Previous Page  34 / 44 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 34 / 44 Next Page
Page Background

SPEC I AL

DUURZAAMHE I D & I NNOVAT I ES

In Arnhem is een nieuwe productielijn

voor kleinbrood gerealiseerd, waardoor

de beschikbare vierkante meters optimaal

benut worden. De ware reden voor het

overgaan tot het aanschaffen van een

nieuwe productielijn is niet gemaakt –

zoals je zou verwachten – op bedrijfs-

economische gronden, maar heeft alles

te maken met de filosofie van de familie

Borgesius: passie voor het vak. “Op zakelijk

gebied is dit de slechtste deal die ik ooit

heb gemaakt”, aldus Jan Borgesius. “Je

zou me eigenlijk zakelijk moeten afschie-

ten, want ik heb nog nooit zoiets doms

gedaan als dit. We hebben ons laten leiden

door onze liefde voor het vak en het feit

dat ik wil dat mijn kleinkinderen ook nog

het prachtige vak van bakker moeten kun-

nen uitoefenen.”

Efficiëntie

“Het belangrijkste ingrediënt van brood is

versheid”, vervolgt Borgesius. “Echter deze

staat in geen enkel receptuur, maar we zijn

wel allemaal bezig om een zo goed moge-

lijk product te maken. Dat begint met de

beste grondstoffen. De inkoper moet je

daarvoor wel de ruimte geven, zodat je

niet met plofkiptarwe hoeft te werken.

We zijn in een economie terecht gekomen

waarin efficiëntie de boventoon voert.

Deze ontwikkeling is zo erg dat de bak-

kerijbranche afglijdt naar zo veel mogelijk

produceren per uur. Daarin moeten wij

mee om onze klanten tevreden te stellen.

Warme bakkers spelen echter een positieve

rol in de broodconsumptie, want zij zijn

het broodgeweten. Doordat de warme

bakker de slag verliest, is het toetsmo-

ment van versheid ook aan het verdwijnen.

Wij willen dat toetsmoment tastbaarder

maken door verse producten de hele week

door aan te bieden. Dat is de enige reden

dat wij deze hoge capaciteit kleinbroodlijn

hebben geplaatst.”

Piekmoment

Ondanks de grootte van de investering

voor de Borgesius Groep, heeft passie dus

de doorslag gegeven. “We mogen het

niet van het gemak gaan verliezen, zoals

het drinkontbijt, de muesli, de cruesli en

wat al niet meer. Dat zijn producten die

lang houdbaar zijn, maar brood moet vers

zijn. De nieuwe lijn die is ontwikkeld door

Capway Systems draait drie dagen, alleen

aan het einde van de week, om de versheid

van onze producten ook op een piekmo-

ment in het weekend te kunnen garan-

deren. Brood moet gewoon vers zijn en

mensen moeten van brood houden, zodat

ook de volgende generatie Borgesius bak-

ker kan zijn. Dat is onze ultieme taak en

die van de Nederlandse bakkerij.”

Voorafgaand aan de samenwerking met

Capway voor dit project is een brainstorm

fase geweest waar alle wensen kenbaar

werden gemaakt. “Om dergelijke projec-

ten als deze te realiseren kun je niet kiezen

uit heel veel partijen. We hebben gekeken

naar de juiste techniek en de juiste prijs en

naar aanleiding van deze punten hebben

wij gekozen voor Capway. Ik ben tevreden

met de realisatie van dit project. We heb-

ben een verlanglijstje opgesteld en daar

heeft Capway goed gehoor aangegeven.”

Trots

Van Capway werd voor dit project de

nodige innovatie gevraagd. Peter Pieterse:

“Door de beschikbare ruimte waren wij

genoodzaakt om de hoogte in te gaan

met de kleinbrood productielijn. Daardoor

waren er ook wat logistieke problemen.

We hebben dan ook gekozen om alles in

onze eigen fabriek kant-en-klaar te mon-

teren en daarna de lijn in zijn geheel door

het dak van de productieruimte bij Bakker

Veenhuis te hijsen. We zijn er als Capway

trots op dat het op deze manier gelukt

is.” “De bakkerij moest wel doordraaien”,

zo vult de heer Borgesius aan. “Er is

geen uur stilstand geweest. Het team in

Arnhem, onder leiding van locatiemanager

Arnold van Os, heeft in samenwerking met

Op 6 juli vorig jaar werd een presti-

gieus project van Capway bij Bakker

Veenhuis in Arnhem voltooid. Bij de

industriële bakker onder de vlag van

de Borgesius Groep werd een hoge

capaciteit kleinbroodlijn gerealiseerd,

waarbij creativiteit gewenst was. De

ruimte was namelijk zeer beperkt en

dus moest er in de hoogte gebouwd

worden. Uiteindelijk is alles naar wens

verlopen, maar het betrof hier toch wel

een niet alledaags project. De redactie

van NBT Magazine trad in gesprek met

Jan Borgesius, Severien Hulsman (Hoofd

Techniek) van de Borgesius Groep en

Peter Pieterse (Sales Director) en Willem

Schalkwijk (International Sales Manager)

van Capway Systems om meer te weten

te komen over de samenwerking. “De

belangrijkste reden voor ons om een

nieuwe kleinbrood productielijn aan te

schaffen is om de versheid van onze

producten te garanderen”, zo vertelt Jan

Borgesius onder meer.

Capway Systems en Borgesius Group realiseren samen

hoge capaciteit kleinbroodlijn

34

CAPWAY SYSTEMS

NBT

magazine

“Brood moet gewoon vers zijn en

Dit is de taak van de Nederlandse