om een gezonde leef- en eetstijl te bevorderen.
Bewegen, minder vet eten en twee ons groente
en twee stuks fruit staan op het menu dat de over-
heid de burger voorschrijft. “Die norm van twee
ons groente haalt slechts 5 % van de volwas-
sen Nederlanders. Het gemiddelde zit op 130
gram. Van de kinderen tussen zeven en achttien
jaar haalt slechts 1% de aanbevolen hoeveelheid
groente. Dat komt omdat we dat allemaal met
de warme maaltijd willen consumeren. En dan is
het best veel. Als je nou dagelijks tussendoor één
handje vol snacktomaten neemt, dan heb je de
helft van de aanbevolen hoeveelheid al binnen”,
zegt Yvonne Vanlier.
Duurzaamheid
De PET-verpakking van Tommies sluit nog niet
aan bij de wensen van overheid en consument
om duurzaam te produceren. Daarnaast vraagt
het gezonde en natuurlijke product ook om
een duurzame verpakking. Er werd een paar jaar
geleden onderzoek gedaan naar biobased verpak-
kingsmateriaal. Maar de klant herkende het niet
als milieuvriendelijk terwijl er wel een hoger prijs-
kaartje aan hing. Deze optie heeft Greenco dus
vooralsnog laten varen. Papier of karton lijken in
eerste instantie ook geen optie omdat de klant juist
bij groente en fruit wil kunnen zien wat het koopt.
Hergebruik van de plastic bekers en emmers is ook
maar een beperkte mogelijkheid als consumenten
ze wekelijks of meermalen per week aanschaffen.
Omdat Greenco duurzaamheid wel hoog in het
vaandel heeft staan zoekt Greenco naarstig naar
een oplossing. De teelt kreeg al wél een duurzaam-
heidsimpuls. Zo worden de tomaatjes bijvoorbeeld
geteeld op kokosmatten in plaats van op steenwol.
Samen met een uitgekiende teelttechniek en biolo-
gische bestrijdingsmiddelen levert dat planten op
die weerbaar zijn tegen infecties en ziekten. Dat,
gecombineerd met energiemaatregelen leverde
Greenco het Nature Counts-label op.
Tommies
Greenco begon tien jaar geleden toen de telers van
trostomaatjes Jos van Mil en Ab van Marrewijk in
Groot-Brittannië het kleine tomaatje voor het eerst
aantroffen. Ze hadden meteen het idee dat het een
ideaal snoepje zou kunnen zijn dat kon helpen in
de strijd tegen obesitas. Terug in Nederland vonden
ze slechts hoongelach op hun weg. Maar ze lieten
het er niet bij zitten en ontwikkelden het idee van
Tommies: elk kind zijn eigen zakje gezond snoep.
Via coöperatie The Greenery werd het idee uit-
gerold. Yvonne Vanlier: “Daarmee waren ze hun
tijd ver vooruit. Gezonde tussendoortjes op basis
van groenten en fruit zijn inmiddels een grote
hype, waarop inmiddels ook veel andere bedrijven
meeliften.”
Wereldwijd
Greenco, met hoofdkantoor in Honselersdijk,
kweekt de tomaatjes bij de teeltbedrijven in
Someren en Helenaveen. Ze worden onder het
eigen merk Tommies verkocht, maar Greenco
levert ook een aantal merken en private labels
voor supermarktketens. Grootste afzetmark-
ten zijn Nederland, Duitsland, Engeland, de
Scandinavische landen, Japan en het Oostblok.
Wat startte met twee kleine verpakkingslijnen en
enkele medewerkers, groeide uit tot een bedrijf
met veertien verpakkingslijnen en 300 tot 500
oogsters en verpakkers in het hoogseizoen. Dat
resulteert inmiddels in de wereldwijde verkoop
van dertig miljoen snacktomaatjes, 500.000 snack-
paprikaatjes en 600.000 snackkomkommertjes per
jaar.
“We willen graag mensen gezonder maken.
Dat kan door ze meer groente te laten eten.
Snackgroenten maken het makkelijk om dat te
doen. In Nederland willen we de distributie verder
verbeteren en onze merkpositie verstevigen en
internationaal willen we een nog sterkere speler
zijn”, zo verwoordt Yvonne Vanlier de toekomstvi-
sie van Greenco.
Meer informatie: Tommies
Tel. 0174-612520
www.tommies.nlP
A K K R A C H T
N R
1 2 0 1 5 33