NB T M
A G A Z I N E
N R
3 2 0 1 6 27
Nederlands Kwalificatieraamwerk (NLQF) beoordeelde de open inschrij-
vingsopleiding van LSBL. NLQF is een raamwerk voor inschaling van alle
mogelijke kwalificaties en maakt hiermee door de overheid gereguleerde
kwalificaties en private kwalificaties met elkaar vergelijkbaar. Een NLQF
inschaling vertelt niet zozeer iets over de geleverde studie-inspanning of
studie-inhoud, maar over wat iemand kan en weet als een bepaald leerpro-
ces is afgerond.”
PRAKTIJKGERICHT
“De inschaling van de opleiding geeft status. De deelnemer heeft namelijk
niet zomaar even wat geleerd in een training, maar vakgerichte kennis op
gedaan die aan bepaalde vastgestelde eisen voldoet. Er is nog meer aandacht
op de toepassing van kennis in het werkveld. Daardoor is de opleiding prak-
tijkgerichter geworden. Dit heeft een grote meerwaarde voor werkgevers in
de voedingsindustrie,” vertelt Gerrit de Jonge, directeur van LSBL. “De oplei-
ding leidt tot een verbetering op de werkvloer, het dwingt bijvoorbeeld de
operator of kwaliteitsmedewerker om naar de praktijk te kijken. Deelnemers
werken tijdens de opleiding een vijftal cases en een verbetervoorstel uit van-
uit hun eigen werkomgeving, zoals het beter laten werken van de productie-
installatie of klachten over een bepaald product.”
Werkgevers uit de voedingsindustrie mogen van iemand die een LMT oplei-
ding heeft gevolgd verwachten dat deze kritisch blijft kijken naar het eigen
functioneren en daarnaast het belang van het groter geheel begrijpt en goed
kan communiceren op zijn vakgebied. Een medewerker kan specifieke taken
toebedeeld krijgen, zoals problemen oplossen, voorschriften maken en zich
continu verbeteren. Ook voor certificering als ISO en voedselveiligheid bij
het voedingsmiddelenbedrijf is van belang om goed opgeleide en gekwalifi-
ceerde mensen te hebben.
PASSENDE OPLEIDING
Levensmiddelenfabrikanten en keuringsinstanties ervaren de LMT als een vol-
ledige opleiding qua inhoud en karakter. Er wordt adequaat en doelgericht
opgeleid. Door de erkenning kunnen ze hun medewerkers een passende
opleiding aanbieden en inschalen op niveau. De opleiding is ideaal voor
medewerkers die qua functie een niveau hoger willen werken. Door hen de
LMT te laten volgen, kunnen ze binnen het eigen bedrijf verder groeien.
DE LMT
De applicatie opleiding levensmiddelentechnologie is een vakopleiding die
op basis van open inschrijving wordt georganiseerd. “De opleiding bevat
alleen uit benodigde vakken voor de voedingsindustrie, zoals grondstof- en
warenkennis, microbiologie, voedselveiligheid, afvullen en verpakken en
technologie. De LMT is geschikt voor mensen die in de voedingsindustrie
(willen) werken, maar daarvoor geen vakopleiding hebben gedaan of om
bij te scholen dan wel carrièreperspectief te creëren binnen de voedingsin-
dustrie. De opleiding start tweemaal per jaar en de volgende groep start in
september”, zo horen wij tot slot van Harry van der Sluis.
Meer informatie:
LSBL Services
Tel. +31 (0)318 696999
www.lsbl.nl/lmtTRAINING TOPCLASS
START IN SEPTEMBER
IN SEPTEMBER START DE TRAINING ‘TOPCLASS’ IN WAGENINGEN,
EEN TRAINING VOOR BROODBAKKERS UIT HET AMBACHT EN DE
INDUSTRIE, DIE MEER WILLEN WETEN OVER GRONDSTOFFEN,
KNEDEN, RIJZEN, BAKKEN, STRUCTUUR EN SMAAK. VOOR BROOD-
BAKKERS DIE ZICH WILLEN ONTWIKKELEN EN NIET ALLEEN
DIEPGAANDE KENNIS WILLEN OPDOEN OVER DE PRODUCTIE VAN
GROOTBROOD EN KLEINBROOD, MAAR OOK ZELF WILLEN
ERVAREN HOE HET BETER KAN? KWALITEIT EN VERDIEPING ZIJN DE
RODE DRAAD VAN DEZE TRAINING.
De training is een combinatie van theorie en praktijk. De acht trainingsdagen
worden ondersteund door een online leeromgeving. Naast de trainingsdagen
zijn er praktijkopdrachten om in het bedrijf uit te voeren. De training wordt
in kleine groepen gegeven ( maximaal twaalf personen) zodat er ruimte is
voor ieders vragen en ontwikkeling. De uitvoering van de training wordt
verzorgd door ervaren praktijkmensen/trainers, zoals Hans Som, Kees Goos,
Peter Bienefelt en Jan Zweistra. Dus ben je broodbakker (MBO 2 of 3) en wil
je meer weten, meer leren, meer doen en bereiken, dan kun je starten met de
training Topclass in september.
Voor meer informatie:
Nationale Bakkerij Academie
Tel. + 31 (0)317 471 255,
www.nationalebakkerijacademie.nl