Previous Page  25 / 44 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 25 / 44 Next Page
Page Background

NB T M

A G A Z I N E

N R

3 2 0 1 6 25

“Het is echt pionieren”, vervolgt Christiaan. “Dit is de eerste vacuüm koeler die

op ambachtelijk gebied gebruikt wordt in Nederland, dus ook met de typische

Nederlandse ambachtelijke producten. Voor elk product dat wij maken – en

dat zijn er veel – dient het productieproces herzien te worden. Na een half jaar

had ik pas een moment van ‘nu snap ik hoe het werkt’. Je moet erachter komen

wat water doet en hoe sterk je gluten zijn. Water gaat altijd naar het koudste

punt toe, dus ook in je brood. Als je het brood uit de oven haalt en meteen

in de vacuüm koeler plaatst, dan wordt de kern in drie minuten teruggekoeld

naar ongeveer 35°C. De buitenkant blijft ongeveer 65°C, dus trekt het water

naar de kern. Dat houdt in dat de korst krokant en het product mals blijft, het

brood niet krimpt en dus zijn volume behoudt en de algehele houdbaarheid

wordt verlengd.”

CLEAN LABEL

Wie Bakkerij Vreugdenhil kent, weet dat kwaliteit het allerbelangrijkste is.

“Kwaliteitsverbetering was ons primaire doel. We willen de hoogst mogelijke

kwaliteit bieden en met vacuüm koelen kunnen we weer een stap zetten, dus

hebben we dat gedaan. Het is ons ultieme doel om clean label brood te produ-

ceren. Dat zou met de vacuüm koeler van BVT moeten kunnen, maar dat vergt

nog wel wat kennis en kunde.”

TOEKOMST

“Als iemand dit onder de knie kan krijgen, dan zijn het de bakkers van

Vreugdenhil wel”, zo complimenteert Maarten van der Coer Christiaan en zijn

collega’s. “Ik schaar hen onder de beste bakkers van Nederland en ze begrijpen

wat ze doen. Het is zeker niet makkelijk om dit proces onder de knie te krijgen,

maar als je er eenmaal mee kunt werken, maak je mooiere en betere produc-

ten.” “Dat is zeker waar”, zo vult Christiaan aan. “Ik zou het zo weer doen als

ik de keuze had. De reacties van onze meest kritische klanten steunen ons daar

ook in. Ze merken dat er iets aan de producten veranderd is, maar ze kunnen

er hun vinger niet op leggen. ‘Het brood is malser’, of ‘De korst is krokanter’,

horen we dan. Dat is het mooiste om mee te maken. Het is moeilijker dan we

gedacht hadden, maar we hebben heel veel geleerd. We zijn er nog lang niet,

maar dit is de toekomst van de bakkerij.”

GROOTSTE TER WERELD

We rijden naar Oss, waar de productielocatie van BVT is gevestigd , want ‘daar

wacht ons een grote verrassing’, zo stelt Maarten. “We hebben de grootste

vacuüm koeler ter wereld gebouwd: de ‘BVT Continuous VaC’. Deze is voor

industriële toepassing. We hebben in ons assortiment een batchsysteem voor

bakkerijen die met wagen/rotatieovens werken, de BVT BatchVaC genaamd,

en een inline continu system BVT Continuous VaC, die achter een deck- of

tunneloven geplaatst kan worden.”

TECHNIEK

Allereerst gaan we nog even met Maarten en Patrick Duss zitten om nogmaals

het principe van vacuüm koeling te bespreken. “Normaal gesproken heb je een

koelingsproces dat tussen de zestig en 120 minuten duurt”, zegt Maarten. “Bij

vacuüm koelen wordt dat proces verkort tot maximaal drie minuten. Daarbij is

het zo dat je bacteriën niet de kans geeft zich te vermenigvuldigen, waardoor

de houdbaarheid omhoog gaat.” “Een ander zeer belangrijk gegeven: wanneer

je vacuüm gebruikt, kookt water bij 7°C”, zo vult Patrick aan. “Dat wil zeggen

dat het water dat zich in het brood bevindt, het product van binnenuit verder

kookt. Eigenlijk is het vacuüm bakken, met koelen als gunstige bijzaak.”

Het klinkt wellicht allemaal als hogere wiskunde, maar de specialisten van

BVT weten waar ze over praten. De vacuüm techniek is getest en beproefd in

de praktijk en daar waar nodig geoptimaliseerd voor gebruik in de bakkerij.

Elke machine wordt klantspecifiek geproduceerd en er wordt werkelijk niets

aan het toeval overgelaten. Er is zelfs een speciaal testprogramma van de NASA

gekocht om te berekenen wat de gevolgen zijn van het opvoeren en verlagen

van de druk elke vier minuten, de komende vijftien jaar. Dit om zeker te zijn

van een solide constructie. Maarten: “We doen er alles aan om kwaliteit en

zekerheid te garanderen. Dat zijn we onszelf en onze klanten verplicht.”

Meer informatie:

BVT Vacuum Cooling

Tel. +31 (0)412 699008

www.bvtbs.com

De grootste vacuüm koeler ter wereld, waar Rogier Vos

(Sales & Marketing BVT) en Patrick Duss enorm klein bij lijken