SPEC I AL
DUURZAAMHE I D & I NNOVAT I ES
Het begint met het dagelijks downloaden
van alle grondstoffen, recept- en product-
gegevens. Deze gegevens bevinden zich in
ProFit van AFAS waardoor alle gegevens
nog maar op één centrale plaats worden
bijgehouden.
Hoe het begon
Yvo Knijpinga (directeur Bakkerij Pater) en
Ron Heemskerk en Dick Koning hadden
op voorhand een aantal duidelijke wensen
en eisen opgesteld. Ron Mureau (AFAS),
Maarten van Dril (AFAS specialist) en Ton
Hoogendam (H2) hebben die wensen en
eisen vertaald in een praktisch systeem.
“Het is heel belangrijk dat de betrokken
mensen elkaar begrijpen en de bereid-
heid hebben hun systeem zodanig aan
te passen dat er een harmonieus en sta-
biel werkend geheel ontstaat”, aldus Ton
Hoogendam. “Ron Mureau ken ik al meer
dan een decennium en met Maarten van
Dril klikte het meteen.”
Fase 1 was (downloaden van de eerder
genoemde stamgegevens) op zichzelf niet
heel ingewikkeld, maar tijdens de inbe-
drijfname bleken er twee zaken te zijn,
die vooraf bij het testen zich niet hadden
geopenbaard, maar wel een serieus pro-
bleem vormden. “Het is geweldig hoe snel
ik met Maarten een oplossing heb kunnen
vinden, juist vanwege die goede samen-
werking. Met ieder onze eigen expertise
hebben we nog diezelfde dag een goed
werkende oplossing kunnen maken en
doorvoeren. Het is een feest om met men-
sen te werken die zaken begrijpen”, zegt
Ton.
Fase 2
Het koppelen van de productielijst is een
lastiger verhaal. Deze is gedurende de dag
aan wijzigingen onderhevig. Voorlopige
lijsten, definitieve lijsten, die dan niet
altijd definitief zijn, maar ook nog aange-
past kunnen worden, vereisen een andere
benadering. Het belangrijkste in dit ver-
haal is hoe je daar organisatorisch mee
om gaat. Tijdens het actualiseren van de
bestellijst in AFAS gaat de productie in H2
gewoon door, dus het vertrekpunt voor
het maken van een definitieve lijst aan de
hand van de reeds geproduceerde produc-
ten, wijzigt steeds. Ton: “Daar is een hele
simpele, maar uiterst doeltreffende pro-
cedure voor bedacht, die in de praktijk –
vanwege de eenvoud – prima werkt. En die
eenvoud vinden we heel belangrijk; dan is
automatisering namelijk een hulpmiddel
zoals het bedoeld is en niet een harnas,
waar mensen eigenlijk niet mee willen
werken, dat op zichzelf dan weer fouten in
de hand werkt. Over het algemeen krijgen
we te horen dat onze systemen heel begrij-
pelijk en eenvoudig te bedienen zijn. Daar
doen we ook ons best voor.”
Hoewel niet de eerste koppeling op dit
niveau voor H2 – bij Bakkersland is dit
traject al eerder gestart, zij het met een
volstrekt andere wijze van koppelen – is dit
wel de eerste echte interactieve koppeling
met het AFAS systeem. “En ook daar zijn
we trots op. Bakkerij Pater was in 1993 één
van de eerste die door H2 tot en met de
opmaker is geautomatiseerd en zij draagt
nu wederom het vaandel van de eerste
bakkerij met een interactieve AFAS - H2
koppeling.”
Meer informatie: H2 automatisering,
tel. +31 (0)73 6421688,
www.h2auto.nlDe integratie in de verticale automatise-
ring neemt steeds sterkere vormen aan.
Op de werkvloer is automatisering de
afgelopen decennia nadrukkelijker aanwe-
zig en op kantoor was dit nog eerder aan
de gang. Toch is de koppeling tussen beide
platformen een kwestie die pas recente-
lijk op grote schaal succesvol gerealiseerd
wordt. Het zijn twee hele verschillende
werelden. Waar in de kantooromgeving
vooral batchgewijs wordt gewerkt – één
of meerdere keren per dag een bestellijst
aanmaken – is de automatisering in de
productie een continu proces en dus heel
dynamisch. Bij Bakkerij Pater te Avenhorn
is op 22 oktober letterlijk het glas geheven
na de inbedrijfname van de koppeling tus-
sen deze twee werelden.
Koppeling
AFAS ProFit –
H2dougH2
een feit
Bakkerij Pater profiteert als eerste van samenwerking AFAS en H2
29
NBT
magazine