A
D V E R T O R I A L
“EEN BAKKER MOET GEEN TIJD VERDOEN MET TILLEN. DAT IS ZONDE VAN ZIJN VAKMANSCHAP”, VOLGENS GERT-JAN KERSSENS VAN BAKKERIJ
PIET KERSSENS. ALS LID VAN HET ECHTE BAKKER-GILDE IS GERT-JAN CONTINU BEZIG MET HET ZOEKEN NAAR VERBETERINGEN, BIJVOORBEELD
OP HET GEBIED RECEPTUREN EN DE UITSTRALING IN ZIJN WINKELS. “EN OOK OP HET GEBIED VAN PRODUCTIEPROCESSEN”, GEEFT GERT-JAN
AAN. “ZO HEEFT ROLAN ROBOTICS EEN ROBOT GEPLAATST DIE HET TILWERK UIT HANDEN NEEMT VAN ONZE BAKKERS.”
EN ZO HOORT HET’
‘De bakker bakt en de robot tilt.
“De robot van Rolan Robotics is een handlingsoplossing die ons werk lichter, betrouwbaarder en ver-
antwoorder maakt. De robot biedt bakplaten met producten aan bij de baan waar ze worden ingepakt.
Vervolgens neemt het de lege plaat terug, maakt hem schoon, smeert hem in en zet hem in de kar. Klaar
om weer gevuld te worden. De platenhandling gebeurde
voorheen nog handmatig. Dit repeterende tilwerk was een
zware belasting voor het personeel. En aangezien we steeds
langer moeten werken tot ons pensioen, vind ik het goed om
mijn personeel van zwaar fysiek werk te ontzien met behulp
van de robot. Natuurlijk is de oplossing ook financieel verant-
woord. We besparen zo’n één fte, zodat de robot zichzelf snel
terugverdient.”
FLEXIBILITEIT VAN DE ROBOT GAF
DE DOORSLAG
De keuze voor de oplossing van Rolan Robotics was snel
gemaakt, volgens Gert-Jan. “Er zijn diverse automatiseringsoplos-
singen denkbaar voor dit probleem, maar onze voorkeur ging uit
naar een robot. Je kunt namelijk nieuwe handelingen program-
meren en dat is ideaal om in te spelen op toekomstige ontwik-
kelingen. Zo zullen we het straks ook gebruiken in combinatie
met onze doseermachine. Op deze machine moeten bakplaten
worden geplaatst voor het maken van koeken. Dit vraagt nu nog
om de inzet van twee personen, maar zodra het geïntegreerd is in
de handlingsoplossing volstaat één persoon. Hij of zij zorgt voor
de toevoer van deeg, terwijl de robot de bakplaten tilt. Ideaal.”
ROLAN ROBOTICS DENKT IN RENDEMENT
Hoe logisch de aanschaf van deze handlingsrobot ook klinkt, eigenlijk had Gert-Jan iets heel anders voor
ogen. Gert-Jan: “Ik klopte bij Rolan Robotics aan voor een ultrasoon mes dat automatisch taarten snijdt.
Uiteindelijk berekenden we dat onze taarten-omzet te laag is om dit systeem te laten renderen. Vervolgens
kwam onze handmatige platenhandling - dat mij een doorn in het oog is - ter sprake. Rolan Robotics kwam
met een oplossing die qua investering erg mee viel. Het resultaat is een robot die het zware, repeterende
werk op zich gaat nemen in de bakkerij. Tot groot genoegen van mij en mijn personeel.”
Meer informatie:
Rolan Robotics BV
Tel. +31 (0)229 248484
www.rolan-robotics.nlBakkersvak-stand: N102
Piet Kerssens Echte Bakker is een ambachtelijke Brood- en
Banketbakkerij die al sinds 1938 bestaat. De bakkerij is gehuis-
vest in Heiloo waar dagelijks vers brood, banket, koek, gebak en
taarten worden gebakken. Deze vinden vervolgens hun weg naar
onder meer winkels in Krommenie, Assendelft, Egmond aan den
Hoef, Egmond aan Zee, Heiloo, Heerhugowaard en in Broek op
Langedijk.
Als lid van het Echte Bakker-gilde voldoet Piet Kerssens aan alle
strenge kwaliteitseisen van het gilde. Hierin zitten vaklieden die
hun vak met ambacht en liefde uitvoeren en elkaar regelmatig
opzoeken om kennis en recepturen te delen. Zodoende zorgen
ze ervoor dat ze zich blijven onderscheiden van de supermarkten.
NB T M
A G A Z I N E
N R
1 2 0 1 6
32