Previous Page  36 / 44 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 36 / 44 Next Page
Page Background

Gaat de bakkerijsector zuinig om met

energie? Om daarin inzicht te krijgen en

om energiebesparing te stimuleren, dien-

den Project Techniek en De Kleijn Energy

Consulting & Engineers bij het Rijk een

idee in om een systeem voor een Energie

Prestatie Keuring (EPK) voor industriële

bakkerijen te ontwikkelen.

Project Techniek en De Kleijn Energy Consultants &

Engineers ontwikkelen pilot project

EPK is een instrument dat helpt om ener-

giebesparende maatregelen te identifice-

ren, deze uitgevoerd te krijgen én te kun-

nen bewijzen dat de uitvoering ter hand

genomen is. De EPK zal ook bijdragen

aan het efficiënter handhaven van de Wet

Milieubeheer. Veel bedrijven zijn volgens

de Wet Milieubeheer namelijk verplicht om

alle energiebesparende maatregelen uit te

voeren die binnen vijf jaar kunnen worden

terugverdiend. De EPK zorgt ervoor dat u

kunt aantonen dat u werkt aan vermin-

dering van uw energieverbruik. Het is een

soort APK, een periodieke keuring, waar-

door inzichtelijk wordt welke energiebe-

sparende maatregelen bedrijven kunnen

nemen.

Industriële bakkerijen

Het EPK pilot project richt zich op de

sector industriële bakkerijen, een sector

die niet deelneemt aan het convenant

‘Meerjarenafspraken Energie-efficiency

(MJA)’. Hierdoor is er in de bakkerijsector

mogelijk sprake van een achterstand op het

gebied van energie-efficiency. Daarnaast

is de verwachting dat door de EPK aanpak

bakkerijen veel op hun energiekosten kun-

nen besparen.

Hoe ziet de pilot eruit?

De pilot wordt uitgevoerd in de periode

januari tot en met juni 2015. De industriële

bakkerijsector is benaderd met de vraag of

zij wil deelnemen aan het pilot project en

zitting wil nemen in de klankbordgroep. In

enkele bijeenkomsten wordt met de bedrij-

ven en een afvaardiging van de overheid

gediscussieerd over de invulling van het EPK

instrument. De eerste bijeenkomst heeft op

11 februari plaatsgevonden.

Project Techniek en De Kleijn gaan aan de

slag met de uitwerking van de EPK in een

aantal varianten. Deze varianten variëren

van een eenvoudig EPK, vooral gericht op

standaard maatregelen, waarmee wordt

voldaan aan de minimum eisen (categorie

brons), tot een variant met innovatieve

maatregelen en/of de toepassing duurzame

energie (categorie goud). De categorie zil-

ver zit hier tussenin en omvat naast de stan-

daard maatregelen ook aanvullende maat-

regelen die vooral zijn gericht op het speci-

fieke bakkerij productieproces. De varianten

worden ook in de praktijk getest. Dit houdt

onder andere in dat voor de deelnemende

bedrijven de besparingsmogelijkheden in

kaart worden gebracht aan de hand van

die varianten. Het uiteindelijke doel van het

pilot project is dat een optimale methode

voor het uitvoeren van een EPK binnen de

bakkerijsector gevonden wordt.

Wilt u op de hoogte blijven? Via diverse

media meldt Project Techniek de voort-

gang en resultaten. En ook NBT Magazine

besteedt in de komende uitgaven en op de

website uitgebreid aandacht aan het pilot

project.

PROJ ECT TECHN I EK

Eerste EPK-bijeenkomst

De eerste bijeenkomst heeft op 11

februari plaatsgevonden. Tijdens

deze bijeenkomst is vooral het

benodigde draagvlak gecreëerd

door een brede vertegenwoordi-

ging uit de bakkerijsector, aange-

vuld met adviseurs en bevoegd

gezag. Om het enthousiasme nog

verder te vergroten is er tijdens

de bijeenkomst ruim aandacht

geweest voor kennisoverdracht op

het gebied van energiebesparing in

de bakkerij.

Energie Prestatie Keuring (EPK)

voor industriële bakkerijen

NBT

magazine

36