C
O V E R S T O R Y
:
V
A N
A
S S E L T
& A
L F E R I N K
NB T M
A G A Z I N E
N R
5 2 0 1 5
22
Het hele proces van de FlexBaker-UV wordt
gecontroleerd door een innoverend besturings-
programma met tweehonderd verschillende ven-
tilatorsnelheden, PID-regelsysteem (Proportional,
Integral, Differential), nauwkeurige en regelma-
tige afstelling afhankelijk van de vereiste relatieve
vochtigheid van de lucht en temperatuur, en verti-
cale en horizontale lichtdistributieleidingen. Het
geheel garandeert optimale klimaatomstandighe-
den, waardoor uitdroging tegen wordt gegaan,
er versteviging van de structuur van het brood
optreedt en hetgeen de aroma’s en de smaak ten
goede komt. “Heel sec gezegd zorg je met de
FlexBaker ervoor dat je afgebakken brood beter
wordt bewaard en niet beschimmelt, waardoor je
snel kunt inspelen op vraag in je winkel. Je hoeft
dus geen nee meer te verkopen, want binnen
vijftien minuten heb je vers afgebakken brood
voorhanden, waar je voorheen twee tot drie uur
nodig had. Dit is voor ons de ideale oplossing.”
Bart is bijna een jaar later zeer enthousiast in
zijn commentaar over de FlexBaker-UV. “Wij
kunnen ons twee fasen brood meer dan een
week bewaren in de FlexBaker, alvorens we het
afbakken. Het hele proces verloopt optimaal. Het
brood komt er beter uit en komt qua gewicht zelfs
zwaarder uit de FlexBaker dan dat het erin gaat
door het bevochtigingssysteem. Dat is toch wel
heel mooi.”
Vertrouwen
De voordelen van de FlexBaker zijn onder meer
minder derving en geen nee-verkoop, flexibiliteit,
een betere smaak- en aromaontwikkeling, een
hoger rendement en de hele dag door versgebak-
ken producten. “Wij hebben een biologische
bakkerij, waarvoor de FlexBaker uiterst geschikt
is. Als je alles verpakt moet invriezen, ben je veel
meer tijd kwijt. Met de FlexBaker werk je veel
efficiënter en je brood is van een betere kwaliteit.
Daarbij is Hein een betrouwbaar en gerenom-
meerd bedrijf. Ze roepen niet in het wilde weg
dat ze een geweldig nieuw systeem hebben ont-
wikkeld, ze maken het ook in de praktijk waar.
Dat geeft ook vertrouwen.”
Volgens Stef Alferink is het absoluut niet nodig
om ook maar iets te veranderen aan je recepten.
“Alles is precies hetzelfde als voorheen”, zegt hij.
“Alleen verloopt de productie meer gestroomlijnd.
Daardoor kan het aantal uren nachtwerk gevoelig
worden verminderd. Tegelijk neemt de druk af in
de productie, omdat je altijd genoeg producten
Wat fijn zou het zijn als u uw broodassortiment
kunt voorbakken en gedurende meerdere dagen
kunt bewaren. Een utopie is het zeker niet, want
Hein heeft recent de FlexBaker-UV geïntrodu-
ceerd. Dit ingenieuze vochtregelsysteem voor-
komt uitdroging en de ingebouwde UV-lampen
gaan schimmelvorming tegen. Bakkerij Vedder uit
Deurne heeft inmiddels geruime ervaring met de
FlexBaker-UV. Een half jaar geleden spraken wij al
met Bart Vedder over de FlexBaker-UV en destijds
was hij al zeer te spreken over de nieuwste inno-
vatie van Hein. Bijna een jaar later is dat gevoel
alleen maar versterkt. Hij gebruikt de revolutio-
naire opslagcel om twee fasen brood onverpakt op
te slaan en meer dan een week te kunnen bewaren.
“Door de FlexBaker-UV zijn we heel erg flexibel,
want doordat je het brood niet meer invriest, heb
je binnen vijftien minuten een heerlijk afgebakken
brood, dat kort nadien al gesneden kan worden.
Daardoor hebben we meer rust in de bakkerij en
meer service in de winkel”, vertelt Bart Vedder.
Hein FlexBaker-UV:
meer rust in de bakkerij,
meer service in de winkel
Ecostone
2