Previous Page  33 / 44 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 33 / 44 Next Page
Page Background

om een gezonde leef- en eetstijl te bevorderen.

Bewegen, minder vet eten en twee ons groente

en twee stuks fruit staan op het menu dat de over-

heid de burger voorschrijft. “Die norm van twee

ons groente haalt slechts 5 % van de volwas-

sen Nederlanders. Het gemiddelde zit op 130

gram. Van de kinderen tussen zeven en achttien

jaar haalt slechts 1% de aanbevolen hoeveelheid

groente. Dat komt omdat we dat allemaal met

de warme maaltijd willen consumeren. En dan is

het best veel. Als je nou dagelijks tussendoor één

handje vol snacktomaten neemt, dan heb je de

helft van de aanbevolen hoeveelheid al binnen”,

zegt Yvonne Vanlier.

Duurzaamheid

De PET-verpakking van Tommies sluit nog niet

aan bij de wensen van overheid en consument

om duurzaam te produceren. Daarnaast vraagt

het gezonde en natuurlijke product ook om

een duurzame verpakking. Er werd een paar jaar

geleden onderzoek gedaan naar biobased verpak-

kingsmateriaal. Maar de klant herkende het niet

als milieuvriendelijk terwijl er wel een hoger prijs-

kaartje aan hing. Deze optie heeft Greenco dus

vooralsnog laten varen. Papier of karton lijken in

eerste instantie ook geen optie omdat de klant juist

bij groente en fruit wil kunnen zien wat het koopt.

Hergebruik van de plastic bekers en emmers is ook

maar een beperkte mogelijkheid als consumenten

ze wekelijks of meermalen per week aanschaffen.

Omdat Greenco duurzaamheid wel hoog in het

vaandel heeft staan zoekt Greenco naarstig naar

een oplossing. De teelt kreeg al wél een duurzaam-

heidsimpuls. Zo worden de tomaatjes bijvoorbeeld

geteeld op kokosmatten in plaats van op steenwol.

Samen met een uitgekiende teelttechniek en biolo-

gische bestrijdingsmiddelen levert dat planten op

die weerbaar zijn tegen infecties en ziekten. Dat,

gecombineerd met energiemaatregelen leverde

Greenco het Nature Counts-label op.

Tommies

Greenco begon tien jaar geleden toen de telers van

trostomaatjes Jos van Mil en Ab van Marrewijk in

Groot-Brittannië het kleine tomaatje voor het eerst

aantroffen. Ze hadden meteen het idee dat het een

ideaal snoepje zou kunnen zijn dat kon helpen in

de strijd tegen obesitas. Terug in Nederland vonden

ze slechts hoongelach op hun weg. Maar ze lieten

het er niet bij zitten en ontwikkelden het idee van

Tommies: elk kind zijn eigen zakje gezond snoep.

Via coöperatie The Greenery werd het idee uit-

gerold. Yvonne Vanlier: “Daarmee waren ze hun

tijd ver vooruit. Gezonde tussendoortjes op basis

van groenten en fruit zijn inmiddels een grote

hype, waarop inmiddels ook veel andere bedrijven

meeliften.”

Wereldwijd

Greenco, met hoofdkantoor in Honselersdijk,

kweekt de tomaatjes bij de teeltbedrijven in

Someren en Helenaveen. Ze worden onder het

eigen merk Tommies verkocht, maar Greenco

levert ook een aantal merken en private labels

voor supermarktketens. Grootste afzetmark-

ten zijn Nederland, Duitsland, Engeland, de

Scandinavische landen, Japan en het Oostblok.

Wat startte met twee kleine verpakkingslijnen en

enkele medewerkers, groeide uit tot een bedrijf

met veertien verpakkingslijnen en 300 tot 500

oogsters en verpakkers in het hoogseizoen. Dat

resulteert inmiddels in de wereldwijde verkoop

van dertig miljoen snacktomaatjes, 500.000 snack-

paprikaatjes en 600.000 snackkomkommertjes per

jaar.

“We willen graag mensen gezonder maken.

Dat kan door ze meer groente te laten eten.

Snackgroenten maken het makkelijk om dat te

doen. In Nederland willen we de distributie verder

verbeteren en onze merkpositie verstevigen en

internationaal willen we een nog sterkere speler

zijn”, zo verwoordt Yvonne Vanlier de toekomstvi-

sie van Greenco.

Meer informatie: Tommies

Tel. 0174-612520

www.tommies.nl

P

A K K R A C H T

N R

1 2 0 1 5 33