Previous Page  34 / 44 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 34 / 44 Next Page
Page Background

NB T M

A G A Z I N E

N R

3 2 0 1 6

34

H

Y G I Ë N E

BAKKERSALLERGIE:

VOORKOMEN BETER DAN GENEZEN

BAKKERSALLERGIE OF BAKKERSASTMA IS EEN BEKEND BEGRIP,

DAT ALLE BEDRIJVEN IN DE MEEL- EN BAKKERIJGRONDSTOF-

FENVERWERKENDE INDUSTRIE AANGAAT. BIJ DIT FENOMEEN

IS EEN WERKNEMER ALLERGISCH (GEWORDEN) VOOR ÉÉN OF

MEER VAN DE ALLERGENE STOFFEN WAARAAN ZIJ WORDEN

BLOOTGESTELD. DAAROM HEBBEN AMBACHTELIJKE EN INDU-

STRIËLE BAKKERIJEN, DE MAAL- EN GRONDSTOFFENINDUSTRIE

EN WERKNEMERSORGANISATIES AFSPRAKEN MET DE OVERHEID

GEMAAKT OM DIT PROBLEEM AAN TE PAKKEN DOOR MIDDEL

VAN HET INITIATIEF ‘BLIJ MET STOFVRIJ’.

‘Blij met Stofvrij’ is een initiatief van NBOV, NVB, FNV Voedingsindustrie en CNV Vakmensen. De

uitvoering ligt bij het Informatiecentrum Grondstofallergie. Ter informatie en preventie zijn er een hand-

boek, stofbeheersingsplan en de filmpjes van ‘stofbeheersing in beeld’ uitgebracht. Verder wordt er een

onderzoek uitgevoerd naar grondstofallergie. Door medewerkers in het vakgebied te ondervragen krijgen

deze gelijk inzicht in hun gezondheid en worden ze verder geadviseerd over eventuele verdere stappen.

BAKKERSALLERGIE

Bakkersallergie kan ontstaan door in contact te komen met meelstof en enzymen. Tarwe, rogge en enzy-

men als alfa-amylase zijn stoffen waar veel mensen op den duur overgevoelig voor kunnen worden.

Het is helaas niet altijd duidelijk welke enzymen er op de werkplek voorkomen omdat er de laatste tijd

steeds meer enzymen worden aangeduid onder de verzamelnaam ‘enzymen’. Ook komt het voor dat

een persoon allergisch is voor meer dan één stof. De allergische reacties kunnen tot uiting komen op

meerdere manieren, van rode of jeukende ogen en niezen of een loopneus tot eczeem, kortademigheid

en zelfs astma.

VOORKOMEN

De belangrijkste manier om bakkersallergieën te voorkomen is door de blootstelling aan deze schade-

lijke stoffen zo veel mogelijk te beperken. Dit is vaak eenvoudiger dan mensen denken. Door goed rond

te kijken vallen de grootste bronnen van meelstof en enzymen vanzelf op: bij het meel storten, afwegen,

bloem strooien, aanzetten van de kneder en schoonmaken. Voorzichtig werken kan meel- en stofwolken

minimaliseren, wat allergieën kan tegengaan. Natuurlijk geldt hier dat voorkomen beter is dan genezen.

Tineke Rens, coördinator van het Informatiecentrum Grondstofallergie, is bij veel bakkers over de vloer

geweest en geeft een simpel voorbeeld van een manier waarop bakkers de verspreiding van meel en