R
E T R O
:
V
A N
O
T T E N
P
A T I S S I E R
& B
R O O D S P E C I A L I S T
NB T M
A G A Z I N E
N R
6 2 0 1 5
40
We treffen Eric in zijn bakkerij in Enter, de plaats
waar Van Otten Patissier & Broodspecialist als
sinds 1928 te vinden is. “Mijn opa (Jans van Otten
red.) is in 1928 gestart met een eigen bakkerij aan
de rand van Enter. Mijn vader en moeder (Bennie
en Marietje red.) namen in 1960 de bakkerij over
en zelf ben ik samen met mijn vrouw Irma in 1990
bij het bedrijf gekomen. Ik heb het vak zoals men
zegt met de paplepel ingegoten gekregen. Als
kleine jongen was ik al aan het bakken. Ik vond
het ook leuk, dus de keuze voor de bakkerij was
snel gemaakt.”
Onder de leiding van Eric sloeg Van Otten Patissier
& Broodspecialist een iets andere weg in. “Mijn
vader had een typische broodbakkerij. Hij had
niet veel met patisserie, maar mijn passie voor het
vakmanschap lag daar ook, naast het brood bak-
ken natuurlijk. Toen ik in de bakkerij erbij kwam,
zijn we ons gaan richten op beide takken van sport
en dat deden we met volle overtuiging. We gingen
back to basic en maakten alles zelf met natuurlijke
producten, eerlijke grondstoffen en zonder rare
toevoegingen. Dat leidt tot een heel goed en lekker
product. We willen onze klanten ook graag verras-
sen met onze producten. Dat de kwaliteit goed is
hebben ze bewezen door in 2006 beste brood- en
banketbakkerij van Nederland te worden en in
2009 kregen ze twee sterren in de Bakker met Ster
verkiezing. Dat zijn leuke bevestigingen.”
In de afgelopen twintig jaar is Van Otten ook
doorgegroeid. “We verhuisden de bakkerij naar
het centrum in de Dorpsstraat in Enter nadat ik
betrokken werd bij het bedrijf en in 1999 hebben
we de winkel in Goor geopend. We kregen de
mogelijkheid en die grepen we aan. We hadden
het ook niet in de planning staan, maar we zochten
wel naar uitbreiding. We konden meer rendement
halen uit de productie. In 2009 volgde de opening
van de winkel in Almelo en in 2010 openden we
onze winkel in Rijssen. Hele mooie stappen, die
we hebben kunnen zetten doordat God in mijn
leven was gekomen.”
Geloof
Het geloof speelt sinds 2005 een grote rol in het
leven van Eric. “In dat jaar heeft mijn leven een
wending gekregen. Ik werd wakker op een avond
en zag een intens wit licht in de slaapkamer waar
ik enorm van schrok. Ik kon het niet plaatsen
en door dit voorval ging ik nadenken over het
leven. Wat volgde was een opeenstapeling van
gebeurtenissen waardoor ik meer en meer mijn
weg richting God heb gevonden. Ik ben in dat jaar
met mijn goede vriend Benny Schuurman in Zuid-
Afrika geweest om samen een onderneming op te
zetten. We zouden natuurstenen importeren en ik
had dollartekens in mijn ogen. De bakkerij liep
goed en ik dacht er wel wat naast te kunnen doen.
Ik ben dus met Benny naar Zuid-Afrika gegaan om
alles op te zetten, maar daar zijn er een aantal
dingen gebeurd die mijn geloof in God hebben
gesterkt.”
Om hun gezamenlijke onderneming gestalte te
geven gaan beide vrienden naar het Afrikaanse
continent. Daar vallen ze van de ene in de andere
wonderlijke situatie. “Zo waren we tijdens onze
reis ’s avonds voor het diner met lokale mensen
aan het bidden. We gingen met zijn allen staan en
sloten de handen ineen om meer kracht te hebben
in het gebed naar God en om de duivel buiten te
sluiten zei de Zuid-Afrikaan. Wij deden mee uit
respect voor hun geloofsovertuiging, maar ik werd
Half oktober was hij als bakker veelvuldig in het
nieuws. Eric van Otten uit Enter gaf in het radio-
programma Open Huis van de EO een interview
en vervolgens was het ‘een gekkenhuis’, om in
zijn bewoordingen te spreken. Hij ontvouwde
zijn idee om bakkerijcontainers in conflictgebie-
den en vluchtelingenkampen te plaatsen en EO
verspreidde een persbericht over het gesprek.
Eric liet het over zich heenkomen en maakte van
de publiciteit gebruik om zoveel mogelijk te ver-
tellen over zijn initiatief ‘The Breadhouse’. Ook
de redactie van NBT Magazine werd getriggerd
door de berichtgeving over de bakker uit Enter
en dus namen wij contact op met Eric om een
afspraak te maken. In een openhartig verhaal
vertelt hij onder meer over zijn passie voor het
bakkersvak, zijn zoektocht naar God en zijn
doelen in het leven.
Eric van Otten:
“Het ideaal is om mensen te helpen”