SPEC I AL
GRONDSTOF FEN & BAKE - OF F
Koopmans meel
heeft ‘Puur
lokaal’
tijdens Bakkersvak
gepresenteerd
“Totstandkoming van Nederlandse, bakwaardige tarwe
is geen vanzelfsprekendheid”
Door de jaren heen is er inNoord-Nederland
nauwelijks bakwaardige tarwe verbouwd.
“Totstandkoming van Nederlandse, bak-
waardige tarwe is geen vanzelfsprekend-
heid”, zo spreekt Koopmans zelf uit. Het
lokale tarweaanbod was afgestemd op
diervoer en daarmee niet afgestemd op
de eisen die molenaars en bakkers stelden
aan de kwaliteit van Nederlands brood.
Koopmans Meel is daarom enkele jaren
geleden het gesprek aangegaan met
graanhandelaren en akkerbouwers in haar
omgeving. Door het afstemmen van kwa-
liteitseisen, verwachtingen en het geza-
menlijk streven naar een duurzame samen-
werking, werd het (van oudsher) individu-
ele belang nu een collectief belang. Maar
dat was slechts één aspect: er mochten
geen concessies worden gedaan aan de
hoge kwaliteitseisen die Koopmans Meel
aan haar producten stelt, zoals malsheid
en bakwaarde. Doordat alle kennis en
kunde vanuit de hele keten wordt inge-
zet en samengebracht, is het resultaat
‘Puur Lokaal’, brood vanuit de oorsprong.
Achtergronden over deze samenwerkin-
gen zijn te vinden op de website pureoor-
sprong.nl.
Nieuw in het assortiment
Puur Lokaal Bloem is een roomwitte bloem,
met prachtige bakeigenschappen geschikt
voor tarwebus- en vloerbroden met een
boterachtig karakter met als resultaat een
zeer smakelijk brood met een ongekend
inlands volume. Puur Lokaal BT-80 is een
uniek grijstinten meel, met een onge-
kend veelzijdig karakter en bovenal een
pure smaakmaker met meesterlijke allures.
Speciaal vermalen in samenspraak met
het Nederlandsche Boulangerie Team is
dit een zeer specifiek product, maar net
zo veelzijdig. Molenmeel Veldleeuwerik
tot slot, is voor een stevig en smaakvol
brood waarvan de tarwe zonder (letterlijk)
omwegen is geteeld, geoogst en gemalen
op Nederlandse bodem.
Bakkersvak
Dit jaar was de stand van Koopmans Meel
tijdens Bakkersvak een waar Proef Lokaal
en kon er op beide beursdagen geproefd
worden van ‘Puur Lokaal’ brood, gebak-
ken door de Meester Boulangers Peter
Bienefelt en Wietse Schiere. Tijdens de ‘Aan
tafel met KIEM’ sessies op de Bakkersvak,
vertelden de Meester Boulangers over
andere zaken zoals vakmanschap en de
passie voor het brood, maar ook over het
inwassen van water, het net even iets eer-
der inschieten, wel of niet langer kneden.
De belangstelling van de bezoekers was in
ieder geval groot.
Voor meer informatie:
Koopmans Meel,
Tel. +31 (0)58 2948494,
www.koopmansmeel.nlSamen met een zadenhandelaar, akkerbou-
wers, Stichting Veldleeuwerik, collecteurs
en bakkers, stond Koopmans Meel aan
de wieg van een volledig gesloten, duur-
zame voortbrengingsketen van bakwaar-
dige tarwe. Na de succesvolle introduc-
tie van Molenmeel Veldleeuwerik, breidt
Koopmans Meel haar assortiment gemalen
van lokaal, duurzaam geteelde tarwe ver-
der uit. Onder de naam ‘Puur Lokaal’ is er
sinds introductie tijdens Bakkersvak 2015
een eiwitrijke broodbloem, een banket-
bloem, een 100% Volkoren Meel en een,
samen met het BoulangerieTeam ontwik-
kelde, BT80 meel beschikbaar.
NBT
magazine
32