Previous Page  29 / 44 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 29 / 44 Next Page
Page Background

SPEC I AL

DUURZAAMHE I D & I NNOVAT I ES

Het begint met het dagelijks downloaden

van alle grondstoffen, recept- en product-

gegevens. Deze gegevens bevinden zich in

ProFit van AFAS waardoor alle gegevens

nog maar op één centrale plaats worden

bijgehouden.

Hoe het begon

Yvo Knijpinga (directeur Bakkerij Pater) en

Ron Heemskerk en Dick Koning hadden

op voorhand een aantal duidelijke wensen

en eisen opgesteld. Ron Mureau (AFAS),

Maarten van Dril (AFAS specialist) en Ton

Hoogendam (H2) hebben die wensen en

eisen vertaald in een praktisch systeem.

“Het is heel belangrijk dat de betrokken

mensen elkaar begrijpen en de bereid-

heid hebben hun systeem zodanig aan

te passen dat er een harmonieus en sta-

biel werkend geheel ontstaat”, aldus Ton

Hoogendam. “Ron Mureau ken ik al meer

dan een decennium en met Maarten van

Dril klikte het meteen.”

Fase 1 was (downloaden van de eerder

genoemde stamgegevens) op zichzelf niet

heel ingewikkeld, maar tijdens de inbe-

drijfname bleken er twee zaken te zijn,

die vooraf bij het testen zich niet hadden

geopenbaard, maar wel een serieus pro-

bleem vormden. “Het is geweldig hoe snel

ik met Maarten een oplossing heb kunnen

vinden, juist vanwege die goede samen-

werking. Met ieder onze eigen expertise

hebben we nog diezelfde dag een goed

werkende oplossing kunnen maken en

doorvoeren. Het is een feest om met men-

sen te werken die zaken begrijpen”, zegt

Ton.

Fase 2

Het koppelen van de productielijst is een

lastiger verhaal. Deze is gedurende de dag

aan wijzigingen onderhevig. Voorlopige

lijsten, definitieve lijsten, die dan niet

altijd definitief zijn, maar ook nog aange-

past kunnen worden, vereisen een andere

benadering. Het belangrijkste in dit ver-

haal is hoe je daar organisatorisch mee

om gaat. Tijdens het actualiseren van de

bestellijst in AFAS gaat de productie in H2

gewoon door, dus het vertrekpunt voor

het maken van een definitieve lijst aan de

hand van de reeds geproduceerde produc-

ten, wijzigt steeds. Ton: “Daar is een hele

simpele, maar uiterst doeltreffende pro-

cedure voor bedacht, die in de praktijk –

vanwege de eenvoud – prima werkt. En die

eenvoud vinden we heel belangrijk; dan is

automatisering namelijk een hulpmiddel

zoals het bedoeld is en niet een harnas,

waar mensen eigenlijk niet mee willen

werken, dat op zichzelf dan weer fouten in

de hand werkt. Over het algemeen krijgen

we te horen dat onze systemen heel begrij-

pelijk en eenvoudig te bedienen zijn. Daar

doen we ook ons best voor.”

Hoewel niet de eerste koppeling op dit

niveau voor H2 – bij Bakkersland is dit

traject al eerder gestart, zij het met een

volstrekt andere wijze van koppelen – is dit

wel de eerste echte interactieve koppeling

met het AFAS systeem. “En ook daar zijn

we trots op. Bakkerij Pater was in 1993 één

van de eerste die door H2 tot en met de

opmaker is geautomatiseerd en zij draagt

nu wederom het vaandel van de eerste

bakkerij met een interactieve AFAS - H2

koppeling.”

Meer informatie: H2 automatisering,

tel. +31 (0)73 6421688,

www.h2auto.nl

De integratie in de verticale automatise-

ring neemt steeds sterkere vormen aan.

Op de werkvloer is automatisering de

afgelopen decennia nadrukkelijker aanwe-

zig en op kantoor was dit nog eerder aan

de gang. Toch is de koppeling tussen beide

platformen een kwestie die pas recente-

lijk op grote schaal succesvol gerealiseerd

wordt. Het zijn twee hele verschillende

werelden. Waar in de kantooromgeving

vooral batchgewijs wordt gewerkt – één

of meerdere keren per dag een bestellijst

aanmaken – is de automatisering in de

productie een continu proces en dus heel

dynamisch. Bij Bakkerij Pater te Avenhorn

is op 22 oktober letterlijk het glas geheven

na de inbedrijfname van de koppeling tus-

sen deze twee werelden.

Koppeling

AFAS ProFit –

H2dougH2

een feit

Bakkerij Pater profiteert als eerste van samenwerking AFAS en H2

29

NBT

magazine