Previous Page  40 / 44 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 40 / 44 Next Page
Page Background

Bakker Bart – Tilburg

Jeroen heeft veel ervaring als franchiser

van Bakker Bart. Sinds februari 2004 is hij

namelijk al in de weer als ondernemer

van een Bakker Bart-vestiging. “Voordat

ik in Tilburg terecht ben gekomen heb ik

tien jaar een Bakker Bart-filiaal in Hoog

Catharijne Utrecht gerund. Daar werden

door een grootscheepse verbouwing alle

huurcontracten opgezegd, dus moest ik

gedwongen op zoek naar een nieuwe uit-

daging. Ik wilde graag in de branche actief

blijven en het liefst een Bakker Bart-filiaal

elders in het land met potentie om te

groeien overnemen. Ik heb een duidelijke

visie over hoe je een Bakker Bart-winkel het

beste kan laten renderen.”

“Ik wilde vroeger altijd al bakker worden,

maar ik mocht niet van mijn moeder”,

zegt Jeroen met een grote lach op zijn

gezicht. “Ik ben afgestudeerd als kruidenier

en na mijn opleiding kwam ik aanraking

met Bakker Bart. Zodoende ben ik toch in

de bakkersbranche terecht gekomen. Het

leven kan soms voor een leuke wending

zorgen.”

Omzetstijging

Na een zoektocht naar een geschikte loca-

tie om zijn ambities op te botvieren, kwam

Jeroen in Tilburg terecht. “De potentie van

ons filiaal in Tilburg is gewoon heel groot.

Vroeger stond deze vestiging altijd in de

top vijf van beste filialen van Bakker Bart

en die tijden wil ik laten herleven. Hoe ik

dat wil bereiken? Door aanpassingen door

te voeren binnen de kaders van de Bakker

Bart-formule. We zijn begonnen met een

verbouwing. We hebben de indeling veran-

derd en elementen verschoven. De brood-

jescorner is van achter in de winkel verhuisd

naar voren en de toonbank is verkleind.

Ook hebben we getracht meer beleving in

de zaak te creëren. De resultaten die tot

nog toe bereikt zijn billijken onze keuze om

te veranderen, want de omzet is met tien

procent gestegen sinds november.”

Investeringen vragen om budget. Dat bleek

nog heel moeilijk te vergaren. “Banken

werken momenteel gewoon niet mee aan

plannen van ondernemers zoals ik. Het is

heel moeilijk geld te lenen, maar dat geldt

voor iedereen. Het verhaal was duidelijk:

ze zagen geen heil in mijn plannen, ook al

wilde een particuliere partij garant staan

voor de lening. Ze liepen dus totaal geen

risico, maar nog wilden ze niet. Heel verve-

lend, maar daardoor heb ik mij niet tegen

laten houden. Het is uiteindelijk toch gelukt

en het resultaat is heel mooi. Er moet nog

wel heel veel gebeuren, maar het begin

stemt mij zeer tevreden.”

Top vijf

Om zijn personeel te triggeren optimaal te

presteren en te kijken hoe consumenten

de winkel ervaren, gaat Jeroen een viertal

mysteryshoppers inhuren om zijn zaak te

beoordelen. “Wij kunnen wel het gevoel

hebben dat we goed bezig zijn, maar als

daaruit blijkt dat er nog veel zaken te

wensen overlaten, dan kunnen we ook

ingrijpen. Ik vind dit heel belangrijk om te

doen, ook al vraagt het weer om een inves-

tering. Zoals gezegd willen we toegroeien

naar de top vijf van Nederland als Bakker

Bart Tilburg, en we hopen op deze manier

ook ons personeel enthousiast te maken.

We moeten het goede gevoel terugkrijgen

en daarnaast moeten we ook nog het ver-

trouwen terugwinnen bij de consument.

We zien wel dat het aantal klanten groeit,

maar het kan altijd beter. Dat is de grote

uitdaging voor ons allemaal.”

Samenwerken

Afgaand op het verhaal van Jeroen, blijkt

dat er binnen de Bakker Bart-formule veel

vrijheid is om je eigen visie te ontplooien.

Hij is dan ook louter positief over de Bart’s

Retail, waar in de media toch doorgaans

andere verhalen opduiken. “Er is genoeg

gezegd en geschreven over het conflict tus-

sen sommige franchisers van Bakker Bart

en Bart’s Retail, maar ik ben het zeker niet

altijd eens met de argumenten die aange-

Zoals u weet belichten wij elke uitgave

van NBT Magazine het verhaal van een

ondernemer uit de branche. Eind maart

waren wij zodoende op bezoek in het

centrum van Tilburg bij Jeroen de Vries.

Sinds oktober vorig jaar bestiert Jeroen

de Bakker Bart in het centrum van de

stad en niet zonder succes. “In korte

tijd hebben we een omzetgroei van tien

procent gerealiseerd”, vertelt Jeroen.

Daarnaast vindt hij dat het maar eens

afgelopen moet zijn met alle negatieve

verhalen die rondom Bakker Bart han-

gen. “We hebben een gouden formule

in handen, maar je moet er wel wat mee

doen. Bakker Bart is een begrip en een

ijzersterk merk.”

“Bakker Bart is een begrip en een ijzersterk merk”

NBT

magazine

40

RETRO

RETRO

RETRO