Previous Page  17 / 44 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 17 / 44 Next Page
Page Background

S

P E C I A L

:

A

U T O M A T I S E R I N G

NB T M

A G A Z I N E

N R

3 2 0 1 5 17

H2 automatisering

ontwikkelt

In-Line-Bloemtemperatuurmeting

Het meten van de temperatuur van bloem is een

lastige opgave. Waarom? Ton legt het uit. “De

bloemtemperatuur wordt meestal in de weegbun-

ker gemeten. Bloem is thermisch een hele goede

isolator en het is lastig om de bloemtemperatuur

goed te meten. Hoewel H2 al heel lang een tem-

peratuursensor gebruikt die heel weinig thermisch

massa heeft, ijlt het meten van de bloemtempera-

tuur toch erg na, met een niet correcte watertem-

peratuur als gevolg en dus een iets te koud of te

warm deeg. Bovendien is de puntmeting in de

weegbunker een groot nadeel. Bij verschillende

soorten bloem wordt er vrijwel altijd maar één

soort goed gemeten: de soort die in aanraking

komt met de sensor. Een tweede nadeel is het feit,

dat de bloemtemperatuur pas bekend is bij een

enigszins gevulde weegbunker waardoor er later

gestart wordt met het aanmaken van het water bij

batch-georiënteerde systemen en dat leidt soms

tot capaciteitsproblemen. Een oplossing voor dit

laatste is om de bloemtemperatuur van de vorige

keer te bewaren en deze dan te gebruiken. Bij sta-

pelbloem is dat echter lastig want van welke soort

is dan die temperatuur?”

ILT

De oplossing komt in de vorm van de In-Line-

Bloemtemperatuurmeting.

“Bij

In-line-

Temperatuurmeting (ILT) wordt een temperatuur-

sensor in de bloemleiding direct bij de weegbun-

ker aangebracht. Tijdens het bloemtransport wordt

continu de bloemtemperatuur gemeten, dus ook

de verschillende soorten bloem worden apart

gemeten. Dat geldt voor alle automatisch te dose-

ren poedervormige grondstoffen: met ILT wordt

van deze grondstoffen de temperatuur gemeten,

vervolgens in de computer bewerkt en opgeslagen.

Integrale Temperatuurberekening

“De berekening van de watertemperatuur wordt in

de Integrale Temperatuurberekening (IT) niet meer

aan de hand van één meetpunt en/of eventueel

zakgoed uitgevoerd, maar berekend op basis van

alle relevante grondstoffen en hun bijbehorende

eigenschappen. Met de ILT wordt van alle auto-

matisch te doseren grondstoffen de temperatuur

gemeten; bij de handcomponenten zal dit met

een hand-ingave (of handsensor) dienen plaats te

vinden. Van belang is in ieder geval, dat de tem-

peratuur van de grondstoffen met een relevante

temperatuurbijdrage naar rato wordt meegenomen

om een nog betere procesbeheersing en dus een

constanter deegkwaliteit te krijgen. De ILT en IT

worden al ruim een jaar in de bakkerij toegepast

met aantoonbaar betere resultaten. De ontwikke-

lingen gaan bij ons gewoon door.”

Voor meer informatie:

H2 automatisering

Tel. +31 (0)73 6421688

www.h2auto.nl

Automatisering is een heel ruim begrip en

de mogelijkheden tot automatisering zijn er

volop. Voorbeelden zijn er genoeg en daarover

leest u in deze uitgave van NBT Magazine nog

veel meer. H2 Automatisering heeft een voor-

trekkersrol als het gaat om automatisering in

de bakkerij. Zo profileert het bedrijf van Ton

Hoogendam zich de komende tijd vooral met

In-line-Temperatuurmeting. Ton vertelt ons uit-

gebreid over deze ontwikkeling.