Previous Page  18 / 44 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 18 / 44 Next Page
Page Background

NB T M

A G A Z I N E

N R

3 2 0 1 5

18

S

P E C I A L

:

A

U T O M A T I S E R I N G

Het is goed om te zien dat de economische situ-

atie wat lijkt te verbeteren. Zo zijn er weer meer

en meer bakkers die durven te investeren in

een betere toekomst. Zo ook Bakkerij Bruinsma

in Leeuwarden. Daar is een nieuwe generatie

sinds vorig jaar aan de leiding in de vorm van

Pieter-Jan Bruinsma. Het overgaan van het zoge-

naamde ‘stokje’ was voor Pieter-Jan aanleiding

om de bakkerij geheel op de schop te nemen

en fors te investeren. Nog steeds geen gemak-

kelijk verhaal, maar hij was bereid het risico te

lopen. “We moesten ook echt vernieuwen, want

de oude apparatuur was de dertig jaar al gepas-

seerd”, aldus Pieter-Jan. “Desalniettemin een

hele onderneming. Uiteindelijk zijn we in zee

gegaan met Van Asselt & Alferink en zij hebben

voor ons de gehele broodbakkerij aangepakt.”

Wij spraken met Pieter-Jan over dit ingrijpende

project.

Twee Hein EcoStone rotatie-ovens, een Hein duo

remrijskast, een Nu Air wasemkap, een gerevi-

seerde WP Haton bollenkast, een gereviseerde WP

Haton kegelopboller en een gereviseerde Benier

langmaker: dit is het lijstje nieuwe machines

die Pieter-Jan Bruinsma sinds vorig jaar tot zijn

beschikking heeft. Met de overname van de bak-

kerij van zijn ouders vorig jaar, vond Pieter-Jan het

meteen tijd om rigoureus te veranderen. “Er is wel

wat veranderd ten opzichte van de oude situatie”,

zegt Pieter-Jan met veel gevoel voor understate-

ment. “We waren gewoon echt genoodzaakt om te

vernieuwen. We hebben het als familie lang uitge-

steld, terwijl het eigenlijk al eerder had gemoeten.

Onze ovens waren dertig jaar oud en waren op.

Dat merkte je ook aan de bakresultaten en het bak-

ken an sich. De oven kon het niet meer aan. Het

duurde bijvoorbeeld al drieënhalf uur voordat de

oven op temperatuur was. Dan weet je dat het tijd

is om afscheid te nemen. Uiteindelijk hebben we

toch ruimte gevonden om te investeren.”

Mercedes

Dat werd dan ook gedaan. Pieter-Jan schakelde de

hulp in van Van Asselt & Alferink. “We hebben ons

in de tijd voorafgaand aan de beslissing natuurlijk

goed georiënteerd, ook bij collega’s, en we zagen

veel Hein-ovens voorbij komen. We hoorden

dat Hein dé ovens in de branche ontwikkelt.

Sommigen zeiden dat Hein de Mercedes onder de

ovens is. Wij zijn meer van: eerst zien, dan gelo-

ven. We hebben Stef Alferink dan ook benaderd

om ons wat wegwijs te maken met Hein en hij

nam ons mee door het land om met eigen ogen

te zien hoe bakkers met Hein werken en wat de

voordelen zijn. We kregen weer dezelfde lovende

woorden te horen, dus we waren eigenlijk snel

overtuigd. De goede verhalen hebben uiteindelijk

de doorslag gegeven om met Van Asselt & Alferink

samen te werken.”

Voordelen

Intussen werkt Pieter-Jan alweer bijna een jaar in

de nieuwe situatie, dus wij zijn heel benieuwd

naar zijn bevindingen tot nog toe. “Het eerste

verschil met de ovens is alleen de vermindering

van de stookkosten. Nu is de oven in een half uur

op temperatuur en de bakresultaten zijn ook veel

beter. Door de Hein EcoStone rotatie-ovens is dus

de kwaliteit van ons brood omhoog gegaan. Dat

is ook iets dat we horen van onze klanten. Het

vergde in het begin nog wel wat aanpassingen om

te werken met de nieuwe oven, maar nu zijn we

super tevreden. Waar we eerst op gevoel bakte,

gaat alles nu computergestuurd, om nog maar niet

te spreken van de verandering die de remrijskast

met zich meebracht.”

Nachtwerk

“Waar we eerst doordeweeks om 03.00 uur ’s

Van Asselt & Alferink

helpt Bakkerij Bruinsma

aan nieuwe broodbakkerij

“De goede verhalen hebben uiteindelijk

de doorslag gegeven om met Van Asselt

& Alferink samen te werken”