Gaat de bakkerijsector zuinig om met
energie? Om daarin inzicht te krijgen en
om energiebesparing te stimuleren, dien-
den Project Techniek en De Kleijn Energy
Consulting & Engineers bij het Rijk een
idee in om een systeem voor een Energie
Prestatie Keuring (EPK) voor industriële
bakkerijen te ontwikkelen.
Project Techniek en De Kleijn Energy Consultants &
Engineers ontwikkelen pilot project
EPK is een instrument dat helpt om ener-
giebesparende maatregelen te identifice-
ren, deze uitgevoerd te krijgen én te kun-
nen bewijzen dat de uitvoering ter hand
genomen is. De EPK zal ook bijdragen
aan het efficiënter handhaven van de Wet
Milieubeheer. Veel bedrijven zijn volgens
de Wet Milieubeheer namelijk verplicht om
alle energiebesparende maatregelen uit te
voeren die binnen vijf jaar kunnen worden
terugverdiend. De EPK zorgt ervoor dat u
kunt aantonen dat u werkt aan vermin-
dering van uw energieverbruik. Het is een
soort APK, een periodieke keuring, waar-
door inzichtelijk wordt welke energiebe-
sparende maatregelen bedrijven kunnen
nemen.
Industriële bakkerijen
Het EPK pilot project richt zich op de
sector industriële bakkerijen, een sector
die niet deelneemt aan het convenant
‘Meerjarenafspraken Energie-efficiency
(MJA)’. Hierdoor is er in de bakkerijsector
mogelijk sprake van een achterstand op het
gebied van energie-efficiency. Daarnaast
is de verwachting dat door de EPK aanpak
bakkerijen veel op hun energiekosten kun-
nen besparen.
Hoe ziet de pilot eruit?
De pilot wordt uitgevoerd in de periode
januari tot en met juni 2015. De industriële
bakkerijsector is benaderd met de vraag of
zij wil deelnemen aan het pilot project en
zitting wil nemen in de klankbordgroep. In
enkele bijeenkomsten wordt met de bedrij-
ven en een afvaardiging van de overheid
gediscussieerd over de invulling van het EPK
instrument. De eerste bijeenkomst heeft op
11 februari plaatsgevonden.
Project Techniek en De Kleijn gaan aan de
slag met de uitwerking van de EPK in een
aantal varianten. Deze varianten variëren
van een eenvoudig EPK, vooral gericht op
standaard maatregelen, waarmee wordt
voldaan aan de minimum eisen (categorie
brons), tot een variant met innovatieve
maatregelen en/of de toepassing duurzame
energie (categorie goud). De categorie zil-
ver zit hier tussenin en omvat naast de stan-
daard maatregelen ook aanvullende maat-
regelen die vooral zijn gericht op het speci-
fieke bakkerij productieproces. De varianten
worden ook in de praktijk getest. Dit houdt
onder andere in dat voor de deelnemende
bedrijven de besparingsmogelijkheden in
kaart worden gebracht aan de hand van
die varianten. Het uiteindelijke doel van het
pilot project is dat een optimale methode
voor het uitvoeren van een EPK binnen de
bakkerijsector gevonden wordt.
Wilt u op de hoogte blijven? Via diverse
media meldt Project Techniek de voort-
gang en resultaten. En ook NBT Magazine
besteedt in de komende uitgaven en op de
website uitgebreid aandacht aan het pilot
project.
PROJ ECT TECHN I EK
Eerste EPK-bijeenkomst
De eerste bijeenkomst heeft op 11
februari plaatsgevonden. Tijdens
deze bijeenkomst is vooral het
benodigde draagvlak gecreëerd
door een brede vertegenwoordi-
ging uit de bakkerijsector, aange-
vuld met adviseurs en bevoegd
gezag. Om het enthousiasme nog
verder te vergroten is er tijdens
de bijeenkomst ruim aandacht
geweest voor kennisoverdracht op
het gebied van energiebesparing in
de bakkerij.
Energie Prestatie Keuring (EPK)
voor industriële bakkerijen
NBT
magazine
36