraagd. Peter Pieterse:
“Door de beschikbare ruimte waren wij
genoodzaakt om de hoogte in te gaan
met de kleinbrood productielijn. Daardoor
waren er ook wat logistieke problemen.
We hebben dan ook gekozen om alles in
onze eigen fabriek kant-en-klaar te mon-
teren en daarna de lijn in zijn geheel door
het dak van de productieruimte bij Bakker
Veenhuis te hijsen. We zijn er als Capway
trots op dat het op deze manier gelukt
is.” “De bakkerij moest wel doordraaien”,
zo vult de heer Borgesius aan. “Er is
geen uur stilstand geweest. Het team in
Arnhem, onder leiding van locatiemanager
Arnold van Os, heeft in samenwerking met
Op 6 juli vorig jaar werd een presti-
gieus project van Capway bij Bakker
Veenhuis in Arnhem voltooid. Bij de
industriële bakker onder de vlag van
de Borgesius Groep werd een hoge
capaciteit kleinbroodlijn gerealiseerd,
waarbij creativiteit gewenst was. De
ruimte was namelijk zeer beperkt en
dus moest er in de hoogte gebouwd
worden. Uiteindelijk is alles naar wens
verlopen, maar het betrof hier toch wel
een niet alledaags project. De redactie
van NBT Magazine trad in gesprek met
Jan Borgesius, Severien Hulsman (Hoofd
Techniek) van de Borgesius Groep en
Peter Pieterse (Sales Director) en Willem
Schalkwijk (International Sales Manager)
van Capway Systems om meer te weten
te komen over de samenwerking. “De
belangrijkste reden voor ons om een
nieuwe kleinbrood productielijn aan te
schaffen is om de versheid van onze
producten te garanderen”, zo vertelt Jan
Borgesius onder meer.
Capway Systems en Borgesius Group realiseren samen
hoge capaciteit kleinbroodlijn
34
CAPWAY SYSTEMS
NBT
magazine
“Brood moet gewoon vers zijn en
Dit is de taak van de Nederlandse