NB T M
A G A Z I N E
N R
3 2 0 1 6
34
H
Y G I Ë N E
BAKKERSALLERGIE:
VOORKOMEN BETER DAN GENEZEN
BAKKERSALLERGIE OF BAKKERSASTMA IS EEN BEKEND BEGRIP,
DAT ALLE BEDRIJVEN IN DE MEEL- EN BAKKERIJGRONDSTOF-
FENVERWERKENDE INDUSTRIE AANGAAT. BIJ DIT FENOMEEN
IS EEN WERKNEMER ALLERGISCH (GEWORDEN) VOOR ÉÉN OF
MEER VAN DE ALLERGENE STOFFEN WAARAAN ZIJ WORDEN
BLOOTGESTELD. DAAROM HEBBEN AMBACHTELIJKE EN INDU-
STRIËLE BAKKERIJEN, DE MAAL- EN GRONDSTOFFENINDUSTRIE
EN WERKNEMERSORGANISATIES AFSPRAKEN MET DE OVERHEID
GEMAAKT OM DIT PROBLEEM AAN TE PAKKEN DOOR MIDDEL
VAN HET INITIATIEF ‘BLIJ MET STOFVRIJ’.
‘Blij met Stofvrij’ is een initiatief van NBOV, NVB, FNV Voedingsindustrie en CNV Vakmensen. De
uitvoering ligt bij het Informatiecentrum Grondstofallergie. Ter informatie en preventie zijn er een hand-
boek, stofbeheersingsplan en de filmpjes van ‘stofbeheersing in beeld’ uitgebracht. Verder wordt er een
onderzoek uitgevoerd naar grondstofallergie. Door medewerkers in het vakgebied te ondervragen krijgen
deze gelijk inzicht in hun gezondheid en worden ze verder geadviseerd over eventuele verdere stappen.
BAKKERSALLERGIE
Bakkersallergie kan ontstaan door in contact te komen met meelstof en enzymen. Tarwe, rogge en enzy-
men als alfa-amylase zijn stoffen waar veel mensen op den duur overgevoelig voor kunnen worden.
Het is helaas niet altijd duidelijk welke enzymen er op de werkplek voorkomen omdat er de laatste tijd
steeds meer enzymen worden aangeduid onder de verzamelnaam ‘enzymen’. Ook komt het voor dat
een persoon allergisch is voor meer dan één stof. De allergische reacties kunnen tot uiting komen op
meerdere manieren, van rode of jeukende ogen en niezen of een loopneus tot eczeem, kortademigheid
en zelfs astma.
VOORKOMEN
De belangrijkste manier om bakkersallergieën te voorkomen is door de blootstelling aan deze schade-
lijke stoffen zo veel mogelijk te beperken. Dit is vaak eenvoudiger dan mensen denken. Door goed rond
te kijken vallen de grootste bronnen van meelstof en enzymen vanzelf op: bij het meel storten, afwegen,
bloem strooien, aanzetten van de kneder en schoonmaken. Voorzichtig werken kan meel- en stofwolken
minimaliseren, wat allergieën kan tegengaan. Natuurlijk geldt hier dat voorkomen beter is dan genezen.
Tineke Rens, coördinator van het Informatiecentrum Grondstofallergie, is bij veel bakkers over de vloer
geweest en geeft een simpel voorbeeld van een manier waarop bakkers de verspreiding van meel en