S
P E C I A L
:
A
U T O M A T I S E R I N G
NB T M
A G A Z I N E
N R
3 2 0 1 5 17
H2 automatisering
ontwikkelt
In-Line-Bloemtemperatuurmeting
Het meten van de temperatuur van bloem is een
lastige opgave. Waarom? Ton legt het uit. “De
bloemtemperatuur wordt meestal in de weegbun-
ker gemeten. Bloem is thermisch een hele goede
isolator en het is lastig om de bloemtemperatuur
goed te meten. Hoewel H2 al heel lang een tem-
peratuursensor gebruikt die heel weinig thermisch
massa heeft, ijlt het meten van de bloemtempera-
tuur toch erg na, met een niet correcte watertem-
peratuur als gevolg en dus een iets te koud of te
warm deeg. Bovendien is de puntmeting in de
weegbunker een groot nadeel. Bij verschillende
soorten bloem wordt er vrijwel altijd maar één
soort goed gemeten: de soort die in aanraking
komt met de sensor. Een tweede nadeel is het feit,
dat de bloemtemperatuur pas bekend is bij een
enigszins gevulde weegbunker waardoor er later
gestart wordt met het aanmaken van het water bij
batch-georiënteerde systemen en dat leidt soms
tot capaciteitsproblemen. Een oplossing voor dit
laatste is om de bloemtemperatuur van de vorige
keer te bewaren en deze dan te gebruiken. Bij sta-
pelbloem is dat echter lastig want van welke soort
is dan die temperatuur?”
ILT
De oplossing komt in de vorm van de In-Line-
Bloemtemperatuurmeting.
“Bij
In-line-
Temperatuurmeting (ILT) wordt een temperatuur-
sensor in de bloemleiding direct bij de weegbun-
ker aangebracht. Tijdens het bloemtransport wordt
continu de bloemtemperatuur gemeten, dus ook
de verschillende soorten bloem worden apart
gemeten. Dat geldt voor alle automatisch te dose-
ren poedervormige grondstoffen: met ILT wordt
van deze grondstoffen de temperatuur gemeten,
vervolgens in de computer bewerkt en opgeslagen.
Integrale Temperatuurberekening
“De berekening van de watertemperatuur wordt in
de Integrale Temperatuurberekening (IT) niet meer
aan de hand van één meetpunt en/of eventueel
zakgoed uitgevoerd, maar berekend op basis van
alle relevante grondstoffen en hun bijbehorende
eigenschappen. Met de ILT wordt van alle auto-
matisch te doseren grondstoffen de temperatuur
gemeten; bij de handcomponenten zal dit met
een hand-ingave (of handsensor) dienen plaats te
vinden. Van belang is in ieder geval, dat de tem-
peratuur van de grondstoffen met een relevante
temperatuurbijdrage naar rato wordt meegenomen
om een nog betere procesbeheersing en dus een
constanter deegkwaliteit te krijgen. De ILT en IT
worden al ruim een jaar in de bakkerij toegepast
met aantoonbaar betere resultaten. De ontwikke-
lingen gaan bij ons gewoon door.”
Voor meer informatie:
H2 automatisering
Tel. +31 (0)73 6421688
www.h2auto.nlAutomatisering is een heel ruim begrip en
de mogelijkheden tot automatisering zijn er
volop. Voorbeelden zijn er genoeg en daarover
leest u in deze uitgave van NBT Magazine nog
veel meer. H2 Automatisering heeft een voor-
trekkersrol als het gaat om automatisering in
de bakkerij. Zo profileert het bedrijf van Ton
Hoogendam zich de komende tijd vooral met
In-line-Temperatuurmeting. Ton vertelt ons uit-
gebreid over deze ontwikkeling.