SPEC I AL
GRONDSTOF FEN & BAKE - OF F
Ambitieus Gourmand
investeert
Een kleinschalige plaatselijke bakker die
perfect bladerdeeg kneedde, kruiste in de
jaren ’80 het pad van leverancier Dossche
Mills. Van het één kwam het ander en in
1984 gingen de eerste activiteiten als semi-
industrieel producent van diepgevroren
viennoiserie van start. Sinds 1991 kunnen
we spreken van Gourmand als volwaardig
lid van de Dossche Group, met uitbreiding
van de productie en de ontwikkeling van
nieuwe producten. Bij het begin van de
21ste eeuw nam de expansie, de product
range en het aantal landen alleen maar
toe.
Gourmand heeft de werkmethodes van
de artisanale bakkerij geïntegreerd in een
volautomatisch deegbereidingsproces. De
aroma- en smaakeigenschappen van een
traditioneel artisanaal product konden ver-
zoend worden met de moderne productie-
technologie en hoge standaarden op het
vlak van productconsistentie. Het produc-
tengamma van Gourmand bestaat tegen-
woordig hoofdzakelijk uit diepgevroren
gerezen viennoiserie. Maar binnen deze
niche is de range bijzonder uitgebreid qua
soorten, formaten, smaken, zoals crois-
sants, chocoladebroodjes, suisses, Danish
pastry en nog veel meer.
Voedingstrends tonen aan dat de momen-
ten van consumptie evolueren en dat
mensen meer en meer ‘onderweg’ zijn.
Dit vraagt om aangepaste en betaalbare
producten, waar Gourmand met zijn ruim
assortiment in viennoiserie en Danish pas-
try op inspeelt. Want wat ruikt en smaakt
er nu beter dan een vers afgebakken crois-
sant?
Take & bake
De basis voor alle diepgevroren producten
van Gourmand is het bladerdeeg. Maar de
zorg van Gourmand gaat veel verder: de
klanten op elk moment van de dag vers
afgebakken bladerdeegproducten met een
artisanale smaak en een ovenverse look
aanbieden, bijvoorbeeld.
Het eigen merk Gourmand is goed voor
ruim de helft van de omzet. De klanten
bevinden zich voornamelijk in de retail
(supermarkten), food service (catering) en
bakkerijen (via groothandel). In overleg
kunnen recepturen, ingrediënten, for-
maten en vormen uiteraard afgesproken
Echte boter en een goede neus voor wereld-
wijde specialiteiten: dat zijn de ingredi-
enten voor het succes van Gourmand, zo
vinden ze zelf. De Belgische producent van
diepgevroren gerezen bladerdeegproduc-
ten vierde vorig jaar het dertigjarig bestaan
onder meer met het in gebruik nemen van
een nieuwe state-of-the-art productielijn
– de vierde alweer – en daarmee toonde
Gourmand de grote ambitie voor de toe-
komst: uitbreiding van de vooraanstaande
rol in de bakkersbranche. De continulijn gaf
de producent namelijk de mogelijk de capa-
citeit drastisch te verhogen en de kwaliteit
van de croissants, chocoladebroodjes en
suisses nog verder te verbeteren.
Nieuwe state-of-the-art productielijn
geeft Belgische
NBT
magazine
30