S
P E C I A L
: O
V E N S
NB T M
A G A Z I N E
N R
5 2 0 1 5
24
De kwalitatief hoogwaardige private label range
van Beko Bakkerij Techniek bestaat uit een rota-
tieoven met diverse capaciteiten tot 288 broden
en de unieke oven Bekostone, een innovatieve
heet water stenen vloeroven, met een capaciteit
tot 120 broden. Arthur: “Het is een ongekend
succes geworden; de Bekostone blijkt uitstekend
te voorzien in de behoefte om bakaard van een
inschietoven en het gemak van een rotatieoven te
combineren. De range wordt gecompleteerd met
narijskasten in verschillende maatvoeringen en
energiezuinige tailormade wasemkappen.”
Bekostone
De Bekostone is een stenen vloeroven met zes ste-
nen vloeren die door een ononderbroken heetwa-
tersysteem verhit worden. “Uniek is dat de etages
zwevend zijn gemonteerd; het laden en lossen van
de Bekostone bestaat enkel uit het in- en uitrijden
van een ovenkar, voorzien van platen en/of kop-
pels. Er is plaats voor twee ovenkarren per charge,
een totaalcapaciteit van 120 broden. Bij het sluiten
van de ovendeur zakt de bodemplaat automatisch
en de ovenwagens dalen zo ver dat de koppels en
platen direct op de stenen vloer komen te liggen.
De directe hitteoverdracht van de stenen vloer op
de broden zorgt voor het beste bakresultaat. Voor
het direct op de stenen vloer bakken met koppels
en platen is dus geen speciale ovenkar nodig. Ook
direct op de vloer bakken is mogelijk, zonder
gebruik te maken van koppels en platen. Voor het
gemakkelijk en snel laden en lossen van de broden
is er een speciale inschietwagen leverbaar. Het
heetwatersysteem van de Bekostone bestaat uit een
ononderbroken ringleiding die ervoor zorgt dat
het hete water constant in beweging is. Dit zorgt
voor een statische hitte, overal gelijkmatig, zonder
gebruik te maken van een circulatieventilator”,
aldus Arthur.
Energiezuinig
“De branderkamer wordt op een traditionele wijze
met vuurvaste stenen gemetseld”, vervolgt Arthur.
“De op deze wijze vervaardigde branderkamer
heeft een enorme warmteopslag en daarom laat de
Bekostone slechts een minimale temperatuurdaling
zien bij het wisselen van charges. De Low-Nox
brander heeft een hoog rendement en is zuinig in
verbruik. Deze kan gelijktijdig met de Beko-oven
onderhouden worden; hier hoeft niet apart een
gespecialiseerd bedrijf voor ingeschakeld te wor-
den. Elke etage is afzonderlijk voorzien van stoom.
De producten in dezelfde charge op diverse etages
krijgen dan altijd de juiste verdeling en de juiste
hoeveelheid stoom. De prijs van de Bekostone
is zeer concurrerend en is een ideale vervanging
voor ovens met een vergelijkbare bakaard, zoals
inschietovens, heetwaterovens en thermische olie-
ovens. De Bekostone beslaat maar een klein vloer-
oppervlak, is gemakkelijk op locatie op te bouwen
en is zeer onderhoudsvriendelijk uitgevoerd. Geen
pompen, kleppen, ventielen, ventilatoren, elek-
trische circuits in de bakruimte, expansievaten of
olie verversen.”
Bekorotatie
Ook de Bekorotatie heeft inmiddels bewezen voor
uitstekende gelijkmatige bakresultaten te zorgen
op een zeer energiezuinige manier, zo horen wij
van Arthur. “Een speciale, met vergroot oppervlak
uitgevoerde, branderkamer zorgt voor maximale
warmteafgifte. De warmte wordt tijdens het wis-
selen van charges maximaal vastgehouden door
een extra groot uitgelegde stoomunit, die tevens
zorgt voor een optimale stoomvoorziening. Ook de
Bekorotatie is voorzien van een Low-Nox brander
die desgewenst boven, achter of aan de zijkant
geplaatst kan worden. Al naar gelang wensen en
beschikbare ruimte. De Bekorotatie is leverbaar
met een capaciteit van 80, 96, 120, 144, 192 en
288 broden.”
Bekonarijskast
De geheel in lijn geleverde Bekonarijskast zorgt
voor een optimaal gerezen deegproduct door
een perfecte temperatuurregeling in combinatie
met juiste vochtdosering en -verdeling. Een RVS
drukwand en -plafond zorgen voor een lage
luchtcirculatie die, heel belangrijk, niet direct in
contact komt met de deegproducten. Het rijspro-
ces verloopt boven en onder in de kast daardoor
zeer gelijkmatig en uitdroging (huidvorming) van
de deegstukken wordt voorkomen. De ventilatie
heeft een automatische naloop van 30 tot 60
minuten, waardoor de narijskast altijd droogt na
Twee jaar geleden is het alweer dat Beko
Bakkerij Techniek haar geheel nieuwe ovenlijn
introduceerde. Het samenwerkingsverband dat
is aangegaan met Lute Brouwer Oventechniek
uit Nijverdal blijkt een schot in de roos. “De
combinatie van productinnovatie, -ontwikkeling
en verregaande ovenkennis van Lute Brouwer
Oventechniek en de servicegerichtheid en com-
merciële kracht van Beko Bakkerij Techniek heeft
geresulteerd in een succesvolle samenwerking.
Inmiddels zijn er tientallen Bekorotatie- en
Bekostone-ovens in Nederland verkocht”, zo
vertelt Arthur Vos van Beko Bakkerij Techniek
onder meer.
Private label ovens
Beko Bakkerij Techniek
zijn ‘ongekend succes’
Ovenwagen zakt bij sluiten van ovendeur zodat kop-
pels direct in contact komen met bakvloer
Wiesheu Dibas in nostalgie-uitvoering