NB T M
A G A Z I N E
N R
2 2 0 1 6 13
ductdragers in elke fase van het bakproces traceren en monitoren. Dat gaat
zo ver dat we vanuit ons geautomatiseerde systeem in Terborg bijvoorbeeld
veelgebruikte productdragers tijdig preventief kunnen uitsluizen en laten
vervangen of herstellen. Zo voorkomen we dat deegresten blijven kleven
aan een afgesleten coatinglaag en is er minder onnodig productuitval. Stelt
dat een bakkerij zo 1 tot 2 % productafval bespaart, dan heb je het al over
flinke bedragen voor een industriële bakkerij. En natuurlijk zal je altijd pot-
ten en pannen nodig hebben om te kunnen bakken, maar waar het eigenlijk
om draait, is dat bakkers rondlopen vol vragen en meer grip willen op hun
bakproces en dat wij daarvoor alles in huis hebben. En zo niet, dat wij daar
dan oplossingen voor bedenken. Daarom kijken we ook met vertrouwen naar
onze toekomst als jonge zelfstandige onderneming.”
EEN JONGE ZELFSTANDIGE ONDERNEMING,
MAAR WEL MET HONDERD JAAR ERVARING.
“Ja, daar zit natuurlijk onze grote kracht. Het lijkt een nieuw bedrijf, maar we
zijn al honderd jaar met onze activiteiten bezig. In totaal hebben we 51 per-
soneelsleden. Nagenoeg allemaal met langdurige werkervaring bij Kaak. We
nemen al die kennis en ervaring mee.”
HOE KIJKT HET PERSONEEL NAAR DE
VERZELFSTANDIGING?
“We zijn eerlijk gezegd blij dat het allemaal achter de rug is. Het klinkt
gemakkelijk, maar een verzelfstandiging is flinke klus. Een interne reorganisa-
tie op zich. Wat een werk. Van nieuw briefpapier, stempels en douanezaken
regelen tot nieuwe bestelnummers doorvoeren en processen hieraan aanpas-
sen. Iedereen heeft gelukkig volop inzet getoond. Als één streep hebben we
samen naar de streefdatum 1 januari 2016 gewerkt. We hebben tot slot al
onze leveranciers een brief gestuurd om onze stap toe te lichten en de nieu-
we contact- en bankgegevens aan te reiken.”
ZIJN JULLIE TIJDENS ‘DIE INTERNE REORGANISATIE’ NOG
ZAKEN TEGENGEKOMEN DIE VOORTAAN ANDERS GAAN?
“Zo’n verzelfstandiging laat je natuurlijk volop nadenken over je organisatie.
Als je opnieuw kijkt naar jezelf kijkt, zie je dat er ondanks goede ervaringen
in het verleden toch wel zaken anders kunnen. Wat we dagelijks voor onze
klanten doen, hebben we afgelopen periode voor onszelf gedaan op admini-
stratief vlak; Alle administratieve processen zijn gestroomlijnd. Met een fors
versimpeld dashboard kunnen wij nu ons bedrijf aansturen. Een draai aan
slechts een paar knoppen zet onze hele organisatie in beweging.”
OVER EEN ORGANISATIE IN BEWEGING GESPROKEN;
WELKE BEWEGINGEN KUNNEN WE VOOR DE TOEKOMST
VERWACHTEN?
“Als we zeggen You bake, we care dan kun je inderdaad verwachten dat er
nieuwe oplossingen voor de toekomst aankomen. Binnenkort brengen we My
Bakeware op de markt. Een soort applicatie waarin de bakker zijn complete
productieproces kan beheersen waar en wanneer hij maar wil. Of met een
druk op de knop bestellingen kan plaatsen bij ons of de Kaak Groep. Als
jonge, ambitieuze onderneming investeren we verder nadrukkelijk in de bak-
kerij van de toekomst. Dat past helemaal bij onze bedrijfsvisie. Met You bake,
we care onderscheiden we ons van de concurrentie. We zoeken niet naar
nog meer blik en kleurtjes, maar focussen ons op de ontwikkeling van slimme
productdragers. Dat doen we door bijvoorbeeld onze bestaande klanten na
de levering van koppels en coatings te bezoeken en te informeren of onze
producten in de praktijk voldoen. Zulke praktijkervaringen bieden ons de
kans om zaken te verbeteren en natuurlijk om te weten wat er leeft onder de
bakkers. En dat is nodig, want eigenlijk willen we problemen signaleren voor-
dat onze klant er last van heeft. Wij willen onze klanten totaal ontzorgen.”
TOTAAL ONTZORGEN. DAT KLINKT ALSOF JULLIE AMBITIE
VERDER REIKT DAN DE INDUSTRIËLE BAKKERIJSECTOR?
“Dat klopt. De voordelen van iBakeware beperken zich namelijk niet tot de
industriële bakkerijsector. Ook de ambachtelijke bakkerij profiteert mee van
de data die wij met iBakeware verzamelen in de bakprocessen in de indu-
striële bakkerij. Deze data nemen wij zeker ook mee in de ontwikkeling van
productdragers voor de ambachtelijke bakker. Met name voor wat betreft de
coating en levensduur. Je hoor het wel: Kaak Bakeware zit vol mooie plan-
nen. We zijn klaar voor de volgende honderd jaar.”
Meer informatie:
Kaak Bakeware
Tel. +31 (0)315 339111
bakeware@kaak.nl