DUURZAAMHE I D & I NNOVAT I ES
SPEC I AL
Waarom heeft Bakkerij Tetteroo gekozen
voor de nieuwe Bongard Cervap RS?
“We waren op zoek naar uitbreiding van
onze capaciteit en we hebben zes jaar gele-
den ook al met Bongard samengewerkt bij
de aanschaf van een nieuwe oven. We
waren daar zeer tevreden over en dus
zijn we in gesprek gegaan met EverBake
Capway om te kijken naar de mogelijk-
heden. Zij nodigden ons uit in Frankrijk
om in de proefbakkerij van Bongard de
Cervap RS oven te testen en de resultaten
waren geweldig. Wehebben dan ook niet
lang hoeven nadenken of verder gekeken.
Als het goed is, is het goed”, aldus Leon
Tetteroo.
Wat zijn de onderscheidende kwaliteiten
van deze nieuwe Bongard-oven?
“De Cervap RS is een deckoven op gas
met een zogenaamd waterringpijpcon-
cept. Door middel van stoom worden de
buizen die in de stenen vloer geplaatst
zijn (24 per lineaire meter red.) verwarmd.
Daardoor krijg je een hele gelijkmatige en
mooie bakaard. De energie die vrij komt
door de brander wordt drie keer gebruikt.
De eerste keer door de brandhaard te
verwarmen en als tweede worden alle
stoompijpen verwarmd. Tot slot wordt
de energie gebruikt om de stootblokken
te verwarmen. Je bespaart dus heel veel
energie, wat terug te zien moet zijn in je
energierekening. De oven is uitgerust met
een Sensitiv-besturing van Siemens wat
enorm veel gemak met zich mee brengt.
De besturing werkt zoals een smartphone
of tablet, dus het is voor iedereen te begrij-
pen. Daarnaast is de oven compact en de
materialen die zijn gebruikt, zijn van een
zeer hoge kwaliteit. Er is ook nog een geïn-
tegreerde lift”, vertelt Sander van Gastel.
Leon vult aan: “Voor ons is de bakaard het
allerbelangrijkste. Na twee dagen proef-
bakken in Frankrijk hebben we de deal
gemaakt en is de oven hier een paar
weken geleden geïnstalleerd. In het begin
is het natuurlijk altijd afwachten of je de
bakresultaten zoals behaald zijn in de
proefbakkerij ook in je eigen bakkerij zijn
te realiseren, maar dat is allemaal meege-
vallen. Alles is naar wens gegaan en de
oven doet zijn werk uitstekend. Het gaat
eigenlijk beter dan verwacht. De bakkwali-
teit van het kleinbrood is ook heel goed en
dat is voor ons belangrijk, want dat vormt
een groot deel van ons assortiment. Als
dan blijkt dat de oven ook nog energie-
Innovatie betekent het invoeren van
nieuwe technieken in het productiepro-
ces of het voortbrengen van nieuwe of
verbeterde producten. Bongard heeft
met de introductie van de Cervap RS
oven nieuwe technieken in het produc-
tieproces ingevoerd en Bakkerij Tetteroo
uit Eemnes maakt als eerste bakker in
Nederland gebruik van deze innovatieve
oven. De redactie van NBT Magazine werd
uitgenodigd in de bakkerij in Eemnes door
eigenaar Leon Tetteroo en Sander van
Gastel, Commercieel Technisch Adviseur
van EverBake Capway – de Importeur
van Bongard in Nederland, om met eigen
ogen de prachtige bakaard van de oven te
ondervinden en meteen te praten over de
vele andere voordelen van de Cervap RS.
Bakkerij Tetteroo bakt
als eerste bakker
“Als het goed is, is het goed”
NBT
magazine
24