NB T M
A G A Z I N E
N R
6 2 0 1 5 37
men en dus is men op zoek naar kennis afkomstig
uit West-Europa.”
Werkwijze
Bakery Initiatives begint elk project met het opstel-
len van een gedetailleerd business plan. Daarin
wordt de strategie, de financiering, de marketing,
sales en dergelijke bepaald. Is het project commer-
cieel wel haalbaar? Welk productconcept wordt
gehanteerd? Vragen die beantwoordt worden bij
stap één: Planning (P1). Ook wordt onder meer
gekeken welk productportfolio het beste geschikt
is voor de klant. Zodra het productportfolio is
geïdentificeerd gaan we over naar de productont-
wikkelfase. Hoe kom je tot het beste recept? Welke
grondstoffen gebruik je? Welke verpakkingen neem
je? Hoe ziet het kostenplaatje op deze gebieden
eruit? Allemaal vraagstukken die Bakery Initiatives
beantwoordt onder de noemer Products (P2), bij
voorkeur in samenwerking met internationaal ope-
rerende leveranciers van grondstoffen. Vervolgens
volgt stap drie: Plant (P3). De realisatie van de
productielocatie houdt in dat Bakery Initiatives
alle wensen samenvoegt en op zoek gaat naar
de juiste oplossingen. Daarvoor werkt het bedrijf
nauw samen met vooraanstaande leveranciers van
hoogwaardige machines om tot het beste resultaat
te komen.
De vierde P is die van People (P4). Klanten krijgen
dan ook actief hulp bij het selecteren en werven
van het juiste personeel, maar het personeel wordt
ook opgeleid en getraind om in de bakkerij te doen
wat nodig is. “Meestal is het zo dat alle randvoor-
waarden gecreëerd worden om goed te werken,
maar dat het juiste ken-
nisniveau niet aanwezig
is om optimaal te opere-
ren. Daarom is training
zo belangrijk.” De laat-
ste P is van Proces (P5)
en komt aan bod wan-
neer er gekeken wordt
naar procesborging,
kwaliteitsgarantie en de
juiste accreditatie onder
andere op het gebied
van hygiëne.
Thuismarkt
Tot zover de werkwijze van Bakery Initiatives. “Bij
de start van Bakery Initiatives is bewust gekozen
om ons niet te profileren richting de Nederlandse
markt. De eerste reden is simpel: de vraagstelling
vanuit de Nederlandse klant kwam nooit over de
volle breedte van de vijf P’s. Een Nederlandse
bakker gaat ons niet vragen om een business plan
te schrijven. Productontwikkeling doen ze veelal
in samenwerking met grondstoffenleveranciers.
De primaire behoefte is dus anders in Nederland.
Toch is dit aan het kenteren. Op zich is deze
kentering nog niet specifiek te benoemen noch te
specificeren, maar we horen steeds vaker dat er
vanuit de markt interesse is in ons brede diensten-
programma. Op termijn kan Bakery Initiatives dus
zeker ook voor de Nederlandse markt interessant
zijn, zeker gezien de technische en technologische
ontwikkelingen die de laatste tijd hebben plaatsge-
vonden en dan moet je denken aan nieuwe start
ups en onderscheidende concepten.”
“Een andere reden dat we ons profileren, is dat
ons dienstenpakket niet alleen voor internatio-
nale (toekomstige) bakkers eigenaren interessant
is, maar voor veel meer ondernemers uit de
bakkerijbranche. Wij hameren op samenwerking,
want meer samenwerken kan tot veel meer leiden.
Bedrijven zouden zich moeten verenigen, want
dan versterken ze elkaar op internationaal gebied.
Consultancy bedrijven, machinebouwers, grond-
stoffenleveranciers en zelfs Nederlandse bakkers
met een onderscheidend concept kunnen de han-
den ineen slaan en elkaar versterken richting de
internationale markt. Wij geven hier graag richting
en invulling aan, maar we kunnen samenwerking
ook faciliteren”, zegt Frans van der Schoot tot slot.
Meer informatie:
Bakery Initiatives
Tel. +31 (0)73 5340850
www.bakery-initiatives.com