Previous Page  40 / 44 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 40 / 44 Next Page
Page Background

R

E T R O

:

V

A N

O

T T E N

P

A T I S S I E R

& B

R O O D S P E C I A L I S T

NB T M

A G A Z I N E

N R

6 2 0 1 5

40

We treffen Eric in zijn bakkerij in Enter, de plaats

waar Van Otten Patissier & Broodspecialist als

sinds 1928 te vinden is. “Mijn opa (Jans van Otten

red.) is in 1928 gestart met een eigen bakkerij aan

de rand van Enter. Mijn vader en moeder (Bennie

en Marietje red.) namen in 1960 de bakkerij over

en zelf ben ik samen met mijn vrouw Irma in 1990

bij het bedrijf gekomen. Ik heb het vak zoals men

zegt met de paplepel ingegoten gekregen. Als

kleine jongen was ik al aan het bakken. Ik vond

het ook leuk, dus de keuze voor de bakkerij was

snel gemaakt.”

Onder de leiding van Eric sloeg Van Otten Patissier

& Broodspecialist een iets andere weg in. “Mijn

vader had een typische broodbakkerij. Hij had

niet veel met patisserie, maar mijn passie voor het

vakmanschap lag daar ook, naast het brood bak-

ken natuurlijk. Toen ik in de bakkerij erbij kwam,

zijn we ons gaan richten op beide takken van sport

en dat deden we met volle overtuiging. We gingen

back to basic en maakten alles zelf met natuurlijke

producten, eerlijke grondstoffen en zonder rare

toevoegingen. Dat leidt tot een heel goed en lekker

product. We willen onze klanten ook graag verras-

sen met onze producten. Dat de kwaliteit goed is

hebben ze bewezen door in 2006 beste brood- en

banketbakkerij van Nederland te worden en in

2009 kregen ze twee sterren in de Bakker met Ster

verkiezing. Dat zijn leuke bevestigingen.”

In de afgelopen twintig jaar is Van Otten ook

doorgegroeid. “We verhuisden de bakkerij naar

het centrum in de Dorpsstraat in Enter nadat ik

betrokken werd bij het bedrijf en in 1999 hebben

we de winkel in Goor geopend. We kregen de

mogelijkheid en die grepen we aan. We hadden

het ook niet in de planning staan, maar we zochten

wel naar uitbreiding. We konden meer rendement

halen uit de productie. In 2009 volgde de opening

van de winkel in Almelo en in 2010 openden we

onze winkel in Rijssen. Hele mooie stappen, die

we hebben kunnen zetten doordat God in mijn

leven was gekomen.”

Geloof

Het geloof speelt sinds 2005 een grote rol in het

leven van Eric. “In dat jaar heeft mijn leven een

wending gekregen. Ik werd wakker op een avond

en zag een intens wit licht in de slaapkamer waar

ik enorm van schrok. Ik kon het niet plaatsen

en door dit voorval ging ik nadenken over het

leven. Wat volgde was een opeenstapeling van

gebeurtenissen waardoor ik meer en meer mijn

weg richting God heb gevonden. Ik ben in dat jaar

met mijn goede vriend Benny Schuurman in Zuid-

Afrika geweest om samen een onderneming op te

zetten. We zouden natuurstenen importeren en ik

had dollartekens in mijn ogen. De bakkerij liep

goed en ik dacht er wel wat naast te kunnen doen.

Ik ben dus met Benny naar Zuid-Afrika gegaan om

alles op te zetten, maar daar zijn er een aantal

dingen gebeurd die mijn geloof in God hebben

gesterkt.”

Om hun gezamenlijke onderneming gestalte te

geven gaan beide vrienden naar het Afrikaanse

continent. Daar vallen ze van de ene in de andere

wonderlijke situatie. “Zo waren we tijdens onze

reis ’s avonds voor het diner met lokale mensen

aan het bidden. We gingen met zijn allen staan en

sloten de handen ineen om meer kracht te hebben

in het gebed naar God en om de duivel buiten te

sluiten zei de Zuid-Afrikaan. Wij deden mee uit

respect voor hun geloofsovertuiging, maar ik werd

Half oktober was hij als bakker veelvuldig in het

nieuws. Eric van Otten uit Enter gaf in het radio-

programma Open Huis van de EO een interview

en vervolgens was het ‘een gekkenhuis’, om in

zijn bewoordingen te spreken. Hij ontvouwde

zijn idee om bakkerijcontainers in conflictgebie-

den en vluchtelingenkampen te plaatsen en EO

verspreidde een persbericht over het gesprek.

Eric liet het over zich heenkomen en maakte van

de publiciteit gebruik om zoveel mogelijk te ver-

tellen over zijn initiatief ‘The Breadhouse’. Ook

de redactie van NBT Magazine werd getriggerd

door de berichtgeving over de bakker uit Enter

en dus namen wij contact op met Eric om een

afspraak te maken. In een openhartig verhaal

vertelt hij onder meer over zijn passie voor het

bakkersvak, zijn zoektocht naar God en zijn

doelen in het leven.

Eric van Otten:

“Het ideaal is om mensen te helpen”