Bakker Bart – Tilburg
Jeroen heeft veel ervaring als franchiser
van Bakker Bart. Sinds februari 2004 is hij
namelijk al in de weer als ondernemer
van een Bakker Bart-vestiging. “Voordat
ik in Tilburg terecht ben gekomen heb ik
tien jaar een Bakker Bart-filiaal in Hoog
Catharijne Utrecht gerund. Daar werden
door een grootscheepse verbouwing alle
huurcontracten opgezegd, dus moest ik
gedwongen op zoek naar een nieuwe uit-
daging. Ik wilde graag in de branche actief
blijven en het liefst een Bakker Bart-filiaal
elders in het land met potentie om te
groeien overnemen. Ik heb een duidelijke
visie over hoe je een Bakker Bart-winkel het
beste kan laten renderen.”
“Ik wilde vroeger altijd al bakker worden,
maar ik mocht niet van mijn moeder”,
zegt Jeroen met een grote lach op zijn
gezicht. “Ik ben afgestudeerd als kruidenier
en na mijn opleiding kwam ik aanraking
met Bakker Bart. Zodoende ben ik toch in
de bakkersbranche terecht gekomen. Het
leven kan soms voor een leuke wending
zorgen.”
Omzetstijging
Na een zoektocht naar een geschikte loca-
tie om zijn ambities op te botvieren, kwam
Jeroen in Tilburg terecht. “De potentie van
ons filiaal in Tilburg is gewoon heel groot.
Vroeger stond deze vestiging altijd in de
top vijf van beste filialen van Bakker Bart
en die tijden wil ik laten herleven. Hoe ik
dat wil bereiken? Door aanpassingen door
te voeren binnen de kaders van de Bakker
Bart-formule. We zijn begonnen met een
verbouwing. We hebben de indeling veran-
derd en elementen verschoven. De brood-
jescorner is van achter in de winkel verhuisd
naar voren en de toonbank is verkleind.
Ook hebben we getracht meer beleving in
de zaak te creëren. De resultaten die tot
nog toe bereikt zijn billijken onze keuze om
te veranderen, want de omzet is met tien
procent gestegen sinds november.”
Investeringen vragen om budget. Dat bleek
nog heel moeilijk te vergaren. “Banken
werken momenteel gewoon niet mee aan
plannen van ondernemers zoals ik. Het is
heel moeilijk geld te lenen, maar dat geldt
voor iedereen. Het verhaal was duidelijk:
ze zagen geen heil in mijn plannen, ook al
wilde een particuliere partij garant staan
voor de lening. Ze liepen dus totaal geen
risico, maar nog wilden ze niet. Heel verve-
lend, maar daardoor heb ik mij niet tegen
laten houden. Het is uiteindelijk toch gelukt
en het resultaat is heel mooi. Er moet nog
wel heel veel gebeuren, maar het begin
stemt mij zeer tevreden.”
Top vijf
Om zijn personeel te triggeren optimaal te
presteren en te kijken hoe consumenten
de winkel ervaren, gaat Jeroen een viertal
mysteryshoppers inhuren om zijn zaak te
beoordelen. “Wij kunnen wel het gevoel
hebben dat we goed bezig zijn, maar als
daaruit blijkt dat er nog veel zaken te
wensen overlaten, dan kunnen we ook
ingrijpen. Ik vind dit heel belangrijk om te
doen, ook al vraagt het weer om een inves-
tering. Zoals gezegd willen we toegroeien
naar de top vijf van Nederland als Bakker
Bart Tilburg, en we hopen op deze manier
ook ons personeel enthousiast te maken.
We moeten het goede gevoel terugkrijgen
en daarnaast moeten we ook nog het ver-
trouwen terugwinnen bij de consument.
We zien wel dat het aantal klanten groeit,
maar het kan altijd beter. Dat is de grote
uitdaging voor ons allemaal.”
Samenwerken
Afgaand op het verhaal van Jeroen, blijkt
dat er binnen de Bakker Bart-formule veel
vrijheid is om je eigen visie te ontplooien.
Hij is dan ook louter positief over de Bart’s
Retail, waar in de media toch doorgaans
andere verhalen opduiken. “Er is genoeg
gezegd en geschreven over het conflict tus-
sen sommige franchisers van Bakker Bart
en Bart’s Retail, maar ik ben het zeker niet
altijd eens met de argumenten die aange-
Zoals u weet belichten wij elke uitgave
van NBT Magazine het verhaal van een
ondernemer uit de branche. Eind maart
waren wij zodoende op bezoek in het
centrum van Tilburg bij Jeroen de Vries.
Sinds oktober vorig jaar bestiert Jeroen
de Bakker Bart in het centrum van de
stad en niet zonder succes. “In korte
tijd hebben we een omzetgroei van tien
procent gerealiseerd”, vertelt Jeroen.
Daarnaast vindt hij dat het maar eens
afgelopen moet zijn met alle negatieve
verhalen die rondom Bakker Bart han-
gen. “We hebben een gouden formule
in handen, maar je moet er wel wat mee
doen. Bakker Bart is een begrip en een
ijzersterk merk.”
“Bakker Bart is een begrip en een ijzersterk merk”
NBT
magazine
40
RETRO
RETRO
RETRO